Geplaatst onder beademing

Normaal waarde co2

23 reacties , oudste reactie bovenaan
Cindy V zei op

Hoi iedereen,

Laatst heb ik weer een longfunctieonderzoek gehad. Mijn longinhoud is een krappe liter. De longfunctie is 's morgens gedaan. 's Morgens ben ik het fitst.

Nu heb ik al geruime tijd (maanden) regelmatig last van hoofdpijn bij het wakker worden en erg klam zijn. Ook slaap ik 's nachts niet lekker door.

Ongeveer 2 jaar geleden is er een nachtelijke saturatiemeting gehouden en dat was goed. Ze hebben toen echt alleen maar naar de saturatie gekeken en niet naar de co2 in heb bloed of bij uitademing via een neusbrilletje.

Ik vind dat de longarts zich erg blind staart op mijn saturatie. Elke keer als hij die meet is die tussen de 95 en de 99, dus goed. Maar hij kijkt eigenlijk niet naar de co2 stapeling.

Nu mijn vraag. Wat is de normaalwaarde voor co2 in het bloed?

Bij de longfunctie kunnen ze ook de co2 meten die aanwezig is in je uitademing. Die was bij mij 5.9. De longarts zegt zich pas zorgen te gaan maken bij een waarde van 6.2 á 6.5. Hier geld de zelfde vraag wat zijn normaal waardes, want daar krijg ik van hem niet echt een duidelijk antwoord op.

En ik ben erg benieuwd wat deze waardes doen als ik niet fit meer ben. Met andere worden, dit is iets waar ik en een aantal mensen met mij, me toch zorgen om maak maar niet echt gerustgesteld wordt. Ook krijg ik geen uitleg van hoe en wat normaal is. Ja het co2 is verhoogd, maar was is verhoogd?

Wat is jullie ervaring?

Groetjes,
Cindy

aniek zei op

Hoi Cindy,

Ik ben longfunctie-assistent van beroep, ik kan wel wat vragen beantwoorden.

Mag ik vragen wat je aan je longen en/of spieren hebt?

Ten eerste: Je longinhoud zal geen liter zijn, dat is namelijk erg weinig. Ik denk dat het een ander getalletje is.
Longinhoud wordt meestal gemeten in een zgn. bodybox, zo'n telefooncel die helemaal afgesloten is (uitzonderingen daargelaten). Als je daar niet in hebt gezeten, is er waarschijnlijk geen totale longinhoud gemeten. Longinhoud heeft niets met je fit voelen te maken, de longinhoud is namelijk altijd hetzelfde.

Dat jij je 's morgens niet op zijn fitst voelt, wat bedoel je daarmee? Dat je benauwder bent? Dat ligt dan meestal aan je luchtwegen, die kunnen 's morgens wat vernauwd zijn bij bepaalde aandoeningen.

De normaalwaarden van de CO2 in het bloed zijn van 4,7 tot 6,0 kPa. Je longarts heeft gelijk als hij zegt dat jouw waardes normaal zijn.
Weet je of er ook een diffusie-meting is gedaan? Dat zegt wat over je gaswisseling (de uitwisseling van O2 en CO2)
Omdat je saturatiewaardes normaal zijn en je CO2 ook normaal is, is er geen reden om aan koolzuurstapeling te denken. Waarschijnlijk is er ook een diffusiemeting gedaan en op basis daarvan concludeert de longarts dat jouw klachten niet veroorzaakt worden door longproblemen.

Je zou nog een volledig slaaponderzoek kunnen aanvragen. Dan wordt er naar veel meer gekeken als naar alleen saturatie. Dit wordt niet in alle ziekenhuizen gedaan en vaak is de wachttijd een half jaar of langer. Als er geen gegronde reden is om het onderzoek aan te vragen, zal een longarts dat niet zomaar doen. Met een volledig slaaponderzoek kan worden gekeken of je last hebt van slaapapneus. Deze kunnen gepaard gaan met saturatiedalingen en enkele van de klachten die je noemt.

