Geplaatst onder mantelzorg

Mantelzorg is de meest natuurlijke manier van zorg en daarom ook de beste.

3 reacties , oudste reactie bovenaan
Mike zei op

Dit is een moeilijke stelling en wil hem graag in wat stukken snijden.
Mantelzorg is de meest natuurlijke manier van zorg? Ik vindt dat dit niet klopt. Mantelzorg betekent: hulp die aanvullend, niet beroepshalve, aan bejaarden, zieken en andere hulpbehoevenden verleend wordt.

De term natuurlijke zorg is in mijn ogen zorg die is ontstaan, voortvloeit uit natuurlijke {normale} omstandigheden. Bijvoorbeeld het verzorgen van een kind door zijn/haar ouders of het verzorgen je partner als deze per abuis zijn been heeft gebroken, of het doen van de boodschappen voor je moeder omdat zij even niet uit de voeten kan. Je zou kunnen zeggen familiezorg (dit wordt ook nogal eens met Mantelzorg verward).
Daarnaast kun je, je afvragen of een chronische ziekte of handicap wel zo natuurlijk is vanaf de oorsprong.

Met het eerste gedeelte van de stelling ben ik het dus niet eens, Mantelzorg mag niet gezien worden als een natuurlijke manier van zorg.

Het tweede gedeelte : Daarom ook de beste, is zeer afhankelijk vanaf welke kant je het bekijkt.

Het is als hulpvrager prettig als je een goede band hebt met je zorgverlener, dit leidt tot vertrouwen. Echter dit kan ook leiden tot een moeilijke situatie, kun je nog wel eigen keuzes maken, leidt het niet tot conflict situaties of nog erger worden dit soort situaties mogelijk vermeden omdat men te afhankelijk wordt.

Vanuit de hulpverlener kunnen dezelfde problemen ontstaan, ik wil/kan dan eigenlijk niet, maar wie doet het dan, offer ik mezelf niet 'teveel' op zodat ik het lichamelijk en/of geestelijk niet meer aan kan. Waar vindt ik begrip, iedereen verwacht deze 'natuurlijke zorg' toch van mij en ga zo maar door.

Dus op het tweede gedeelte wil ik antwoorden, het hoeft niet altijd het beste te zijn, en kan zelfs leiden tot lijden bij hulpvrager en/of verlener.

Ook merk ik dat deze stelling nog enkele andere gevoelens oproept:

- Het suggereert dat proffesionele zorgverleners niet goed of in iedergeval op een tweede plaats zouden functioneren.

- Het wekt de suggestie dat alleen maar een beperkte groep mensen mantelzorg kan verlenen.

- Het wekt vooral de suggestie dat het iets is wat er gewoon bij hoort, dat het niets aparts is. Hierdoor gaan mensen denken, zit niet te zeuren over mantelzorg, het hoort erbij doe het gewoon. Zeker als je ziet dat deze vorm van zorg moeilijk financieel te dragen is voor vooral de zorgvragers. Bekijk je dit bijvoorbeeld in verhouding met de kinderopvang dan zie je dat 'gezonde' (risicovolle uitdrukking, sorry) ouders van de overheid veel subsidies krijgen om deze vervangende natuurlijke zorg (zoals het in de natuur bedoeld is) te bekostigen. terwijl de zorg/opvoeding voor je eigen kinderen gebasseerd is op een eigen keuze van het verwekken van kinderen en dit de basis is van onze natuur.

Toine Hullemans zei op

Mantelzorg is goede zorg omdat jouw vrienden en familie je het beste kennen en daarom kunnen hun je het beste verzorgen. Maar proffesionele zorg is ook niet verkeerd omdat je dan misschien geholpen kan worden.

Hans zei op

Mantelzorg is op zich prima. Het probleem is alleen dat dit kabinet er het enig zalig makende van probeert te maken om maar weer eens lekker te kunnen bezuinigen. Daarom vanuit dat standpunt bezien: mantelzorg --> nee (en alle mantelzorg die dan wordt verleend is gewoon extra zoals het oorspronkelijk bedoeld is, leuke dingen doen e.d. en niet de dagelijks terugkerende verplichtingen, daarvoor hoort er gewoon volledig betaalde hulp te zijn, ook als dat door een bekende gebeurt). Eerst moesten zoveel mogelijk mensen thuis verzorgt worden want dat was beter voor de mensen (en wat men politiek gezien veeeel belangrijker vond) veel goedkoper dan verzorgingstehuizen (zit wat in maar vooral omdat verzorgingstehuizen niet voor goede zorg zorgen). Nu worden veel mensen thuis verzorgt en nu is het veel beter voor de patienten om door mantelzorgers verzorgt te worden terwijl men eigenlijk bedoeld dat dat veel goedkoper is. Met andere woorden iedereen die daar voor in aanmerking komt hoort vrij te kunnen kiezen en die vrije keuze die is er niet meer als Balki zijn zin krijgt. Als je, als die situatie eenmaal is onstaan, geen mantelzorg kunt vinden: wie zorgt er dan?

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login