Geplaatst onder algemeen

Lotgenoten Stembandverlamming

74 reacties , oudste reactie bovenaan
Cindy zei op

Hallo Allemaal,

Ik ben een logopedist met een specialisatie op het gebied van stemproblemen. Omdat ik op dit moment een mevrouw in behandeling heb met een stembandverlamming, ben ik opzoek gegaan naar wat meer informatie.
Wat me opviel is dat er erg veel 'losse' sites zijn waarop mensen vragen stellen, zonder een duidelijk antwoord van anderen. Op deze site zal ik dan ook informatie vermelden over stembandverlamming.

Nou is mijn vraag aan jullie: Is er behoefte aan een site over stembandverlammingen?

Mocht dit het geval zijn, dan ga ik aan de slag om dit te realiseren voor jullie.

Met vriendelijke groeten,
Cindy Tompson
Logopedist

Miep zei op

Heb al 11 dagen geen stem. Volgens de kno arts stembandverlamming. Maar omdat met het hoesten wel bewging in zit twijft ze. Heeft iemand hier ervaring mee

Esther E zei op

Beste miep,

Al een half jaar heb ik geen stem meer, ook in mijn stembanden zit nog wel beweging bij kuchen.
De KNO arts denkt dat het puur met mijn MG te maken heeft. De neuroloog denkt ook dat het door de MG komt maar heeft dit nog niet eerder zo meegemaakt.
Er is nu een spraakcomputer besteld want het is echt knap lastig zonder stem maar daar ben je waarschijnlijk zelf ook wel achter gekomen.
Hele schriften en klapblokken heb ik ondertussen vol geschreven maar wennen doet het nooit. Toch heeft de neuroloog wel goede hoop dat mijn stem gewoon weer terug komt.
Wat voor spierziekte heb jij?

Miep zei op

Ik ben nog niet bij een neuroloog geweest. Ik heb wel een verwijzing voor de logopedist gekregen. Ik weet niet wat het beste is om een verwijzing naar de neuroloog te vragen. Ik heb de laatste 12 jaar heel vaak dat men stem zomaar weg viel maar dat duurde maar altijd maar 3 tot 4 dagen.

Robert zei op

Beste Cindy,
Heel graag een website over stembandverlammingen door een aandoening.
Met dankbare groet,
Robert

Louis zei op

Ik denk dat de neuroloog het oorzakelijk verband van het wegvallen van je stem moet trachten te achterhalen.Zelf ben ik 77 jr. en door een neurologische degeneratieve aandoening kan ik inmiddels sinds 2005 uitsluitend nog communiceren via een spraakcomputer.

liz89 zei op

ik zou ook heel graag een website willen over stemverlammingen. ik heb zelf al een jaar een stembandverlamming en ik ben dan ook opzoek naar meer informatie en eventueel alternatieven.
want ik merk zelf dat de logopedie niet zo goed werkt.
ik leer omgaan met de verlamming maar het word zo niet beter!

Hennie zei op

Hallo Cindy,

In 2006 ben ik ruim 3 maanden mijn stem kwijt geweest niemand wist hoe het kon heb logopedie gehad enz. tevens had ik verlammingsverschijnselen in mijn rechter arm en veel pijn in de nek en schouders naar div. onderzoeken in een streekziekenhuis kon men er geen verklaring voor geven daarom ben ik door gestuurd naar het UMC Radbout. Hier kwam ik onder behandeling van Dr. van Alfen gelijk bij het eerste onderzoek stelde zij NA vast Neuralgische Amyotrofie de arm en stem zijn bijna voor 100% genezen de stem naar ongeveer 3 maanden en mijn arm na ongeveer een jaar. Alleen is mijn middenrif verlamd en dit hersteld zich niet meer...........er werdt in eerste instantie al geopperd om mij aan mijn stembanden te opereren gelukkig hebben ze dat niet gedaan het is spontaan weer hersteld.

