Geplaatst onder algemeen

PGB (PV) en Fokus na 1 april 2005

11 reacties , oudste reactie bovenaan
Rob Hansen zei op

Sinds 5 jaar maak ik gebruik van een PGB HV/PV/VP. Eindelijk zelf kunnen bepalen wie er met me mee gaat naar sport, familiebezoek, huisarts, huishouding doen, etc. Daar dreigt per 1 april 2005 een einde aan te komen. Ik woon in een Fokus woning en Fokus gaat per 1 april 2005 over naar de AWBZ. Na ontvangst van een brief van CVZ met het verzoek of ik accoord wilde gaan met het feit dat Fokus een overzicht van mijn uren mocht sturen naar het CIZ om een indicatie PV te krijgen gingen bij mij alle alarmknopjes op rood. Want doordat Fokus nu alleen zorg in en rond de woning geeft was het voor mij mogelijk om naast PV in natura (binnen Fokus) een PV te ontvangen voor hulp buiten het project. O.a. voor medisch sporten en familiebezoek. Doordat ik hele scherpe tarieven heb kunnen afspreken met mijn zorgverleners was ik in staat alle dingen te doen die ik nu doe. Toen ik afgelopen vrijdag CVZ belde werden mijn vermoedens bevestigd. PV gaat over naar Fokus en zij worden de onderhandelende partij. Wat houdt dit in? CVZ zij ook dat ik er in principe weinig tot niks van zou merken. Fokus zou volgens CVS mijn medewerkers moeten uitbetalen. Wordt dit hetzelfde tarief als ik hanteer, waardoor ik nog kan blijven doen wat ik nu doe of gaan zij zelf tarieven bepalen?

Dan is er nog de indicatie voor binnen Fokus. Stel ik heb een indicatie voor 28 uur per week en gebruik slechts 26 uur, kan ik dan in die week daarop bijv. een keer extra zwemmen? Het is toch een totaal indicatie lijkt mij?

Erg frustrerend is het feit dat niemand zowel binnen CVZ als Fokus echt kunnen vertellen wat er gebeurt. Typisch weer een een bezuiniging die wordt doorgevoerd zonder eerst de zaken goed voor te bereiden.

Kan de VSN (mij) ons ondersteunen?

Verder ben ik benieuwd of er mede fokusbewoners (cliënten) zijn die ook met deze of andere vragen zitten. Twijfel niet maar reageer of op dit bericht of op r.hansen@home.nl.

Met vriendelijke groeten,

Rob Hansen

Nicole zei op

Ik heb in een ouder draadje (adl en eigen bijdrage) dit aan de orde gebracht en op http://www.opkopzorg.nl/index.php een zelfde soort vraag gesteld op 3 december, maar nog steeds geen antwoord. "Op dit moment kunnen cliënten die in een Fokuswoning wonen voor de PV en Verpleging buitenshuis (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) daarvoor een indicatie aanvragen en een PGB krijgen om deze persoonlijke verzorging in te kopen. Bewoners van een Fokuswoning kunnen voor de tijd dat ze geen gebruik maken van de zorg van Fokus aanspraak maken op zorg via de AWBZ. Maar hoe gaat dat als Fokus vanaf 1 april een AWBZ-voorziening wordt? Hoe kan ik dan aan mijn zorg buitenshuis komen?"Dit was m'n vraag. Misschien moeten we massaal de politieke partijen gaan emailen voor antwoorden en oplossingen?

fred zei op

Vergeet het maar Nicole.
Ik heb navraag gedaan bij het CIZ. Binnen de AWBZ bestaat niet de mogelijkheid om PGB naast 'zorg in natura' c.q. Fokus te ontvangen.
PGB en daarnaast de thuiszorg mag ook niet.
Helaas...

jan jansen zei op

Hallo allemaal,
Ook ik heb een combi van pv (dit omdat ik structureel boven mijn uren zat) voor de uren die ik boven de dertig uitkwam. Een deel van het budget wat ik hiervan ontvang kan ik door scherp in te kopen gebruiken voor buitenshuis. Verder krijg ik ook VP met dezelfde reden en ook dit kan ik meenemen als k weg ga. Ik neem mensen aan die kunnen autorijden dus als ik weg ga heb ik een chauffeur en vp-er ineen. Het kan toch niet zo zijn dat alles nu onder fokus gaat vallen zowel die extra (7 uur) pv da's dus dan 37 uur p.w. (de grens van dertig wordt toch niet meer gehandteerd dan lijkt mij per 1 april) en de ruim 11 uur vp. Verplicht thuis gaan zitten??? en nooit meer ergens heen gaan met mensen die je zelf hebt aangenomen. Je kunt onderhand beter in een huurhuis gaan wonen en zelf via pgb mensen in dienst nemen. En dan alleen voor de nacht op collectieve wijze mensen inhuren door met een aantal vrienden dicht bijelkaar te gaan wonen en een deel van je budget samen voegen met anderen een soort eigen fokus. reageer aljeblieft als je hierover wat meer weet.

