Geplaatst onder Hereditaire Spastische Paraparese, hulpmiddelen

ervaring met MBT schoenen..?

12 reacties , nieuwste reactie bovenaan
hennie zei op

ik heb deze schoenen nu 2 dagen door een motor ongeluk 15 jaar geleden zit mijn knie vast en mijn hak gevricht kan al 15 jaar niet meer goed lopen alles doet dan pijn ben de eerste dag gaan lopen met de hond 20 min en was zo blij als een hond met 7 lullen ik kan weer nomaal lopen wat het later word na langer gebruik laat ik nog weten

Cor zei op

Ik heb al jarenlang CIAP. Twee jaar geleden heb ik orthopedische schoenen gekregen, die veel steun aan mijn voeten geven.
Toen ik een publikatie over de MBT-schoenen gelezen had, heb ik een e-mail gestuurd naar de leverancier met de vraag of men die schoenen ook voor ciap-patienten kon aanbevelen. Het antwoord was negatief; u hebt met MBT-schoenen te weinig steun voor uw voeten!

Fred zei op

MBT schoenen vereisen dat je goed evenwicht kan houden. Daar heb je alle spieren van onderbenen en voeten bij nodig.
Bij spierzwakte in de onderbenen/voeten is lopen op MBT schoenen dus al een twijfelachtig genoegen. Bij spasticiteit is dat een graadje erger. Voor mensen met HSP is het dus geen aanrader.

Maurice zei op

heb hmsn 1
mbt schoenen is de sensatie!!!!!!!!

even wennen,maar wil nooit meer iets anders!!!

Beppie zei op

@Jeroen. In sommige winkels mag je de MBT schoenen voor een paar dagen mee naar huis nemen om ze uit te proberen. Daar hebben ze in alle maten een "leenpaar".

Jeroen zei op

Je hoort veel verhalen over deze schoenen. Zowel positief als negatief. Zelf heb ik er geen ervaring mee. Om toch deze schoenen te kopen voor zoveel geld vind ik een groot risico. Mijn fysiotherapeut heeft ze ook maar heeft ze in de hoek gegooid. Helaas kan de schoenen niet eerst een paar weken proberen.

alan zei op

www.shoes-trader.com

Marinka zei op

Ook ik heb hsp en het slijten van de schoonzolen aan de voorkant is zeker een probleem.
Maar het steeds moeten zoeken naar balans lijkt me ook een probleem.
Ik draag speciaal voor mij gemaakte schoenen en ben daar heel blij mee. Loop daarmee ook een stuk beter.
Ben gewoon veel beter in balans als zonder schoenen.
Dus hoe zit het nou met die MBT schoenen, drijg je dan niet aldoor om te vallen?

Eelkje zei op

ik heb hmsn type 1, ik loop nu sinds 2 jaar op de MBT schoenen. Maar.... niet de hele dag, dan is het te vermoeiend. Ik gebruik het als therapie middel. Ik probeer er elke dag een uur op te lopen, gewoon terwijl ik huishoudelijk werk doe. Ik heb het idee dat het mijn conditie verbeterd en mijn lage-rugklachten zijn verminderd. Mijn conditie probeer ik verder op peil te houden door eenvoudige grondoefeningen (met name voor mijn rug) en lopen op een crosstrainer. Dit klinkt misschien fantastisch, maar na 14 min. op de crosstrainer is de grens bereikt. Ik ben er tevreden mee en probeer er elke week een half minuutje bij te krijgen. Ik ben voor advies ook bij schoenhandel Heetkamp in Wapenveld geweest.
ik ben dus wel blij met de MBT schoenen.

paul zei op

Ik heb absoluut geen moeite met het lopen op deze schoenen. Het juist goed kunnen afwikkelen van je voet geeft juist een voordeel en zolang je gewoon in beweging blijft, is het helemaal niet extra vermoeiend maar bespaard het juist energie. Op normale schoenen is bij mij als HSP'er de slijtage meer omdat ik moeite heb met het heffen van de voet bij de voorwaartse beweging. het lopen met MBT-schoenen gaat dan gewoon soepeler.