Groet,
Hennie

kitty stubbe zei op

Ik kreeg zelf enige weken geleden te horen dat mijn lnkerstemband verlamd is...ik ben er wel van geschrokken hoewel de k.n.o.arts het geloof ik niet zo zorgelijk vond...Ik denk dat het in mijn geval veroorzakt is doorr een te laat behandelde leptospirosis in India ..ik ben een half jaar ernstig ziek geweest.
Ik heb nu slechts 1 stemband verlamd maar ondervind veel problemen met de ademhaling, benauwdheidsklachten dus...Dit verbaasde de k.n.o.arts omdat mijn klepje niet geheel open stond, maar half open is blijven staan.
Ik zou heel blij zijn met meer informatie!Moet ik mijn stem sparen of juist veel oefeningen doen?

annelies zei op

Het zou inderdaad heel fijn zijn als er wat meer informatie te vinden was. Ikzelf heb een eenzijdige stembandverlamming gekregen na een schildklieroperatie in april 2009. Mijn stem is heel schor, en roepen is al helemaal uit den boze. Ik ervaar het als zeer ongemakkelijk aangezien ik 2 kinderen heb (die daar nu van profiteren), en ook in mijn werk is het een vervelende bijkomstigheid. De KNO-arts heeft gemeld dat ze het een jaar aankijken omdat een zenuw binnen een jaar eventueel spontaan zou kunnen herstellen (de kans wordt wel kleiner des te langer het duurt). Het is nu al 4,5 maand zo, en ik krijg er steeds meer de balen van !!! Een drukke omgeving (feestjes enzo) is helemaal funest. Ik kan me dan ook niet meer zo goed concentreren. Ik wil graag weten wat er allemaal mogelijk is (operatie etc.) en wat de eventuele consequenties kunnen zijn.

Groetjes,
Annelies

zoetje zei op

mijn vader zijn rechter stemband is verlamd sinds een week of vier, hij heeft daarvoor veel moeten braken door de stres en is ook verkouden geweest. wat kan de oorzaak zijn ? vele groeten de docter.

L.H. zei op

Drie jaar geleden kon ik na een emotionele gebeurtenis amper praten. De huisarts en ik dachten aan een virus en ik gaf aan misschien is het psychisch. Na een week of 6 vroeg ik een verwijzing naar de KNO arts. Ik voelde dit is echt niet goed. Er werd een rechter stemband verlamming geconstateerd. Ik schrok me kapot. Naar de logopediste. Ik had daar enige baat bij; ze nam o.a. mijn keel/kaak gebied onderhanden. Daar zat erg veel spanning op. Ik had al vaak kaakkrampen, dat werd een stuk minder. “Masseren van de kaken is een aanrader vooral bij SMA”. Het werd uiteindelijk iets rustiger in mijn hoofd. Tot dat ik me opgesloten ging voelen. Dat uitte in huilen en depressief worden. Toen zei ik tegen de huisarts ik moet iets, zo wil ik niet verder. Ik wil een verwijzing naar het revalidatiecentrum. Deze kreeg ik acuut. Uiteindelijk ben ik aan de computer begonnen in samenwerking met de ergo therapeute. Een stemversterker had ik uiteindelijk afgewezen. Dat gaf niet het gewenste resultaat. Deze stap was een goede stap.
Na twee jaar kreeg ik meer problemen in mijn keel/luchtpijp gebied. De uitademing ging niet best. Ik snurkte als het ware. Ook kon ik amper reuken, mijn neus ophalen en snuiten. Weer een afspraak gemaakt bij de KNO arts. Hij keek in het stoma en constateerde dat er littekenweefsel in mijn luchtpijp zat net boven de canule. Ik gebruik beademing ook overdag met een Peep-klep. Ik haalde de Peep-klep eraf en dat scheelde heel veel. Het snurken was weg en de uitademing beter.

Toen kwam ik in gevecht wel of niet opereren.