Ik hoop dat ik wat van je vragen heb kunnen beantwoorden. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Groetjes, Aniek

hans.s zei op

Hoi Aniek,

het merendeel van ons slaapt met nachtbeademing met een mondneuskap,er zijn ook mensen die op de dag ook met beademing zitten,de bedoeling is hiervan
om je ademhaling sneller te laten gaan om zodoende je CO2 in je bloed te verlagen,

mijn vraag is, als je zelf op de dag zonder die mondneuskap je ademhaling bewust op het tempo van dat masker ademhaalt, dan zou dat CO2 in het bloed toch ook in waarde naar beneden gaan?

Yvon zei op

Het is geen kwestie van sneller beademen om zo van je koolzuur af te komen. De beademingsmachine zorgt voor een betere ventilatie. Door spierzwakte van de ademhalingsspieren wordt het ademhalen te oppervlakkig, waardoor er koolzuurstapeling ontstaat. De beademingsmachine zorgt voor een diepere ademhaling en daardoor ook betere uitademing van het koolzuurgas. Op de dag zonder mondneuskap je ademhaling bewust op het tempo van de beademingsmachine houden is dan ook geen optie.

Cindy V zei op

Hoi Aniek,

Ik heb een stofwisselingsziekte waardoor ik 1) klein ben en 2) mijn spieren niet optimaal functioneren.
De longarts had het volgens mij wel over 1 liter longinhoud. Dit kan misschien door mijn kleine gestalte komen en door dat ik op net 4 jarige leeftijd al aan scoliose ben geopereerd en daardoor de boel niet echt meer heeft kunnen groeien? Mijn borstkast is ook vervormd. Ik zal het de volgende keer gewoon nog eens vragen.

's Morgens ben ik juist wel op zijn fits. Dat is rond het middaguur 13:00 á 14:00 uur echt wel over. Dan kost alles me veel meer energie. Ademhalen kost dan ook meer moeite.

De laatste keer hebben ze een gewone blaastest gedaan, om te kijken hoeveel/ver ik kan in en uitademen. Daarnaast hebben ze die andere test gedaan in die bodybox (ik stond er naast i.v.m. elro).
Die test is niet gelukt. Ze zeiden mij dat die ervoor was om de kracht van in en uitademing te meten. Ik kon niet lang genoeg aanhouden om een betrouwbare waarde te krijgen. Ze konden niets met die gegevens.

Wat houd een diffusiemeting precies in, en hoe wordt die gedaan?

Het is in elk geval fijn dat ik nog binnen de norm val. Deze 5.9 is echter niet uit het bloed gemeten, maakt dat nog verschil.
Mijn oude longarts nam bij een controle vaak een bloedgas, maar deze pakt alleen een saturatie meter. Kijkt 30 sec. en zegt alles is prima, ga maar weer. Niet elke controle (1 á 2 keer per jaar) wordt vooraf gegaan door een longfunctie.

Deze longfunctie was vervroegd, omdat ik na een longontsteking niet meer op mijn oude niveau kom. Op zich blijft het al jaren redelijk stabiel. Dat betekend in mijn geval dat het niet met sprongen achteruit rent, maar wel elke keer een paar 10de punt op van alles en nog wat. Op dit moment ben ik onder behandeling in het Erasmus MC.

Gr. Cindy

Esmee zei op

Cindy,

Ik raad je aan een doorverwijzing naar een CTB te vragen. (centrum thuisbeademing)
Daar wordt je getest en kijken ze wel naar CO2 stapeling.

Een longinhoud van 1 liter is heel goed mogelijk, ik heb ook een longinhoud van krap 1 liter.
Aniek zegt dat dit wel anders zal zijn, maar gezien ik je enigzins via je website 'ken" en je houding weet, denk ik dat dit bij jou die liter gewoon klopt.

