Geplaatst onder algemeen

mag je pgb meenemen in je hypotheek

14 reacties , oudste reactie bovenaan
paula zei op

wie weet of je je pgb zorgverlenersgeld mee mag berekeken in je hypotheek.
mijn man is zorgverlener van de kids was eigelijk benieuwd of dit kan .
we hebben nu zonder gedaan ,maar ik hoorde dat dit wel kan ,omdat ook loon is .


groetjes paula

Patrick Nierop zei op

Ik denk dat nergens staat dat het niet mag. Het is afhankelijk van je bank. Ik denk niet dat ze het accepteren.
PGB is afhankelijk van de regels van de overheid. Als ze morgen zeggen dat je je PGB niet als salaris mag zien ter compensatie van je mindere arbeidsuren voor een reguliere baan dan ben je je inkomen kwijt.
Daarnaast is de situatie meestal tijdelijk. Als je zoveel PGB krijgt is de zorg erg intensief en meestal niet in lengte van dagen.
Daar tegenover staat wie is zijn reguliere baan wel zeker?
Ik denk dat je in overleg met je bank moet en vooraf de argumenten op een rij moet hebben. Een belastingaangifte zal je kunnen ondersteunen.

Chantal zei op

Een bank neemt inkomsten vanuit PGB nooit mee bij de verstrekking van een hypotheek of consumptieve lening.
Chantal
(met spierziekte en hypotheekadviseur)

Esmee zei op

Ik ben het niet helemaal met Chantal eens, als je individueel met een bank de zaak bespreekt dan wordt het soms wel meegenomen.

Het is moeilijk, maar hangt van zeer veel zaken af en dus is het een kwestie vam bij diverse banken de situatie precies en persoonlijk uit leggen.

Hangt volgens mij heel erg af van de situatie.

Ook voor bv leningen telt hetzelfde, zeker niet onmogelijk.

Dus eens rondvragen, kan altijd.

Esmee

Chantal zei op

Veel succes Esmee.....
Er dient sprake te zijn van structureel inkomen dat aangetoond kan worden middels een werkgeversverklaring. PGB-indicatie is altijd voor een bepaalde periode en wordt daardoor door banken niet meegenomen. Overigens vind ik dit persoonlijk onjuist; maar iedere bank hanteert deze policy.

Uitgeburgerd zei op

Van hypotheken heb ik geen kaas gegeten maar uit de reacties krijg ik de indruk dat men het PGB zelf bedoelt, dus wat er is toegekend aan PGB.
Uiteraard valt dat overal buiten.

Maar je man is zorgverlener, krijgt daar een uurloon (?) voor en werkt een bepaald aantal uren per week of maand (hetzij een vast aantal, hetzij een gemiddeld aantal).
Dan gaat het dus gewoon over inkomsten en die kunnen bij de andere inkomsten worden opgeteld.

Waarom zou dit bij werk dat wordt betaald uit een PGB anders zijn dan bij ander werk? Mijn hulp heeft haar uren via mijn PGB ook nodig om de hypotheek te kunnen betalen ...

(als er geen sprake is van loondienst, kan het anders liggen, het zal er vanaf hangen hoe jullie dit 'zorgverlenersgeld' op papier hebben staan)

Edwin zei op

Ik sluit me aan bij de mening van Chantal (ben zelf pgbhouder) Je dient een structureel inkomen te hebben, Het pgb wordt om de zoveel jaar toegekend en is niet iets wat permanent is. Uberhaupt loop je een risico om toch een (hogere) hypotheek af te sluiten op basis van de inkomsten via het PGB. Indien het PGB wegvalt zit je met je hoge hypotheek.

marjo zei op

We hadden ons huis al gekocht toen mijn man van de pgb zijn inkomen maakten.
Dan is er gek genoeg geen probleem.
En ik heb gehoord dat sommige mensen samen hun pgb gebruikten om een huis te kopen (een paar gezinnen in 1 huis).

Groet van Marjo.