De beslissing ligt vast en is duidelijk, ik laat mij niet opereren aan de luchtpijp.
Er was in november 2009 een ernstige luchtpijp vernauwing geconstateerd. Ik ga deze grote risico’s niet aan. Ik ben bang dat ik dan een progressie door ga maken in de spierziekte. Nu weet ik wat ik heb en kan. Na de operatie is dat nog maar de vraag. Ik had een uitgebreid mailcontact met twee artsen. Als ik ga ervaren dat de levens kwaliteit dermate afneemt door deze ontwikkelingen kan ik alsnog contact opnemen met de KNO arts. Hij liet me dat weten. Er werd mij veel duidelijk. Omdat ik door bleef vragen. Dan is mailen een perfect communicatie middel.

Een punt is een feit, het keel, stem en luchtpijp probleem was al voor de emotionele gebeurtenis aan de gang. Volgens de oxicap metingen die ik twee maal per jaar thuis “in de nacht” krijg kon de beademingsarts daar uit opmaken. De manier van beademen werd in de loop van de tijd anders. Als het ware word ik gecuft beademd. Het beademen “feitelijk” is perfect te noemen. Dat gaf mij ook mede de doorslag om mij niet te laten opereren.
Ik had hem gevraagd of hij eens naar deze metingen wilde kijken. Dat was voor mij schot in de roos. “Voor de arts misschien ook”. Mijn gevoel klopte, ik klaagde al jaren over mijn droge luchtpijp/keel. “Eigelijk al vanaf ik aan de beademing zit, meer dan 20 jaar.” Het proces schijnt al van mei 2004 aan de gang te zijn. In de afgelopen 2 jaar had ik veel mogen leren en anders met de dingen om te gaan. Ik had mijn draai gevonden mede door te kunnen werken met de pc. Mijn man en ik kunnen goed praten en met gebaren communiceren. Als dat niet goed ging dan had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt. Ik voel me niet meer opgesloten in mijn zijn. Nu kan ik het loslaten althans dat wens ik van harte! De natuur mag zijn gang gaan. Deze periode was heftig. Ik kwam er weer sterk uit. Het was een heel ei wat ik moest leggen. Keuzes maken in het leven is verre van simpel.

Nawoord: Als er een ct. scan gemaakt moet worden van het keel/luchtpijp gebied; heb je een zilveren canule dan moet je een plastic canule gebruiken.
Anders kan de arts de scan niet goed beoordelen/bekijken. Anders hadden zij veel eerder ontdekt dat er weefsel groei was.
Ook een advies: zorg voor een goeie vochtvoorziening tijdens de beademing. Dat zou nog verder ontwikkeld moeten worden met name voor op de rolstoel.

L.H.

Alja zei op

Hallo allemaal!
Ik ben nu 20 jaar en vanaf dat ik 1 mnd oud was al een linker stembandverlamming. Dit is gekomen door foutieve intubatie toen ik als baby in een couveause lag. Vroeger liep ik bij de KNO arts en toen ik 7 was, is er gezegd dat er eigenlijk niks aan gedaan kon worden. Nu ben ik in januari terug geweest bij de KNO arts en toen zei hij dat er een operatie voor is. Na lang wikken en wegen heb ik besloten dat ik deze operatie ga doen. Nu wordt ik as. woensdag opgenomen en donderdag geopereerd. De KNO-arts gaat een deel van mijn linker arytenoïd (kraakbeenbobbel voor de stembanden) weghalen waardoor hij hoopt dat mijn rechter stemband kan overcompenseren, waardoor de rechterstemband de linker stemband dus kan raken en ik met meer volume en minder heesheid kan praten.
Ik wordt ong. 4 dagen in het ziekenhuis opgenomen en mag na de operatie 1 week niet praten.
Mijn vraag aan jullie: heeft iemand ervaring met een soortgelijke operatie en heeft dat toen geholpen?
Groetjes, Alja

Henk zei op

Hallo allemaal ,

Heb zelf 1 stemband die verlamd is en de
andere functioneert ook niet goed. Van tijd
tot tijd klapte het mechanisme dicht en zat
ik zonder lucht. Op het laatst duurde deze
toestand wel langer dan een halve minuut.
Vrij snel heb ik toen een tracheo gekregen.
Bij benauwdheid kan ik nu zelf de binnen-
canule eruit halen en heb ik meteen weer lucht.
Iedere keer schrik je enorm.Dat went nooit !
Heeft iemand van jullie ooit de diagnose laryngospasme gekregen (stembandkramp)?
Vr. Gr. Henk.