Ik denk dat je echt het beste gewoon eens het CTB kunt raadplegen.
Die weten precies waar ze naar moeten kijken en zo ben je het snelst achter een antwoord.

Ik ben bij het CTB in Utrecht, er zijn er meerdere.
Ik wordt overigens, ondanks mijn beperkte longinhoud, nog niet beademd.

Evt vragen wil ik zover ik ze weet, natuurlijk beantwoorden.

groetjes Esmee

Esmee zei op

O ja, bij het CTB is net een experiment om bij mensen met spierziekten via een soort staafje in neusgat te meten. Ze zijn aan het onderzoeken of deze waarden hetzelfde zijn als met behulp van normale longfunctie test. Zogenaamde SNIP test.

Andre Janssen zei op

Hoi Cindy

Ik herken heel veel en had al het vermoeden dat jij met een vergroeide borstkst t.g.v. scoliose te maken had. Een longinhoud van 1 liter is zeker erg weinig maar niet onmogelijk. Ik kan dat weten omdat ik ook een ernstige scoliose heb en een longinhoud heb van schrik niet slechts 0,8 liter. Nog geen liter dus. Ook mijn waarde's waren altijd "binnen de normen" maar werden wel steeds iets minder waaruit bleek dat mijn long en hartspieren in kracht afnamen. Er werd ook al een paar jaren gesproken over "in de toekomst mogelijk noodzakelijke ademhandelingsondersteuning" Hier was ik best zorgelijk en angstig over en mijn longarts heeft toen een "orienterend" gesprek geregeld bij het CTB in Utrecht bij Dr. Kampelmacher.

Het was een openhartig, eerlijk en confronterend gesprek. Maar daar hou ik wel van. Niet dat vage geleuter, maar gewoon de spijker op zijn kop. Die spijker was in dit geval dat ik 2 jaar eerder al aan de beademing had gekunt. (mijn longarts had het verloop van de waarde's de afgelopen jaren meegezonden).

2 maanden later lag ik in de AVA en ben ingesteld op een Breas403 machine en nu 8 maanden later kan ik nog steeds zeggen daar geen dag spijt van te hebben. Het is, zeker tussen de oortjes, behoorlijk heftig maar de praktijk valt mij erg mee (mits je maar goed zittende neus/mond kap weet te vinden) Je went er vrij snel aan en een groot voordeel/stimulans is dat de typerende co2 stapeling klachten erg snel verminderen/verdwijnen.

Jouw klachten ('s morgens hoofdpijn en klam-zweterig voelen) zijn 2 heel typerende klachten die in het co2 stapeling verhaal passen.

Ik wil je natuurlijk geen angst inboezemen, maar ik weet inmiddels wel uit ervaring dat als jouw gevoel aangeeft dat er iets mis is en dat ondanks je waarden (die tijdens een longtest erg momentgevoelig zijn) binnen de normen vallen het misschien een goed idee ook eens een orieterend gesprek aan te vragen bij het CTB van het erasmus.

In mijn geval bleken mijn waardens tijdens het jaarlijkse controle onderzoek goed te zijn, maar bij een complete nachtmeting in het AVA wel degelijk en heel behoorlijk te hoog te zijn.

Succes en sterkte

Cindy V zei op

Hoi André en Esmee,

Bedankt voor jullier reactie.

Vooral in André herken ik veel. Bij mij wordt al een jaar of 5 á 6 over mogelijke ademhalingsondersteuning gesproken, maar omdat de waardes nog steeds binnen de norm vallen heb ik dat dus al die tijd voor me uit kunnen schuiven, maar de klachten zijn er wel en daar wordt niet echt naar gekeken. Ja, hij vraagt er elke keer naar, maar daar blijft het bij.

Ja, er is ruim 2 jaar geleden een nachtelijke saturatiemeting gedaan en die was toen goed. 's Morgens is er een bloedgas geprikt en die was ook nog acceptabel. Ik heb die nacht niet goed geslapen. Vreemde omgeving etc. etc. Dus die gegevens zijn niet helemaal te betrouwbaar denk ik.

