Geplaatst onder amyotrofische laterale sclerose, algemeen

Vanavond op televisie: Ardi Bouter naar dokter Huang Hongyun.

15 reacties , oudste reactie bovenaan
webmaster VSN zei op

Vanavond op televisie: Ardi Bouter naar dokter Huang Hongyun

Dokter Huang Hongyun: held of charlatan?

Voor de een is dokter Huang Hongyun een held en redder in nood. Voor de ander is hij een charlatan die misbruik maakt van wanhopige mensen.

De Chinese arts, dr Huang Hongyun, behandelt ernstig zieke mensen met stamcellen. Netwerk volgt Ardi Bouter, een Nederlander met ALS die onlangs de behandeling onderging."

Wo. 5 januari 2005, 20.30u Ned 1.


http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=148542

aniel zei op

tsja...gfaf niet veel hoop die uitzending...

Adri zei op

Mensen zoals Dokter Huang Hongyun zijn heel hard nodig nu de conservatieve krachten in de USA elke vorm van stamcelonderzoek proberen te verhinderen.

Voor mij was al vóór de uitzending van Netwerk duidelijk dat die behandeling niet betekent dat je geneest van je spierziekte. Ik zou er dan ook niet over piekeren om zo'n behandeling te willen.

Dat andere mensen dit wel als een kans zien, is een mechanisme dat je ook bij andersoortige aandoeningen veel ziet; veel mensen willen het idee hebben er alles aan gedaan te hebben - en waarom ook niet? Die meneer Bouter leek me tevreden over de lichamelijke vooruitgang die hij na de behandeling meende te hebben geboekt.

Hoe dan ook, als er helemaal geen stamcelonderzoek meer plaatsvindt (zoals Bush c.s. willen), zal er nooit genezing mogelijk zijn van oa een heleboel spierziekten.

Daarom van mijn kant toch waardering voor de Chinese arts en de 'proefpersonen', al was het maar omdat ze misschien een discussie op gang krijgen over stamcelonderzoek die later voor anderen van belang kan zijn.

Fred zei op

Dr Huang doet geen stamcel-onderzoek.


Adri zei op

Wie zij er dan dat hij dat deed?

H.T. Lie Kie Sang zei op

Spierziekten zijn een van de moeilijkst te behandelen ziekten.
In de Chinese geneeskunde spreekt men van een complexe ziekte. In principe moeilijk behandelbaar, omdat het een aangeboren aanleg betreft, dus ziekte op zeer diep niveau.
De genoemde Chinese arts bouwt voort op een oeroude theorie namelijk de theorie van essence.
Dat betekent in deze moderne tijden nu onder andere stamcelmethodiek.
Maar dit is slechts een aanpak uit vele mogelijkheden en staat nog in kinderschoenen.
Overigens er bestaan talloze andere Chinese theorieen. Een complexe ziekte zal ook een complexe aanpak verdienen. Verbeteringen zag ik echter wel. Als een behandeling niet lijkt te helpen, bestaan er blijkbaar meerdere factoren die niet aan de orde zijn gekomen zoals uitputting, extreme vermagering, ademhalingsproblematiek, verminderde weerstand, orgaanfalen enzovoorts.
Vaak is de ziekte reeds in eindstadium na een hopeloze gang in Westerse geneeskunde te hebben afgelegd en komt de patient er niet meer aan toe. Kan men dan een oordeel vellen over Chinese geneeskunde als men er weinig van weet?
Eerst studeren en dan ventileren en toetsen of je het werkelijk zo goed weet.

Roos zei op

Beste H.t lien, weet jij een goede betroubaar chinese arts in amsterdam?
die mensen met spierziektes behandeld.

Fred zei op

Mijnheer Lie Kie Sang, u draait de wereld om.

Chines wetenschappers kennen de internationale afspraken omtrent het meten van resultaten van een therapie en omtrent de wijze waarop daarover dient te worden gepubliceerd.

Oeroude therapieën mogen als juist worden betiteld nadat zij zich naar huidige wetenschappelijke maatsctaven hebben bewezen.