Cindy Tompson zei op

Hallo allemaal,

Sorry dat ik al lang niets van me heb laten horen, maar ik ben dan toch begonnen met een forum voor stemproblemen.
Hier kan iedereen zijn vragen stellen, en andere lotgenoten kunnen hun ervaring delen. Ook kan ik als professional jullie wat meer informatie kunnen geven.

Het adres:
http://stemproblemen.forum2go.nl/

Wellicht tot daar!
Groetjes Cindy

L.H. zei op

Cindy, dat is een goed initiatief!

niekkie zei op

Hallo allemaal,
Net als vele van jullie heb ik een stemband verlamming aan 1 kant. Pas over 3 weken naar de logopedist. Ik wil me tijd nuttig gebruiken en alvast met oefeningen beginnen maar kan nergens wat vinden. Ik weet dat de rechterkant gewoon stil staat en niets doet. Oorzaak wordt gehouden op virusinfectie. Heesheid op alle toonhoogte, slikken lichtelijk een probleem en uiteraard ademhaling is niet optimaal. Is de informatie ergens vandaan te plukken?
Alvast bedankt

leny zei op

ik heb al 7 jaar een stembandverlamming tgv stembandkanker.
heb logo gehad 2x een opvulling van de stemband maar blijf hees .
het is zo herkenbaar benauwd ,oorpijn ,moeilijk slikken .
maar ik vind het nog steeds moeilijk als mensen vragen heb je teveel gefeest ?
het zou fijn zijn als er een site komt waar je alles kunt delen .
het zou ook fijn zijn als er een video komt waar je kunt zien wat er in die keel gebeurt bij het opvullen van de stemband

Bea zei op

Hallo Allemaal


Ik heb in 1998 een nekhernia operatie gehad, tijdens die operatie is mijn rechter stemband beschadigd.
Ik heb pas in 2001 een logo gekregen, dat heeft niets geholpen.In 2003 is weer nek hernia geconstateerd maar nu een dubbele,maar ik laat mij niet meer opereren eraan, want door de eerste operatie kan ik niet meer goed slikken , ik verslik me de hele tijd waar door ik niet goed meer op adem kan komen , omdat ik ook nog een vernauwing in mij slokdarm heb op gelopen, ze hebben in 2008 een slokdarm onderzoek geprobeerd maar dat mislukte omdat die slang er niet goed in ging. Ik ga regelmatig naar de dokter om alles te laten controleren , maar die benauwdheid blijft. In 2010 kreeg ik een licht hartinfarct, in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik er al een paar keer een heb gehad waar ik zelf niet eens vanaf wist.Nu moet ik weer naar het ziekenhuis toe om weer een stemband en slokdarm onderzoek te doen , maar nu onder algehele narcose omdat ze bang zijn dat mijn spastische hartspier en hyperfentielatie de das om doen.

Groetjes Bea

Nicole zei op

Mijn Vader is afgelopen Maart na een ernstige longontsteking in het ziekenhuis terecht gekomen, uiteindelijk geiintubeerd en anderhalve week lang slapende gehouden. Na het bijkomen slecht kunnen slikken, enkele maanden sondevoeding gehad, bacterie-infecties en uiteindelijk ook of daardoor een stemband verlamming. Of dit nu door de infecties of het intuberen komt kunnen ze geen antwoord op geven. Uiteindelijk in Vechel in het ziekenhuis gekomen en daar afgelopen Maandag met succes geopereerd, hij mocht gisteren weer praten en het klonk weer als vanouds. Hij moet over 2 weken terugkomen om dan met evt logopedie te starten. Ik kwam hier op deze site terecht omdat ik eigenlijk meer nieuwsgierig was over hoe het nu allemaal gekomen zou zijn maar wil deze informatie jullie niet onthouden.

