Geplaatst onder hulpmiddelen

WMO: aanvraag electrische fiets

17 reacties , oudste reactie bovenaan
Martijn zei op

Ik gebruik al 7 jaar een fiets met electrische trapondersteuning. Ik kan hiermee echter niet met mijn zoontje fietsen. Als ik alleen met hem ben kan ik dus niet op visite, naar de dokter of zomaar fietsen. Ik kan (over een paar jaar) hem ook niet naar school of zwembad brengen. Dus ik dacht aan een electrische 3-wiel fiets, en dan een model zoals die van Kangaroobikem zie eventueel http://www.vsn.nl/hulpmiddelen/hulpmiddel.php?id=170. Dan kan hij mooi voorin. Firma's zoals www.christiania.nl, www.tmannetje.nl, www.morewheels.nl en www.defietsfabriek.nl leveren dit soort fietsen (in feite electrische bakfietsen).

De prijzen van die electrische bakfietsen liggen lager dan een electrische 3-wieler die de gemeente vertrekt (Van Raam Maxi 2). Dus ik dacht een passende en zelfs goedkopere oplossing te hebben bedacht.

Echter wat schetst mijn verbazig: de gemeente verstrekt alleen electrische fietsen aan mensen die vervolgens ook een winkelcentrum kunnen doorlopen. Mijn mond viel open, want ik wil hem gebruiken voor het fietsen zelf, of voor visites of om mijn zoon naar school/zwembad te brengen. Ander voordeel: mijn rollator kan gewoon in de bak mee. Ik hem wat proefritten gedaan bij 't Mannetje in Haarlem en het fietst prima.

Heeft iemand wel eens van deze WMO-eis gehoord, dat je alleen een electrische fiets krijgt als je vervolgens nog enkele honderden meters/enkele kilometers kan lopen (hoe groot is een winkelcentrum?)? Wat zijn jullie ervaringen?

ik kijk uit naar reacties

grt Martijn

Esmee zei op

Martijn,

Ik heb geen ervaring met aanvraag van electrische fiets en de eisen hieromtrent. Die misschien ook per gemeente weer verschillen.

Maar ik wil je wel even wijzen op het draadje wmo en opvouwbare scootmobiel waar Roos heel goed het voordeel van een evt PGB voor een hulpmiddel uitlegt.

Misschien kun jij daar ook wat mee.

Groetjes Esmee

Priscilla zei op

Hoi,

Ik denk dat het aanvragen van hulpmidelen inderdaad verschillen per gemeente.Ik heb namelijk een tijdje geleden een electrische fiets aangevaagd en er werd mij gewoon gezegd dat die niet vergoed worden omdat ze overal te koop zijn.
Ik heb HMSN. Ik rijdt auto en als het droog weer is neem ik de snorfiets.Vind ik een stuk makkelijker en je bent lekker in de buitenlucht.
Maar veel beweging heb je niet.En lekker fietsen in de buitenlucht is natuurlijk veel leuker dan op een hometrainer op de zolder.Omdat wij hier in Lelystad veel bruggen hebben en er altijd wint staat kan ik niet meer op een gewone fiets,dus daarom wil ik graag een electrische fiets.Jammer genoeg schud ik die 1500/2000 euro niet even uit me mouw dus heb ik hem aangevraagd bij de gemeente.Helaas mocht dat dus niet baten.Ik ga het binnenkort nog een keer proberen want ik vind het een verschrikkelijke k..... smoes want je kan tegenwoordig alles kopen,scootmobiels,trapliften en noem maar op,maar ook die worden gewoon vergoed(wat ik overgens wel terecht vind hoor!!)
Wil je dus echt reacties dan denk ik dat je op zoek moet naar mensen in je eigen gemeente.

Veel succes

Martijn zei op

Esmee,
Dat 'draadje' had ik toevallig zelf gelanceerd en ik heb het zojuist aandachtig zitten lezen. Roos staat bij mij inmiddels op de favorites voor wat betreft volledigheid en zorg van de reactie.

Priscilla,
Jouw gemeente is helemaal "goed bezig" (not!). Alles kan je overal kopen, dus dan kunnen ze het WMO-loket in Lelystad wel sluiten! Tja, ik weet helemaal wat je bedoelt. De eerste keer op een electrische fiets was een verademing. VOor die tijd kon ik geen 500 meter meer fietsen op een gewone fiets (spieren verzuren, moeheid, etc). Maar met die electrische fiets reed ik zo weer 25-35 kilometer! Het gevoel van vrijheid en de wind door je haren is waanzinnig. Datzelfde vrije gevoel wil ik ook hebben met mijn zoontje, lekker samen er op uit. Die fiets die bij VSN hulpmiddelen wordt genoemd (www.kangaroobike.com) lijkt me perfect, of anders electrische bakfietsen zoals bv 't Mannetje (zie bv http://www.tmannetje.nl/revalidatie/revalidatie%20overzicht.htm). Dan praat je echter al niet meer over 1500 maar eerder over 3500-4500 euro...

grt Martijn

Esmee zei op

Martijn,

Ik had niet gezien dat dit draaje van jou kwam en ja Roos geeft echt goede reacties en tips.