Edwin zei op

Ik weet niet meer dan jij Jan. Wel vind ik het rechtvaardig als je aan je verplichting voldoet door minimaal 5 uur zorg af te nemen (per 1 april dan zorg in natura) van Fokus dat je daarnaast je zorg inkoopt met je PGB. Je mag per zorgfunctie kiezen of je zorg in natura wenst te ontvangen of in PGB vorm.
Geef bij het CIZ aan dat je bijv je VP in de huidige vorm wilt blijven ontvangen, dus in PGB vorm.Fokus zegt wel dat dit niet kan maar gelukkig geeft de AWBZ je wel de keuzemogelijkheid.
Helaas mag je geen zorg in natura en pgb binnen de zelfde zorgfunctie ontvangen.

Cindy V zei op

Hoi Edwin,

Geld het ook voor andere vormen dan Fokus, dat je ook PGB kan aanvragen voor zorgfuncties die niet door de instelling verleend worden?

Ik woon binnen een woonvorm/instelling. Althans doordeweeks want in het weekend en vakanties moet ik naar huis, maar sta wel op een wachtlijst voor een plek waar ik wel 7*24 uur kan verblijven. Ik betaal overigens momenteel wel 7*24 een maar de instelling kan mij die zorg niet leveren.

Cindy

Edwin zei op

Hallo, Ik kan het je niet met zekerheid zeggen maar volgens mij biedt een zorginstelling vanuit de AWBZ een totaalpakket aan zorg in natura. Hoe is je indicatie?

Groeten,
Edwin

Cindy V zei op

Mijn indicatie is gegeven voor 24 uurszorg. Als ik naar Fokus zou gaan zou dat denk ik beteken dat ik voor het maximum aantal zorg uur in aanmerking kom, 30 uur??

Nu is het punt dat het binnen instellingen heel moeilijk is aan te vechten dat je ook zorg buiten de instelling nodig hebt. Ziekenhuis, hydrotherapie etc. etc. Maar ook een dagje uit of verzin zelf maar iets geks.

Daarnaast ben ik het er ook gewoon niet mee eens dat ik op dit moment 7*24 uur betaal maar in de praktijk maar van maandag 11:00 uur tot vrijdag 14:30 uur aanwezig ben. Meer kan niet.

Heb laatst heel veel problemen gehad omdat ik een weekend naar een schaaktoernooi wilde, maar niemand voor de zorg wilde opdraaien. Het is uiteindelijk gelukt, maar niet naar mijn tevredenheid (gang van zaken, behandeling door deze en gene). Ik heb daarom ook besloten dit jaar niet deel te nemen aan dat toernooi.
Er is nu nog een weekend toernooi waar ik al een aantal jaar met veel plezier aan mee doe. Dit toernooi in Haaksbergen en we worden dan ondergebracht in gastgezinnen. Er is daar een gezin wat een zelf een gehandicapte dochter hebben en die is maar eens in de 2 weken een weekend thuis. In dat bewuste weekend mag ik in dat gezin verblijven en de moeder neemt dan de zorg van mij voor haar rekening.

Ik heb ook verder geen idee hoe de regels zijn voor dit soort dingen. Ik probeer nu in aanmerking te komen voor een vorm van thuiszorg zodat ik toch als ik een weekend weg ga bijvoorbeeld schaken, maar ook als mijn ouders op vakantie gaan/willen en mijn zus kan niet thuis blijven i.v.m. werk er toch een oplossing is voor de verzorging. De simpele dingen als de computer aanzetten of mij een beker drinken geven dat kan mijn broer of oma ook nog wel.

Edwin zei op

Hoi Cindy

Jouw zorg valt onder de awbz, ik weet weinig over zorg die instellingen moeten aanbieden binnen de awbz Misschien kan je hier meer vinden?:
Groetjes,

Edwin

Ging even mis. Zo moet ie goed gaan: Dossier WMO-AWBZ

Groeten

Edwin

maria zei op

Hoi Cindy

Ikwil even reageren op jouw berichtje van 11 febr.Ik vind het jammer dat je niet naar het schaaktoernooi kan gaan, omdat je niemand heb, die voor jou kan zorgen.
Ik ben een adler,dus ik zou met jou mee kunnen gaan om jou te helpen, als vrijwilliger. Maar als je dat wil moet mij maar even mailen, zodat wij eerst met elkaar kunnen kennis maken en of we bij elkaar in de buurt wonen.

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login