Ik denk idd dat het een goed idee is, om eens een oriënterend gesprek te maken met het CTB Utrecht daar ik in Amersfoort woon sinds november ´06.

Alvast bedankt.

Gr. Cindy

Andre Janssen zei op

Cindy,

Wat grappig dat je in Amersfoort woont, daar woon ik zelf ook namelijk. Mag ik vragen wie jouw longarts is. Je mag het me ook wel mailen hoor (a.b.janssen@casema.nl) Ik herken het gedrag van jouw longarts en lijkt erg veel op mijn longarts.

Esmee zei op

Cindy,

Ik ben net bij het CTB geweest en had het daar toevallig met de arts over longartsen. De arts van het CTB zei toen tegen mij dat longartsen echt anders kijken dan het CTB doet.

Bij het CTB gaan ze vooral op de inhoud van je longen af en op je klachten.

Ik heb ook klachten maar die wisselen per dag nogal.
Het lijkt of ik het op goede dagen wel redelijk red met lichte klachten, maar bij iets verkouden/niet lekker- word ik erg beroerd wakker.
Na ca 1,5 uur gaat het wel weer en zak in middag weer in.

Ik heb er in overleg voor gekozen het nog even aan te zien en omdat ik ws ook wel astma heb, dit eerst aan te pakken.

Ik begin wel met airstacken per september.

Ik ben vol lof over het CTB. Cindy ik weet zeker dat je daar je verhaal kwijt kunt. Ze zijn open en luisteren echt!

groetjes Esmee

Cindy V zei op

Hoi Esmee,

Bedankt voor de info. Maandag ga ik eerst een week zeilen op Robinson Crusoe in Loosdrecht (NebasNSG) en daarna zal ik eens het e.e.a. gaan uitzoeken/navragen.

Iedereen bedankt zo ver. Andere ervaringen zijn natuurlijk altijd welkom.

Gr. Cindy

Aniek zei op

Hallo allemaal,

Voor Hans.s: In principe is het zo dat als je sneller en eventueel dieper gaat ademhalen, je meer koolzuur uitademt. Maar ik sluit me aan bij Yvon: bij een spierziekte met spierzwakte van de ademhalingsspieren is dit vaak niet mogelijk omdat dit te uitputtend is of in het geheel niet mogelijk is. Door de spierzwakte is de ventilatie ook minder effectief dan bij gezonde personen, dat klopt ook.

Voor Cindy: Een longinhoud van een liter kan wel kloppen hoor, ook nu je verteld dat je klein bent en een scoliose hebt gehad en een vervormde borstkas, maar vraag voor de zekerheid maar eens na. Het kan ook het gedeelte zijn van de totale longinhoud die je gebruikt, je VC oftewel Vitale Capaciteit. Aangezien je niet in de box hebt gezeten met de deur dicht, denk ik dat ze dit hebben getest.

Een diffusiemeting is meestal een test waarbij je 10 tellen je adem vast moet houden (ook hierop zijn weer uitzonderingen). De uitslag zegt eigenlijk iets over hoeveel zuurstof je uit de omgevingslucht opneemt en hoeveel koolzuur het lichaam afgeeft. Het gaat dus om de kwaliteit van je longweefsel. (mensen met emfyseem hebben vaak grote longen, ook wel uitgerekte longen genoemd, maar deze zijn slecht van kwaliteit. Doordat het longweefsel de O2 en CO2 slecht uitwisselt in het lichaam hebben deze mensen een laag O2 gehalte en/of een hoog CO2 gehalte in het bloed. Je hebt dus niks aan de grote longen omdat de kwaliteit slecht is).
Bij jouw aandoening zijn geen diffusieproblemen te verwachten. Je lichaam geeft het koolzuur waarschijnlijk voldoende af, alleen doordat je ademspieren niet goed werken, adem je het niet voldoende uit waardoor je op den duur toch koolzuurstapeling krijgt.