Volgens mij (en dat vind jij ook natuurlijk) is de motivatie van de gemeente zeer vreemd en denk ik ook niet steekhoudend.

Ze willen je ws wel een fiets geven om je zelfredzaamheid te verhogen en daar hoort volgens jouw gemeente een boodschap bij. Maar hoe ver je die boodschap haalt kan volgens mij niet verplicht worden gesteld. En kun jij met rollater ook nog toch met fiets boodschapje doen in bv buurtwinkel dan
is dit toch hetzelfde.

Mijn idee is dat deze eis puur is omdat je dus of een fiets kunt krijgen en dus zelf nog wat kunt lopen (en dus niet een scootmobiel nodig hebt. Kun je echter niet meer zo ver lopen dan krijg je een scootmobiel of elect. rolstoel.

Ik denk dat ze bang zijn dat jij mischien en een fiets wil om te fietsen en omdat jij dus niet meer ver kunt lopen ook nog gaat zeggen ja voor zo'n winkelcentrum heb ik een scooter of rolstoel nodig.

Jij moet dan duidelijk maken dat voor jou die bakfiets de oplossing is en je geen voorziening wilt/nodig hebt voor de winkelcentra situatie.

Ik zou navragen of hier wat in zit.

Ze willen geen fiets aan iemand verstrekken die niet goed kan lopen omdat ze bang zijn dat die nog een voorziening nodig heeft.

Het is het enigste dat ik kan verzinnen inzake dit beleid. En in principe moeten ze binnen de WMO echt kijken naar je persoonlijke situatie.
En dit is echt een geval van persoolijk dat niet binnen hun regels past maar wel een goiede oplossing voor jou is.

Ik denk dat je (uiteindelijk) wel kans maakt, succes!

Esmee aanvulling vorige stuk. zei op

Waar zit ik met mijn gedachten, je hebt dus ook een opvouwbare scootmobiel aangevraagd.

Sorry dat was ik even kwijt bij vorige reactie.

Ik geef je volkomen gelijk, maar gemeentes denken tegenwoordig erg anders.

Een fiets en een scootmobiel, dat vinden ze al snel teveel.

Het wordt dan praten en uitleggen of evt PGB. Uitleggen dan een goedkopere bakfiets samen met opvouwbare scootmobiel voor jouw ideaal is.

Zelf uitzoeken of dit samen goedkoper/even duur is als een enkele voorziening.

Of zelf nagaan wat je beter kunt doen bv enkel voor de fiets gaan en zelf iets aanschaffen (wel aftrekbaar belasting)

Het zou fantastisch zijn als je het allebei kreeg, maar er zijn maar weinig gemeenten die'dit doen.

Esmee

anja l. zei op

We hadden voor mijn man, Myotonica congenita, een fiets met trapondersteuning aangevraagd. Voor mijn moeder een driewieler met trapondersteuning, i.v.m. valgevaar, leeftijd etc. De aanvraag van mijn man werd afgekeurd omdat fietsen met 2 wielen nooit verstrekt worden ook niet met trapondersteuning. De aanvraag van mijn moeder is in korte tijd goedgekeurd en gerealiseerd omdat het hier ging om een drieeiwler en natuurlijk dat haar indicatie okee was.

Toos zei op

Heb een paar jaar geleden voor mijn man , die MD heeft , ook bij de gemeente om een fiets met trapondersteuning gevraagd ; die kreeg hij niet.
Ik heb de indruk dat , als we om een driewielige fiets hadden gevraagd met trapondersteuning (waar we toen nog niet bij stilstonden) hij die wel gekregen zou hebben via Welzorg.
Vorig jaar hebben we toen zelf een Sparta ION met versnellingen gekocht. Hij is er erg enthousiast over en we kunnen nu tenminste weer behoorlijke tochten maken.

wilma zei op

Voor onze zoon, een half jaar geleden, een fiets met trapondersteuning aangevraagd bij WVG. Onze
ergo therapeut heeft dit geregeld. We kwamen
i.o.m. de WVG uit op een Sparta Ion. Onze zoon
is hier goed meegeholpen. En kan straks zelfstandig
met deze fiets naar het voortgezet onderwijs.
Heb wel gemerkt dat het toch makkelijker is om aanpassingen aan te vragen als het via de ergo-therapeut loopt.