H.T. Lie Kie Sang zei op

Geachte meneer Fred,

Blijkbaar is er nog stof over om over dit onderwerp te praten. Natuurlijk kan ik tot zekere hoogte meegaan met uw standpunt ten aanzien van wetenschappelijkheid.
Maar discussie over dit aspect dat u noemt voert heel ver buiten dit kader. Naar mijn ervaring met Chinese geneeskunde zal uiteindelijk blijken dat dit aspect vaak slechts van theoretische relevantie is in zicht van de klinische praktijk en realiteit en het welzijn van de patient en 'slechts' een van de vele facettten van een en dezelfde (medische) realiteit namelijk: spierverlamming, atrofie en de daaruit voortvloeiende complicaties. Vaak prefereert de traditionele Chinese geneeskunde om in kliniek pragmatisch te werk te gaan, volgens het principe (naast andere talloze) om gezondheid voorop te stellen en om het lijden van de patient te besparen en voortbouwend op een welbekende empirische traditie die net zolang als de kunst bestaat.
Ik heb wel eens een lans gebroken voor moderne wetenschappelijkheid om tot de slotsom te komen dat de ware kunst is om flexibel en vloeiend te kunnen schakelen tussen de geneeskundige systemen van west en oost en tussen moderne aanpak en traditie om de realiteit aan te kunnen.
Volgens traditionele geneeskunde: als de diagnose, therapeutische principes en therapie volgens traditionele Chinese geneeskundige normen is uitgevoerd en de ziekte zogenoemd nauwkeurig is uitgedifferentieerd zullen resultaten niet uitblijven.
Belangrijk is nauwkeurige medische verslaglegging zodat er later statistieken en grafieken uit getrokken kunnen worden waar de sceptici tevreden mee zouden kunnen zijn. Sorry als ik het wat simpel stel.
Dokter Huang bouwt volgens mij voort op een van de oude theorien en verkiest dit in een nieuw jasje en eigen aanpak te steken en is een van de vele methoden.
Als dat zo is, is dit echt geen mysterie en ik laat het graag aan hem over om zijn punt en kunst te staven.
Ik probeerde eerder slechts het een en ander aan te stippen om welwillend een steentje bij te dragen aan de discussie.

Vriendelijke groet, H.T.

H.T. Lie Kie Sang zei op

Geachte mevrouw Roos,

Er zijn in Amsterdam vele Chinese artsen en ook in Utrecht ken ik een centrum. Maar adressen kan ik u helaas hier niet geven om niet onverhoopt eventuele (reclame)codes te doorbreken en kan ik geen garantie geven dat het is wat u zoekt. Ik kan slechts over mijn eigen ervaring praten: ik ben zelf Chinese geneeskundige en met regulier geneeskundig diploma, maar voer geen aktieve praktijk. Als er echter iets is waar ik een ander mee met kennis op weg kan helpen doe ik dat wel graag. Ik heb in de loop der jaren nauwgezet alles wat ik over spieratrofiesyndromen in Chinese- en reguliere geneeskunde ben tegengekomen vastgelegd, maar natuurlijk heb ik zelfs hiermee niet de wijsheid in pacht. Dokter Huang is op zijn eigen manier bezig en volgens zijn eigen neurochirurgische aanpak en zou ik mij in dit kader zeker niet met hem willen vergelijken.
Naar mijn schatting bestaan er in de Chinese- en reguliere geneeskunde zo een dertigtal varianten van de ziekte. De reguliere geneeskunde stopt daar, maar de Chinese geneeskunde gaat verder en splitst deze weer in meerdere syndromen en alle met hun eigen scala van mogelijke oorzaken. Voorts kent men zowel aangeboren als verworven varianten van de ziekte. De kunst is om de juiste variant te vinden uit vele en staat er een arsenaal van honderden formules voor kruidenbehandeling, acupunctuur en andere methoden open en ook daar is het de kunst om de juiste te vinden die de patient past. Vandaar de gevallen van meer of minder dan wel geen succes of baat naargelang wijsheid, kennis, inzicht en ervaring van de arts. Meer kan ik niet kwijt in dit beschikbaar kadertje. Maar als u meer zou willen weten, geef ik de webmaster bij deze toestemming u mijn e-mail adres te geven, vooropgesteld dat zulks correct en noodzakelijk is en u oprecht bent geinteresseerd.