Het andere testje is waarschijnlijk een MIP/MEP meting waarbij de inspiratoire en expiratoire kracht van de ademhalingsspieren wordt getest. Deze test wordt eigenlijk alleen gedaan met mensen met een spierziekte en/of spierzwakte. Je moet het blazen of zuigen minimaal 2 of 3 seconden vasthouden, wat heel moeilijk is. Als het niet lukt, kun je inderdaad niets met de waarden.

Met een bloedgasbepalinig kun je inderdaad het CO2 in het bloed zien. Raar dat jouw nieuwe longarts dat niet doet, want een saturatiemeting zegt niets over koolzuurstapeling!

Goede tips van de andere forumgenoten over het CTB, ik ken het persoonlijk niet, maar het klinkt erg gespecialiseerd. Ik zou er eens gaan praten als ik jou was. Misschien weten ze daar toch meer dan jouw longarts. Het is nooit verkeerd om het probleem is door verschillende deskundigen te laten bekijken, dat zie je aan het verhaal van Andre (Andre: dat is inderdaad errug weinig, een longinhoud van 0,8 liter!!!)

Nou, het is een beetje een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat je er iets aan hebt. Als je nog vragen hebt over je longfunctie, wil ik ze altijd beantwoorden hoor! Maar vraag ook gerust tijdens de longfunctiemeting eens wat aan de laborant die het onderzoek uitvoert wat er precies wordt gemeten, meestal wordt er dan wat meer uitleg gegeven. Hier heeft de dokter vaak geen tijd voor.

Heel veel plezier op je zeilvakantie!

Groetjes, Aniek

Andre Janssen zei op

Aniek,

0,8 liter is inderdaad heel errrug weinig, maar ik kan er gelukkig nog redelijk goed mee functioneren in de dagelijkse praktijk. Ik heb tijdens mijn verblijf in het A.V.A. in arnhem (onderdeel van het CTB in Utrecht dat in ondergebracht in revalidatiecentrum Groot Kimmendaal Arnhem) ook dagelijks een half uurtje revalidatietherapie gehad. Dat is ook erg heftig en confronterend. Er worden daar geen zoete broodjes gebakken en ze vertellen je keihard hoe je er voorstaat, wat je kunt verwachten en vooral hoe er mee om te gaan. In mijn geval bleek al heel erg snel dat ik hoewel ze erg klein zijn, wel ijzersterke longen heb. Ik heb daar veel gelopen met een saturatiemeter op mijn vinger en al snel bleek dat mijn saturatie heel er snel zakt tijdens de geringste inspanning. Na een goede 100 meter lopen, zeker met belasting zoals het dragen van een tasje ofzoeiets, zakt de saturatie al gauw onder de 80% wat natuurlijk een heftige benauwdheid en kortademigheid als gevolg heeft.

Een mens heeft blijkbaar nogal snel de neiging om snel te lopen en dat heb ik daar afgeleerd. Als ik mijn eigen tempo, of iets lager aanhou en de belasting beperk, hou ik het ongeveer 300 meter vol. Dan even een minuutje op ademkomen en weer verder wandelen.

Het grappige is (aldus mijn therapeur) dat door de gezonde sterkte van mijn logen ik binnen 40 a 50 seconden mijn saturatie weer op 97/98 % kan krijgen. Dus met een beetje gezond beleid stap ik weer aardig door het leven.