Martijn zei op

Toch weer vreemd dat elke gemeente blijkbaar hier ook weer verschillende regels hanteert. Volgens Anja en Toos vergoed de gemeente geen 2-wiel electrische fietsen maar bij Wilma is het wel gelukt. In mijn gemeente (ik heb dat enige tijd geleden gevraagd) verstrekt men in het geval van een 2-wiel electrische fiets de Tavara (zie bv www.vanraam.nl) en in geval van een 3-wieler volgens mij de maxi2 (ook via Van Raam). DUs bij mijn gemeente verstrekt men wel een electrische fiets, maar dan alleen als je nog een stuk kan lopen (zie mijn eerste bericht onderaan). Dat zijn dan dus weer afwijkende regels...

lena zei op

ik heb nu al bijna 2,5 jaar een driewilligfiets via de gemeente.
daarvoor heb ik een fiets met trapondersteuning en een lage instap gehad ook via de gemeente.
wel heb ik een eigenbijdrage moeten betalen.
reden als je gezond was moest je ook een fiets kopen.

groetjes lena

Priscilla zei op

Hoi,

Ik ben blij dat sommige mensen wel een electrische fiets krijgen van de gemeente.
Ik vind alleen de reden van een eigen bijdrage betalen omdat je als je gezond bent ook een fiets moet kopen een erg kromme reden.
Als je gezond bent hoef je niet een electrische fiets te kopen,dan kan je ook voor een "gewone" fiets kiezen en die kunnen een stuk goedkoper zijn.
Maar goed,ze moeten er toch een draai aan geven om maar zo goedkoop mogelijk uit te zijn.Jammer dat dat alleen over onze rug moet.

Groetjes Priscilla

Martijn zei op

Dat men een eigen bijdrage heeft gevraagd komt waarschijnlijk omdat men in Nederland een fiets als een algemeen gebruikelijk middel ziet (een bekende term binnen WMO). Als ik kijk naar het verstrekkingenboek van mijn gemeente dan staat daarin:

"Voor aangepaste fietsen geldt een besparingsbijdrage in de kosten van de voorziening. Het wordt
als algemeen gebruikelijk gezien dat een inwoner van Nederland over een fiets beschikt. De
meerkosten van een aangepaste fiets worden vergoed. De voorziening wordt eigendom van de
cliënt. De gemiddelde aanschafkosten dienen door de aanvrager in de vorm van een
besparingsbijdrage betaald te worden."

Wat echter vreemd is, is dat mijn gemeente later in het verstrekkingenboek het volgende stelt:

" Onder een fiets met hulpmotor wordt onder andere een Spartamet verstaan. Dit voertuig is niet
speciaal voor mensen met beperkingen ontwikkeld. De Centrale Raad van Beroep heeft daarom
de Spartamet en andere uitvoeringen van fietsen met hulpmotor aangemerkt als zijnde algemeen
gebruikelijk."

En dat vind ik dan wel weer vreemd, want voor niet-gehandicapten is een hulpmotor lekker relaxed terwijl het voor mensen met een handicap juist een noodzaak is.

grt Martijn

h.a. vrij zei op

Tja als ik jullie WMO verhalen lees kom ik maar
tot een conclusie, waar is de uniformiteit.
Wij hebben voor onze zoon een autozitje nodig
maar hij krijgt een taxikaart.....(en hoe hangt hij
dan in een taxistoel??)
Wie helpt bij bezwaarschriften? Ik kan geen 3500,-- euro voor zijn stoel ophoesten naast alle andere kosten.
Tips welkom en we blijven knokken

Toos zei op

Tja, dat is dus waar ik me ook over verbaas. De WMO is voor iedereen gelijk maar de uitvoering gebeurt blijkbaar door iedere gemeente anders.
Hulp bij het bezwaarschrift : als je VSN lid bent via de ombudsman denk ik, verder een rechtswinkel, rechtsbijstandverzekering?

louis zei op

Jaren geleden heb ik mijn electrische fiets in bruikleen gekregen van de gemeente Overbetuwe.
Zonder eigen bijdrage en ik kreeg een bijdrage van €70,00 per jaar om de fiets op te laden.
Dit laatste is nu afgeschaft.
De fiets die ik gekregen heb is de Tavara van de firma van Raam.
Met enkele speciale voorzieningen bredere trapper en een electronisch schakelsysteem makkelijk voor mijn handen.
De gemeente betaald ook jaarlijks de verzekering.

gr. louis

sylviasmit69 zei op

Hallo, ondanks dat dit een oud topic is was ik wel benieuwd of het uiteindelijk gelukt is om een bakfiets via de gemeente aan te schaffen ? Lig op dit moment zelf in de clinch met de gemeente omdat het een niet voor de hand liggend hulpmiddel is ,dus afgewezen.Werd meteen bij vermeld dat ik ook geen pgb krijg om zelf een vervoersvoorziening(een bakfiets dus) aan te schaffen.

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login