Vriendelijke groet, H. T. Lie Kie Sang

Fred zei op

Mijnheer Lie, stamceltherapie is geen ' traditionele Chinese geneeskunde'.

Ten aanzien van de stamceltherapie doet dr Huang niets anders dan toepassen wat elders is ontwikkeld.

H.T. Lie Kie Sang zei op

Geachte meneer Fred,

Ik bedoel het zeker niet zondermeer zoals u het stelt.
Nogmaals, er bestaat in de traditionele Chinese geneeskunde de theorie van essence. Daarmee bedoelt men dat het een aangeboren afwijking betreft dan voortkomend uit wel extreme zwakte van organen zoals milt, maag (die de bouwstoffen assimileren), de nieren (die dit als 'essence') opslaan.
Ik zou de term graag willen vertalen als de basissubstantie waarmee al de cellen worden gebouwd en is dit concept niet bekend in reguliere geneeskunde.
Inzake spieratrofiesyndromen zou het dus in deze tijd kunnen duiden op de skeletspieren, botten, de neuromusculaire transmitters, zenuwen, zelfs beenmerg en hersenweefsel enzovoorts. Voorts houdt men ernstig rekening met uitwendige invloeden zoals klimaatgebonden kou, wind, vocht enzovoorts en kent men meerdere traditionele beelden of varianten met dezelde symptomatologie. Volstrekt herkenbaar voor iedere traditionele Chinese geneeskundige, maar blijkbaar voor velen een schier mysterie.
Het enige wat ik probeer aan te stippen is dat volgens mij dokter Huang de traditionele principes heeft geextrapoleerd naar zijn stamcellentherapie.
Ik zou mijn mening iets anders willen formuleren dan u, namelijk dat: de dokter voortbouwt op theorieen die in vroegere tijden reeds ten volle waren ontwikkeld en heeft hij deze nu geimplementeerd met de moderne mogelijkheden die er vroeger nog niet waren. Verder heb ik niet veel meer aan toe te voegen, daar leent dit kader zich eenvoudig niet voor.

Vriendelijke groet, H.T. Lie Kie Sang

Annelies voor dhr. Lie Kie Sang zei op

Beste Mijnheer Lie Kie Sang,
In uw mailtje aan mevr. Roos geeft u de webmaster toestemming uw mailadres aan haar door te geven.
Echter dat adres is al bekend geworden door het feit dat u uw emailadres zelf hebt ingevuld. Men hoeft nu maar op uw naam te klikken en uw emailadres komt tevoorschijn.
Wellicht dat u dit niet wist?

Vr. gr.,
Annelies

Roos zei op

Beste meneer Lie Kie Sang, dank u wel voor u antwoord.
Chinese geneeskunde is al eeuwenoud en nog steeds actueel.
Door o.a tibetaanse geneeskunde ben ik in optimale conditie die de westerse artsen versteld heeft doen staan.
Ik begrijp er niets van maar ik voel me super en heb geen reguliere medicijnen nodig.
Het5 duurde een een 3 maanden voor ik wat merkte maar vandaag na een jaar de kruiden te hebben gebruikt, heb ik veel meer energie en kracht in mijn spieren.
De kruiden hebben bijna geen bijwerkingen, in het begin van de innmae van de kruiden heb ik wel tintelingen ervaart.
De kruiden bleken te sterk, na een minder sterke samenstelling ging het goed .
Het is even doorzetten maar ik ben blij dat ik destijds er op geattendeerd ben
Roos

H.T. Lie Kie Sang zei op

Geachte mevrouw Annelies,

Nee, ik wist niet dat ook op dit forum het e-mail adres zo snel kon worden opgevist. Ik meende dat verplicht was.
Maar ik vind het niet erg hoor. Het zijn best wel belangrijke en interessante onderwerpen die worden besproken.
Bedankt voor uw hint.

Vriendelijke groet,

H.T. Lie Kie Sang

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login