Ik wil geen reclame maken voor welke fabrikant dan ook maar alleen mijn positieve ervaring doorgeven zodat ook anderen daar eventueel hun voordeel mee kunnen doen. Door de namen te vermelden kan iedereen dit zelf beoordelen.

Zijn er nu ook anderen die hier baat bij hebben?

Marjanne zei op

Ik word al helemaal moe als ik dit verhaal lees, constant een balans te moeten zoeken om op deze schoenen te kunnen lopen.

Welke spierziekte heb jij Paul?

Mss te veroordelend, maar ik lees jouw stukje als een (verkapte) reclame!
Met deze schoenen in aanraking gekomen
Balanceren kost meer energie
het neerzetten van je hak lukt eigenlijk niet
1maand deze schoenen geprobeerd en nu al opvallend minder slijtage van de zolen
Rechterop lopen, vast beter voor je rug? Waarom niet besproken met je rev.arts? Maar alleen de wetenschappelijke kant?

En dan sluit je af met verkooppunten?

Mogelijk omdat het nog zo vroeg is, ben ik te kritisch?

paul zei op

Hier mijn ervaring met Masai barefoot technology schoenen waar ik in de zomervakantie in Zwitserland toevallig mee in aanraking kwam en welke via de Duitse HSP selbsthilfegruppe ook aanbevolen wordt voor HSP’ers en PLS’ers.

Het was voor mij een heel aparte ervaring om op schoenen te staan die geen vlakke ondergrond hebben maar als het ware wiebelen over een bepaald punt midden onder de voet. Stilstaan betekent dus feitelijk het balanceren op dit evenwichtspunt en kost dus wel meer energie dan bij normale schoenen. Lopen met deze schoenen geeft echter een heel apart gevoel. Het lijkt in eerste instantie alsof je min of meer zweeft. Het neerzetten van je hak lukt eigenlijk niet want er is immers geen echte hak. Het materiaal aan de onder de schoen aan de achterzijde bij de hak is namelijk van heel zacht schok absorberend materiaal. Vervolgens rol je de voet naar voren en kom je over het evenwichtspunt heen. Daarna lijkt het bijna alsof je voet gedwongen wordt richting een goede afzet en nadat je over het evenwichtspunt heen bent gaat dat bijna zonder enige moeite. Je wordt bij het lopen als het ware gedwongen om je hele voet beter af te wikkelen. Het tillen van de voet lijkt daardoor ook veel eenvoudiger te zijn en lopen gaat mij soepeler af dan voorheen op normale schoenen. De slijtage aan de voorzijde van de schoenen lijkt mij in ieder geval nu veel minder een probleem te zijn. Daar waar er altijd aan de voorzijde slijtage van de zolen naar voren kwam door het niet voldoende heffen van de voeten bij de voorwaartse beweging, is het heffen met de MBT schoenen een veel minder groot probleem en als er al slijtage naar voren zal komen, is dat over een veel groter oppervlak van de zool naar voren komen ten gevolge van de bolling van de schoenen. Tenslotte loop ik veel rechter op en dus minder voor over gebogen. Deze houding zal ongetwijfeld beter zijn voor je rug.

Zie verder de internet site MBT.com

Navraag bij mijn revalidatie arts leverde geen concrete aanbeveling op omdat MBT-schoenen niet wetenschappelijk onderzocht zijn en hij er ook geen ervaring mee had bij andere patiënten. Het was aan mij om dus zelf eventueel iets uit te proberen. Na ongeveer een maand deze schoenen te hebben gebruikt, ben ik dus zelf best wel positief en ben gewoon nieuwsgierig naar uw ervaring en/of mening. Laat maar eens weten…..


NB: behalve MBT schoenen zijn er ook andere fabrikanten actief:
fa. Schuurman verkoopt shape ups.
Perfect steps via tell sell.
Heelless via ‘t Roessingh.

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login