Toch vraag ik me af, waarom mijn saturatie zo snel door zakt naar de 80%, misschien kun jij daar antwoord op geven. Heeft dit wel te maken met de longinhoud ????? of kan het iets anders zijn. Ik had de stille hoop dat ik door de beademingsondersteuning ook minder benouwd en kortademig zou zijn, maar helaas niet. Het is zelfs beroerder geworden, maar daar heb ik denk ik wel een verklaring voor. Ik ben sinds de beademing ook veel beter gaan eten, (niet extreem veel meer, hoewel, maar wel veel bewuster omdat het weer allemaal lekker smaakt) en ben in die 8 maanden van 40 naar bijna 46 kilo "gegroeid" dat sjouw ik natuurlijk wel mee de hele dag.

Ik hoop dat jij me antwoord kunt geven op deze vraag. Want over die benauwdheid ben ik best wel bezordd, vooral over zich dat verder zal gaan ontwikkelen in de toekomst.

Cindy V zei op

Hoi Aniek,

Zo'n diffusiemeting hebben ze dan zover ik weet nog nooit gedaan. Ze hebben me in elk geval nooit gevraagd mijn adem even vast te houden.

Dat ik misschien maar 1 liter van mijn longinhoud gebruik dat zou best kunnen. Hij had toen over een krappe liter, maar of dat de totale longinhoud is/was of de gebruikte longinhoud dat weet ik niet.

Ja, waarom de longarts geen bloedgas prikt snap ik ook niet, maar hij zegt dat het niet nodig is, omdat mijn saturatie goed is. Maar ik denk daar toch net wat anders over.

Gr. Cindy

ANiek zei op

Hoi hoi!

Andre en Cindy: Mag ik jullie vragen wat jullie precies mankeren? Cindy, je had het over een stofwisselingsziekte, maar welke precies dan? Misschien kan ik dan ook wat meer zeggen over wat dat met je longen doet.

Andre: over jouw specifieke vraag waarom je saturatie zo snel daalt bij inspanning. Ook daar zou ik voor willen weten: wat heb je precies? Een spier- of stofwisselingsstoornis? Ik denk dat er 2 mogelijkheden zijn: 1. dat er door de slechte kwaliteit van het longweefsel (zie eerder mailtje aan cindy) bij inspanning te weinig O2 door de longen wordt opgenomen. Maar dit is niet waarschijnlijk bij een spier- en/of stofwiseeliningsstoornis. En dan zou je trouwens ook niet zo snel herstellen na inspanning. 2. Ik denk dat het een kwestie van kracht van je ademspieren is. De ademhalingsspieren kunnen het in rust nog wel bolwerken, maar bij inspanning moeten ze harder gaan werken en dat wil bij spierziekten nog wel eens niet lukken. Doordat je ademhaling niet effectief genoeg is (misschien worden het oppervlakkige kleine teugjes) komt er niet genoeg lucht en dus niet genoeg O2 binnen.

Ik weet dit ook niet zeker hoor, vraag het eens na aan je long- en/of revalidatiearts.

Wij zien op onze afdeling veel mensen met ernstig emfyseem en/of COPD. Deze mensen zijn ook vaak te benauwd om te eten en valleen daardoor (en door hun ziekte) af. Ik begrijp dus wel dat sinds je aan de beademing zit, bent aangekomen. Het eten gaat dan vaak wat beter.

Hopelijk is het weer wat duidelijker!
Groetjes, Aniek

emma voor cindy zei op

Toevallig heb ik net een meting van mijn O2 en CO2 gehad en gevraagd wat ''normale'' waardes zijn. Het koolzuur moet ongeveer tussen de 4 en de 6 zijn. En het zuurstofgehalte tussen de 95 en 100%.

Dat neemt niet weg dat jij geen klachten kunt hebben want ieder lichaam reageert anders. Ik heb inmiddels 24 per dag beademing, maar toen ik beademing kreeg (voor de nacht) was mijn koolzuur zelfs normaal. Maar ik was net als jij heel moe, hoofdpijn, sterk afvallen enzovoort.