Patrick Nierop zei op

Het gaat om ontvangen geld dat als inkomen telt, niet om het geld dat je als indicatie hebt.
Ik blijf erbij dat als je een arbeidovereenkomst hebt je hieruit gewoon inkomen hebt. Het telt immers oom als belastbaar inkomen. Voor je hypotheek is het niet van belang hoe jou opdrachtgever aan zijn PGB indicatie komt en jou denkt te betalen (ook al is dit je kind/partner).
Als je je inkomen verdient door mantelzorg zou je anders nooit een hypotheek kunnen krijgen terwijl dit toch je basis inkomen is (zoals een freelancer)

Esmee zei op

Uitgeburgerd,

Niemand heeft het hier over het PGB zelf, inderdaad alleen de inkomsten uit het PGB via verzorgende partner nof als ouder van gehandicapt kind.

algemeen:
Chantal is erg sceptisch en dat mag best, maar wij hadden al succes.

Banken zijn natuurlijk hier wat huiverig voor, PGB inkomen valt natuurlijk snel weg, groot risico. is het toch niet geheel onmogelijk.

Het ligt zo aan de persoonlijke situatie, dat ik vind dat dat je nooit nooit kunt zeggen.

En ik spreek uit ervaring want het is ons gelukt, maar een complexe zaak die hier veel te ver voert en heb ook geen behoefte ons gehele financiele situatie neer te zetten, dus adviseer ik enkel:

ga gesprekken aan, denk zelf goed na en wie weet kom je er samen met een bank uit.

Esmee

paula zei op

bedankt voor de info .
we hebben nu niet meegerekend ,omdat de bank het niet accepteerd ,ivm dat kan weg vallen .

Uitgeburgerd zei op

Tja het blijven banken zeker.

Kan me nog een alleenstaande vriend herinneren die op basis van een jaarcontract een hypotheek afsloot.

Dat jaarcontract werd een paar maanden later niet verlengd.

Hij vond ander werk - ook tijdelijk, en nadat dat afgelopen was weer ergens anders wat tijdelijks - en die hypotheek wordt nog steeds gewoon afgelost.

Zoals ook mijn hulp nog steeds de hypotheek aflost met inkomsten uit loondienst die uit mijn PGB worden betaald.

Het lijkt me een drogreden voor een bank om te zeggen dat een PGB maar iets tijdelijks is, in feite gaat het ze geen fluit aan uit wat voor potje jouw inkomen wordt betaald waar je je hypotheek mee wilt aflossen.

Uitgeburgerd zei op

Esmee ik reageerde met dit onderscheid omdat de terminologie al vanaf het eerste bericht dusdanig verwarrend werkte dat er zonder die duidelijkheid een soort babylonische spraakverwarring was ontstaan. In die situatie kun je iemand geen goed advies geven.

Jammer dat het niet meegerekend is Paula, al is nog steeds onduidelijk als wat voor soort inkomsten het op papier staat. Dat maakt ook nog wat uit.
Als het als loon op papier staat, zou het erbij moeten kunnen.

anzar zei op

Jawel, met PGB kan je een hypotheek krijgen. Bij mij is het gelukkig wel gelukt. Ik ben bij veel banken en aanbieders geweest en veel weten er eigenlijk niets van. Heb ook veel teleurstellingen gehad. Na veel zoeken ben ik uitgekomen bij een specialist in PGB hypotheken deze hebben mij gelukkig wel kunnen helpen. Hiebij de link voor meer info:

http://www.hypothekenrotterdam.nl/informatie-over-de-hypotheken/pgb-hypotheek-/

Ben erg blij dat ik heb doorgezet waardoor ik nu ook net als anderen een huis heb kunnen kopen waar we erg gelukkig mee zijn. Deze adviseur begrijpt mensen met een PGB direct en snapt nog steeds niet waarom banken zo lastig doen. Let wel op dat niet alle banken een PGB accepteren. Ga altijd opzoek naar een specialist en steek je tijd niet in de bank want je moet echt naar verschillende aanbieders kijken. 

dit bericht is gewijzigd door anzar op 27 mei 2018 om 20:37

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login