Geplaatst onder inclusion body myositis, algemeen door Courage

Gebruik Orthese

Hallo ,

Ik ben Frits, Er is sinds begin 2016 IBM gediagnostiseerd.Maar heb uiteraard al veel langer klachten.

Nu heb ik sinds 2018 een orthese aan beide benen gekregen die zouden moeten voorkomen dat ik door de kieen zak.

Maar helaas blijkt dat de scharnieren onvoldoende slijtvast zijn en dus onbetrouwbaar worden en ik dus toch val.

Zijn er IBM-ers die hiermee ervaring hebben?

4 reacties , oudste reactie bovenaan
MartinP. zei op

Beste Frits,

Ik heb zelf een EVO (Enkel-Voet-Orthese) tegen doorzakken van de knie. Dit helpt goed echter is het lastiger met traplopen. De EVO heeft geen scharnieren. Google op "walk on reaction plus".? Bij de revalidatie hebben ze meestal wel een demo model om te kijken of t bevalt. Succes.  Martin

Roefie zei op

Hallo Martin,

Boeiend bericht, ik heb hem bekeken. Ikzelf kan niet meer lopen maar nog wel mijn transfers maken bed/elro, toilet enz. Na 15 jaar progressieve spierziekte begin ik nu bij zeer kort staan (transfers) een klein knikje  te krijgen , soms en t.n.t. slechts in 1 been tegelijk. Ik ben dus alert en uitkijkend naar oplossingen voor de toekomst wanneer dit toeneemt want bij vallen kom ik nooit zelf overeind en wordt het dagelijks 4 x de 'wijkverpleging en ben ik mijn zelfstandigheid kwijt.

Ik schrijf dit alles dus ook voor alle ev. andere lezers.

Nu een grote sprong naar jou : wat betreft de trap op met je orthesen; je kunt de trap ook opgaan, zittend en  achteruit waarbij je de knieën niet hoeft te buigen en daarin valt door oefening routine te krijgen.

Maar je handen en armen moeten nog wel redelijk sterk en bruikbaar zijn.Ik heb dit jaren terug geoefend o.l.v. de fysioth. in het ziekenhuis omdat ik het wilde weten voor noodgevallen en het ging prima, kans op vallen zeer klein.

groet Roefie

Courage zei op

Hallo Martin en Roefie,

Bedankt voor jullie reactie. Voor wat betreft de EVO van Martin, deze is volgens mij vooral geschikt voor IBM ers die problemen hebben met hun voetheffen en daardoor kunnen vallen.

Ik heb hier geen last van, maar heb last van mijn bovenbeenspieren die moeten voorkomen dat ik door mijn knieen zak, dit gebeurt meestal onverwachts bij het lopen.

Dus ik heb nu een Knie-enkel-voet Orthese die vervangen wordt voor een electronisch model. Het mechanisch model was te onbetrouwbaar zoals ik al beschreef.

Ik vraag me af of iemand hier ervaring mee heeft.

Groet, Frits

liavankammen zei op

frits,

ben erg nieuwsgierig wat electronisch inhoudt. heb nl met een goede beenorthese gelopen en autogereden. en wel met de utx van ambroise uit enschede. 

interressante producten  kunnen nog zijn een aerolift al of niet met onderspoeling (door mij lanceer-wcbril genoemd) en een sta-op-bed. misschien heb je er al van gehoord. gr. lia (al iets langer ibmmer)

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login