Renske zei op

Hallo allemaal,

Na een spoedoperatie aan de aorta heb ik een stemband verlamming gekregen. Ik kon alleen maar heel zachtjes praten was schor en had heel weinig adem.
Artsen in Nederland vertelden mij dat daar niets aan te doen was alleen logopedie.
Na veel googelen kwam ik in Belgie een KNO arts tegen in Roeselare. Deze arts heeft in Amerika de techniek geleerd om stembanoperaties te doen door middel van tyroplastie. Dat is de verlamde stemband naar het midden brengen en dat vastzetten met een sileconeblokje. Ook heeft zei 10 jaar in Leuven deze operaties gedaan. Mijn stem is nu weer heel goed en ik heb weer genoeg adem en volume . Ik ben hier zo blij mee dat ik iedereen wil vertellen hoe goed deze arts is. Haar naam is dr Delsupehe zei werkt in het Heilig Hart ziekenhuis in Roeselare.

Leny zei op

het zou heel fijn zijn een site met stemband verlamming .
je voelt je ook zo vaak niet begrepen en zeker niet door je werkgever .
als ik bv een dag geen stem heb en niet kan werken word dat niet begrepen .
ik heb een stemband verlamming rechts door stemkanker en hetkost veel moeite om te praten om nog maar niet te spreken over de vermoeidheid .
ik heb 36 bestralingen gehad ,daarna logopedie maar kwam niet verder ,daarna 2 opvullingen van de stemband maar het wordt alleen maar slechter.
nu is mijn enige optie nog een siliconenblokje tegen de stemband maar de garantie dat het veel beter word is er niet .
wat zou jij dan voor mij kunnen betekenen .
en word het vergoed door de verzekering .
gr Leny

Monika zei op

Ik heb bijna 4 maanden geleden een nekherniaoperatie ondergaan en daarbij is de linker stembandzenuw beschadigd. Ik krijg logopedie en mijn stem is ook nu en dan terug aanwezig. Er is ook weer beweging te zien. Soms klinkt hij bijna normaal en denk ik , yes, maar na een eenvoudige inspanning kost het weer veel kracht en concentratie of lukt het helemaal niet. Ik ben ook steeds moe en vooral die vermoeidheid houdt me weg van mijn werk. Het lukt me nog steeds niet een hele dag fit te zijn. Had na 3 weken een deel van mn werk opgepakt maar daardoor werd ik alleen maar zwakker. Ik kreeg ook regelmatig luchtgebrek en af toe leek ik wel te stikken. Inmiddels ben ik thuis en concentreer me op oefeningen, rust en herstel. Heel moeilijk voor iemand die normaal meer dan fulltime werkt.
(Her)kent iemand dit verloop en hoe lang moet ik nog geduld hebben?

Mieke zei op

Mijn schildklier is verwijderd 3 maand geleden. Ik heb sindsdien geen stem meer. Volgens de KNO arts kan het nog tot een jaar herstellen. Wie heeft hier ervaring mee? Ik kan alleen zacht fluisteren en verslik me steeds.

gerard zei op

Heb 7 jaar geleden bestraling gehad ,stemband kanker.
Ging een eental jaren goed,met behulp van logopedie.
Sinds een jaar word ik steeds meer hees.Nader nu het fluisternivo.
Is dat verharding van de stembanden,uitdroging?
Niemand geeft een goed antwoord.
Binnenkort maar weer eens naar KNO arts in het UMCG.
Doe wel elke week logopedie,

Teun zei op

Ik heb stembandverlamming opgelopen na 8 chemokuren
vanwege longkanker, het is een hele tijd goed gegaan, maar na benauwdheid kreeg ik een paar puffers die de druppel zijn geweest, de linkerkant hangt naar buiten, we gaan eerst proberen via logopedie wat te doen en anders wordt het opereren, wie heeft daar erfaring mee?