Je zou eens om advies kunnen vragen bij het centrum voor thuisbeademing. En om een nachtelijke registratie dit kan ook bij je eigen longarts, dan kunnen ze ook je koolzuur in de nacht meten, maar het meest betrouwbaar is een meting via een aterielijn = een infuuslijn in je slagader waar ze tijdens je slaap telkens bloed uit halen om je koolzuur en zuurstofgehalte te meten.

Succes!

Andre Janssen zei op

Hoi Aniek,

Natuurlijk mag je weten wat ik mankeer. Gelukkig heb ik geen spier of stofwisselingziekte. Ik heb een zeer ernstige vorm van Kyfo-scoliose (vergeef me als ik het niet helemaal correct schrijf) Ik ga er eigenlijk vanuit dat je weet wat dit is, maar voor alle duidelijk, Het betreft een eigenlijk een driedimensionale rug/borstkarst vergroeing. Ik heb van mijn 7e t/m 20 levensjaar 24 uur per dag een Mill-Walky corset gedragen om verdere vergoeing tegen te gaan. Tot 5 jaar terug eigenlijk niet noemenswaardige klachten gehad, maar sind een jaartje of 5 erg veel benauwdheids, kortademigheid en de bekende co2 stapeling klachten.

Aniek zei op

Hoi Andre,

Ik weet wat het is, heb ook weleens patienten gezien met een kyfoscoliose. Maar geen hele ernstige.

Vervelend dat je er nu sinds een paar jaar zo'n last van hebt! Je zult al geen grote longen hebben omdat ze nooit de kans hebben gehad zich volledig te ontplooien. Verder kan ik me voorstellen dat je ademhalingsspieren niet optimaal werken omdat je borstkas vergroeid is.

Succes en sterkte!

Groetjes, Aniek

Cindy V zei op

Hoi Aniek,

Ben weer terug van het weekje zeilen. Ik heb een top week gehad. We hebben lekker kunnen zeilen.

Nu even een antwoordt op jou vragen.

De stofwisselingsziekte die ik heb is het Conradi-Hünermann syndroom. Meer info kun je vinden op www.conradi-hunermann.nl. Dit is de website die ik gemaakt heb om zo te kijken of er meer mensen zijn met de zelfde aandoening in Nederland en ook om deze mensen te informeren.
Het is een erg zeldzame aandoening, waardoor er ook nog maar heel erg weinig informatie over bekent is, er wordt op dit moment geen onderzoek naar gedaan zo ver ik weet.
Er is bijvoorbeeld niet echt een duidelijke achteruitgang beschreven, maar in mijn situatie is daar weldegelijk sprake van. Tot ongeveer mijn 11 á 12de levensjaar heb ik vaardigheden bijgeleerd (fysiek) en na die tijd ben ik ze ook allemaal deels of volledig weer langzaam kwijt geraakt.

Er is sprake van een ernstige kyfose-scoliose waar ik op 4 jarige leeftijd aan geopereerd ben. Hij is alleen vast gezet en niet gecorrigeerd.

Hoop dat dit je vraag beantwoord heb, al zal je er qua vakkennis niet zo heel veel aan hebben vermoed ik.

Gr. Cindy

Aniek zei op

Hoi Cindy!

Fijn dat je zo'n leuke week hebt gehad!

Ik heb inderdaad nog nooit van de ziekte gehoord. Heb je website even bezocht: ziet er erg leuk uit en is informatief!

Vaktechnisch heb ik er niets aan nee, ik vroeg me alleen af waaruit jouw problemen voortkwamen. Hopelijk heeft het voor jou wel wat antwoorden opgeleverd!

Groetjes, Aniek

Juan zei op

Sul [URL=http://www.chicas-tuning.trenibuti.info] chicas ansa tuning [/URL] che [URL=http://www.heavy-metal.trenibuti.info] heavy metal quella [/URL] gli http://www.marca-coche.trenibuti.info molto.

eddij zei op

Kerstavond CO2 was 25 kon niet meer zelf ademen ...naar IC gebracht aan de beademing,net gered op het nippertje!!!!!!

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login