Geplaatst onder algemeen

Nieuwe adller bij fokus

9 reacties , oudste reactie bovenaan
Bernard zei op

Vooral vraaggericht werken, let op aanwijzingen van client en handel daar naar. Goed onthouden en na een aantal keren op basis van die aanwijzingen zelfstandig en automatisch werken.
Ook geen informatie over de client (gesprekken, lichaamsinformatie, hoe het huis eruit ziet, namen etc.) door spelen aan collega's of andere Fokus-bewoners.

Let idd ook op je lichaam. Heb discipline in het bed/brancard op een juiste hoogte voor jou te zetten, idd door je knieen gaan, til verstandig. Heb vooral een leuke tijd. Wees bewust dat JIJ het leven van clienten kan opwaarderen door hun kleding gaat aan te doen, goed te wassen; kortom goed te helpen, vraaggericht dus.

Heel veel succes!

mariska zei op

Hallo, ik ben Mariska, en ik ben net begonnen te werken als ADL-ler bij Fokus. Het is voor allemaal nieuw, ik heb verder geen ervaring. Dus ik zou heel graag wat tips en/of adviezen willen krijgen over hoe ik het beste met cliënten om kan gaan.
Ik zal eerst wat over mezelf vertellen: ik ben 30 jaar en heb 3 kindjes van 7 jaar, 5 jaar en 2 jaar oud. Tot voor kort was ik zelf erg afhankelijk van mantelzorg omdat ik kampte met extreem overgewicht ( 135 kilo bij een lengte van 1.70 ) inmiddels ben ik 37 kilo kwijt en voel ik mij als herboren.
Omdat mijn man autistisch is en dus 100% afgekeurd is, kan ik gaan werken en daarbij heb ik heel bewust voor de zorg gekozen.
Ik wil dit uiteraard zo goed mogelijk aanpakken en ik kan mij heel goed voorstellen dat de cliënten op dit moment denken; zucht, wéér een nieuw gezicht. Dus mensen, hoe ga ik om met de bewoners, wat is prettig en wat juist niet? de do's en don'ts dus, zeg maar. Kan iemand me daar iets over vertellen?

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes van Mariska

fokus bewoonster zei op

Hoi Mariksa,

Bij fokus werken betekent werken op afroep en doen wat/zoals bewoner het wil!

Een paar punten:
- het belangrijkste: vooral goed luisteren naar wat bewoner wil en dit gewoon handig uitvoeren.
- niets uit jezelf doen.
- niet bemoeien met het priveleven van de bewoner.
- respecteer vooral hoe/wat bewoner wil.
- geen oordeel geven/naar bewoner uiten over zijn/haar leven.

Het is even aftasten hoe/wat bewoner wil want iedere bewoner zit weer anders in elkaar...

fokus bewoonster zei op

enne ojah...nog één puntje:
- betuttel vooral niet!

een fokusbewoner zei op

En ook vooral je eigen grenzen zetten jij moet respect hebben voor de bewoner, maar ook de bewoner moet jou respecteren

fokus bewoonster zei op

Natuurlijk is t zo dat je elkaar moet respecteren. Je "werkt" wel met elkaar samen. Het is altijd fijn als je weet dat adl'ers graag naar je toe gaan om je te helpen. En tja... met de ene adl'er klikt het beter dan met de ander. Dat hou je altijd... maar wat gezellig kletsen tijdens de hulpvraag is altijd leuk.

Nog een tip: let op je werkhouding; goed door de knieen gaan etc. Geheid dat je anders last krijgt van je schouder, rug...

ADL r zei op

"Vooral vraaggericht werken, let op aanwijzingen van client en handel daar naar. Goed onthouden en na een aantal keren op basis van die aanwijzingen zelfstandig en automatisch werken.
Ook geen informatie over de client (gesprekken, lichaamsinformatie, hoe het huis eruit ziet, namen etc.) door spelen aan collega's of andere Fokus-bewoners."

dit is persoonlijk! niet iedereen wil dat jij op een gegeven moment automatisch de "taken "uitvoert.
sommige mensen willen juist de ruimte om tot andere gedachten te kunnen komen en n=willen niet elke dag hetzelfde riedeltje afdraaien. dit merk je van zelf wel bij de bewoners. het gevaar van automatisme is dat er met minder repect naar de bewoner wordt gekeken/wordt behandeld omdat er alleen maar gefixeerd wordt op het systematisch afhandelen van de zorgvraag.
ik vindt het persoonlijk toch wel belangrijk dat er indien gewenst(vanuit de bewoner!) ruimte blijft bestaan tot openheid /verandering enzovoort.

dit verschilt dus per bewoner.

mariska zei op

Tot zover heel erg bedankt voor de reacties. Ik vind wel dat er veel op me af komt, ook omdat ik geen verleden heb in de zorg. Je moet best veel onthouden en er zijn natuurlijk meerdere bewoners. De ene wil het zus, de andere zo en ik vind het heel belangrijk dat ik het dan ook zo doe, zoals zij willen. Maar het is wel eens lastig om dat allemaal te onthouden, ook omdat ik nog zo in het begin sta en alles is dan nieuw. Maar ik hoop ( en ga daar ook van uit) dat het allemaal wel goed komt, als ik wat langer aan het werk ben. In ieder geval heb ik het wel erg naar mijn zin en dat vind ik toch ook wel heel belangrijk.
Als iemand nog tips heeft, dan hou ik me aanbevolen ;)

Groetjes van Mariska

Ton zei op

Je hoeft niet alles te onthouden, je werkt immers op aanwijzing van de cliënt.

En je zult merken dat je soms 3 of 4 keer achter elkaar bij een cliënt komen en dan soms 3 of 4 weken niet.

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login