cappelle christine zei op

alles is verandert in een nacht van gewoon praten en smorgens niets meer dat is nu 10 maanden geleden we zijn al bij verschillende artsen geweest maar geen enkele kon ons zeggen wat het juist is ik bijf proberen om enige klank eruit te krijgen maar zonder resutaat wel tranen van onmacht ik wil praten maar het lukt niet soms heb ik moeite met ademhalen en veel pijn aan het middenrif ik ben snel moe en dat beetje kracht die ik heb is zo rap opgebruikt net een ballon die leegloopt bedankt om te luisteren.christine

Cathelijne zei op

Bijna 5 maanden geleden kon ik voor het laatst met een stem praten. Ik had van mijzelf altijd al een mooie heze stem waar ik soms ook last van had. Aangezien ik in het onderwijs en binnen het pedagogisch werkveld werkte had ik op advies van de arts besloten om mijn stembanden te laten inspuiten met hyaluronzuur. Slechter zou mijn stem volgens de arts door deze behandeling niet worden. Het ergste senario was dat mijn stem zou blijven zoals deze was. Na de eerste operatie werd ik huilend wakker van de pijn en wist toen al dat ik mijn stem kwijt zou zijn. 4 dagen na de operatie mocht ik praten maar mijn gevoel werd bevestigd. Het geluk is dat als het goed is hyaluronzuur door het lichaam wordt opgenomen waardoor ik uiteindelijk mijn oude stem terug zou moeten krijgen. Helaas weet niemand hoeveel maanden dit nog zal duren en of dit ook echt zal gebeuren omdat er weinig ervaring is met deze behandeling. Iedereen die overweegt om deze behandeling te doen, bedenk 100x of je het risico neemt! Wat als je er net als ik zonder stem uitkomt? Ik ging als een gezonde meid het ziekenhuis in en kwam er met een (tijdelijke?) handicap uit!

hicham zei op

beste lotgenoten

Ik ben geboren met een stemband verlaming aan de linker kant. Ik loop al 32 jaar met een hese stem

Toen ik 12 jaar was ben ik naar de logopedist verwezen en dat hielp niet, 8 jaar later werd ik weer onderzocht in het Andreas lucas ziekenhuis, die suurde me weer naar de logopedie. En nu word ik onderzocht in vumc ziekenhuis.


mijn vraag is heeft iemand enige ervaring met de vumc ziekenhuis

Hoorelbeke Ann zei op

ik heb 3 maand geleden een hernia operatie gehad,een prothese dat ze ingebracht hebben,alles wat goed geslaagd,ik kon bijna niet meer praten en voor het minste verslikte ik mij,soms zelfs geen woorden kunnen maken en zeer kort van adem bij een inspanning,iedereen zei drie maanden geduld hebben,het komt wel in orde,na drie maand een onderzoek laten doen op mijn stembanden,wat is het resultaat dat mijn rechterstemband verlamd is,nu moet ik logo volgen en hopen dat mijn stem een beetje beter word,operatie is uitgesloten voor het moment,maar mijn stemband blijft voor de rest van mijn leven wel verlamd,mag er niet aan denken,ik hoop met logo dat het beter word,je gaat dan binnen voor operatie hernia en komt buiten met verlamming op de stembanden,een zenuw blijkbaar genaakt,iemand ervaring daarmee?

Tine zei op

Beste Cindy,

Na een operatieve ingreep aan mijn hand. n.b Mijn stem deels niet meer onder controle te houden. Had een prachtige stem en zong klassiek kan geen tonen plaatsen. Graag wil ik te van je horen en een site is zeer fijn over dit onderwerp.

Een vriendelijke groet, Tine.

Johan zei op

Cindy,

Er is zeer grote behoefte aan zo'n site. Begin er zo spoedig mogelijk mee zou ik zeggen. Mijn vrouw is haar stem ook kwijt geraakt na een schildklieroperatie. Ze is daardoor geestelijk helemaal ingestort. Er moeten toch ergens artsen zijn die haar verder kunnen helpen.

