Geplaatst onder algemeen

VEGF en ALS

5 reacties , oudste reactie bovenaan
Ed zei op

http://www.rideforlife.com/archives/001216.html

Nuttige info omtrent laatste ontwikkeling inzake de vorser dr. Carmeliet Peter uit België (Leuven) dewelke verbonden is in de VS voor wetenschappelijk onderzoek met de VEGF.

Angela V zei op

Ik wil hier aan toevoegen dat dit onderzoek betreft waarbij VEGF bij ratten in de hersenen is ingespoten. Hoewel de resultaten er goed uitzien is al in Oktober gepubliceerd door een Zweedse onderzoeksgroep dat VEGF ook gewoon buiten de hersenen geinjecteerd kan worden en dan ook een gelijkwaardige vertraging in het ziekteproces tot gevolg heeft. Ik kan me voorstellen dat dat praktisch gezien makkelijker is dan injectie in de hersenen.
Ik snap niet helemaal waarom de groep van Carmeliet zoveel meer aandacht krijgt dan de Zweeds groep, maar dat zal wel een kwestie van PR zijn.

Als iemand geinteresserd is in de orginele wetenschappelijke artikelen (in wetenschappelijk medisch engels geschreven) kun je ff mailen.

Vr groeten,
Drs Angela Vlug

Ed zei op

Waarschijnlijk geniet Peter Carmeliet actueel meer aandacht wegens het feit dat hij reeds 2 jaar geleden met veelbelovende resultaten (dubbelblind placebo trial bij ratten en muizen) de VEGF doorbraak heeft gelanceerd. Ik had hem toen de vraag gesteld hoe lang het nog zou duren vooraleer op mensen wordt overgegaan en zijn antwoord was 5 à 10 jaar.
Nu en dit sedert vorig jaar heeft hij een zetel in de VS bij Neurologie en werkt rechtstreeks met andere VS-professoren met allen hetzelfde doel. Hij zou naar het schijnt de termijn voor humane toepassing kunnen reduceren maar je kent dat he, de contra-indicaties moeten quasi nihil zijn.
Van zodra ik van hem een antwoord krijg, zet ik het op de site.
Groeten - Ed

Paul zei op

Hallo Angela,

Ik stel het erg op prijs dat je als wetenschapper reageert/ en meedenkt op/over onderwerpen op dit forum; voor patiënten is dit echt een steun in de rug.

Wil je de artikelen mailen naar:

paul@batstra.demon.nl

Vriendelijke groet,

Paul

Angela V zei op

Het klopt dat de er erg voorzichtig gedaan moet worden met gebruik van VEGF bij mensen. VEGF is namelijk een groeifactor met als 1 van zijn natuurlijke functie het stimuleren van de aanleg van bloedvaten.
Bij ALS-patienten zou VEGF waarschijnlijk jaren gebruikt moeten woren. Dat kan problemen opleveren, een ernstige 'bijwerking' zou tumorformatie kunnen zijn. En het zou jammer en niet zinvol zijn als je door gebruik van VEGF niet aan ALS maar aan kanker zou overlijden...
Dat is een reden dat VEGF zo langdurig getest moet worden, niet alleen op dieren met ALS maar ook op gezonde dieren die langer overleven.

Samenwerking met de VS kan dat wel iets versnellen omdat ze vaak wat grotere laboratoria met meer mogelijkheden hebben, maar het zijn gewoon experimenten die veel tijd in beslag nemen en daar kunnen ze ook in de VS niets aan veranderen....

Tot zover mij mening, want meer dan een mening vermengd met wat feiten is het niet ;-)

Angela

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login