Vriendelijke groet,

Johan

Celestine zei op

Mijn man is in oktober 2012 aan zijn schildklier geopereerd en is nu zijn stem kwijt, volgt 2 maal in de week logopedie maar zonder sucses ,is er iemand die met een bepaalde therapie verbetering heeft behaald graag jullie ervaring.
met vriendelijke groeten.
Celestine

Monique zei op

Ik heb sinds 3 maanden en hese stem.

Volgens de kno arts is mijn rechter stemband verlamd .

Eerst dacht ik ze vinden t wel... Maar ze zijn uitgezocht! Ze weten niet hoe t kan.. Ct is goed.. Bloed is goed.

Ben best bang dat t nooit meer goed komt... Wist niet dat dit kon. Vreselijk om je niet goed uit te kunnen drukken

Anita zei op

Ik ben sinds half januari af van een verlamming van mijn linkerstemband. Die verlamming heeft ongeveer 5 maanden geduurd. Héél vervelend, en vooral héél vermoeiend. En de vraag was natuurlijk : raak ik hier ooit nog vanaf?
Er is in september 2012 een CTscan gedaan om bepaalde oorzaken uit te sluiten. Daarna heb ik alles op zijn beloop gelaten omdat de dokter zei dat de oorzaak waarschijnlijk een virale infectie was, en dat in zulk geval de verlamming vanzelf overgaat, maar dat dat wel eens heel lang zou kunnen duren. Na een viertal maanden vond ik het genoeg geweest en ben ik begonnen met acupunctuur. Vanaf toen is het snel gegaan: na 4 sessies, gespreid over 5 weken, was ik terug de oude, en neem het van me aan, ik was reuzeblij!!!
Misschien de moeite van het proberen waard voor jullie?

gonda zei op

Jeetje,wat schrik ik ervan dat er toch zoveel mensen rondlopen met stembandproblemen.Ik ben vorige week geopereerd aan mijn schildklier en sindsdien geen stem meer.Net terug van de KNO arts die vertelde dat waarschijnlijk mijn zenuw bekneld zit waardoor nu mijn linkerkant van de stemband verlamd is.Nu ik dit allemaal lees word ik benauwd bij haast niemand verbetering.ook ik heb het advies gekregen af te wachten de natuur zn gang laten gaan.Ik die zo,n prater ben...moet nu afwachten....zijn er al mensen bij wie het is overgegaan???Groeten uit Drenthe

Martien zei op

Hallo allemaal,

Ik heb al sinds december 2008 een stembandverlamming. Ik heb een tracheastomie en een zilveren canule met een spraakklepje. Ik baal er verschrikkelijk van dat ik me zo slecht verstaanbaar kan maken. Op een feestje of cafe hoef ik niet te komen, door het vele lawaai kan ik me helemaal niet verstaanbaar maken. Een op een in een rustige kamer gaat het wel. Ik loop al jaren bij de logopediste maar die kan mij ook niet meer verder helpen. Ik ben mede door de stembandverlamming mijn werk kwijtgeraakt, zoek door dit probleem maar eens een nieuwe baan, heel moeilijk.

gr.
Martien

Mirjam zei op

Nu bijna drie maanden geen "kern"in mijn stem na een periode van griep/ infectie en toch druk door blijven gaan met werken en praten.

Mijn stem is hoger dan ie was, voelt onnatuurlijk. Nu net te horen gekregen dat mijn linkerstemband niet goed ( mee)trilt. Aanstaande maandag krijg ik een keelscan.

Elk woord dat ik uitspreek kost moeite. Ik heb me nooit maar dan ook nooit met de gezondheid van mijn stem bezig hoeven houden, en ineens ben je je elk moment van de dag bewust van je ( gebrek aan) stem.

Probeer in mijn geval te bedenken dat de klachten mede door spanningen kunnen zijn getriggered, en dat de keel een gebied is waar emoties zich op kunnen stapelen. En de keel is de verbindende schakel tussen hoofd en hart.. een verbinding die bij mij mijn hele leven misschien al een beetje scheef zit.

Ben geneigd om dit gezondheidsprobleem te zien als een uiting van iets op energetisch gebied ook en ondertussen de voordelen van het niet-praten proberen te voelen.

Wil hiermee trouwens helemaal niet zeggen dat bij anderen lichamelijke problemen psychisch hoeven te zijn hoor. Het is meer dat ik mezelf als een holistisch geheel probeer te zien.

Sterkte aan iedereen.

Jos zei op

eind november hebben ze bij mij in Aalst via robotchirurgie een bijschildklier weggenomen, omdat deze te actief was en op deze manier zorgde voor de aanmaak van nierstenen.
Bij deze ingreep hebben ze een stembandzenuw geraakt waardoor deze verlamd was en niet meer aansloot aan de andere stemband, daardoor had ik totaal geen kracht meer in mijn stem en was direct uitgeput na een gesprek.
De KNO-arts stelde voor om 2 jaar, 1uur per week logopedie te volgen, iets wat ik totaal niet zag zitten en na 3 keer heb opgegeven.
Dan heb ik dankzij dit forum de naam van dr. Delsupe, KNO-arts in Roeselare, teruggevonden.
Zij heeft mijn spraak van vroeger bijna volledig teruggegeven door een heelkundig ingreep "tyroplastie", het plaatsen van een silicone-blokje zodat de verlamde stemband terug tegen de andere stemband aansluit.
Ben heel tevreden met het resultaat en is heel hard aan te raden indien je met een stembandzenuwbeschadiging zit

tamara zei op

Ik heb een paar reactie van jullie gelezen ivm met stemproblemen..
Men vader is 3april opereert geweest aan een nek hernia.
Hij is sinds de operatie hees en kan zich moeilijk uitdrinken en moet heel dicht bij hem staan als je hem wil verstaan...
We zijn naar nko geweest en ze hebben gezegt dat zen rechter stemband lam is..We moeten nu drie maanden afwachten om te kijken of het weer terug komt..Ik vind dat heel lang..Zijn er dan geen stappen of handelingen om dit eerder te weten.Kan zijn dat ze tijdens de operatie de zenuw geraakt hebben en dat hij door is of wel dat ze hem serieus getoucheerd hebben..Maar dit is zijn tweede operatie en bij zijn vorige operatie had hij daar geen last van...
met vriendelijke groeten

freddie zei op

ca. 3 jaar is mijn linker stemband verlamd, zeer vermoeiend met praten, zeker in een drukke omgeving, 3 jaar geleden naar KNO arts geweest, deze arts kan na alle onderzoeken geen oorzaak vinden.
Ca. 6 jaar geleden was mijn stem ongeveer een half jaar zeer slecht, kon geen gesprek meer voeren, dat is op een gegeven moment beter geworden en zelfs goed gekomen. Maar nu is het al 3 jaar weer slecht.
Was al blij dat het niet kwaadaardig was.
Heb zelf het idee dat het psychisch is, de eerste keer stond ik mentaal onder zware druk, de jaren erna ook, nu is mijn privé situatie al jaren traumatisch, dat is ook al een lange tijd zo.

Hoop dat op een dag alles weer goed komt.

Beterschap voor allemaal!

Myra zei op

7 november 2011 is de linkerhelft van mijn schildklier verwijderd met helaas als vervelende bijkomstigheid een verlamde stemband. Omdat er binnen een jaar herstel kan optreden heb ik in die tijd alleen logopedie gehad. Na een jaar ben ik doorgestuurd naar het AMC. Omdat de stemband stilstaat in mijn luchtpijp heb ik behalve weinig stem, ook nog eens ademtekort. Ik loop hard en daar heb je lucht bij nodig. Maar ook traplopen, tegen de wind in fietsen enz maakt me ademloos. Er is een operatie waarbij je stemband ingespoten wordt en naar het midden komt zodat er meer stem ontstaat, maar wel 50% van je lucht kost. Dat wil ik in geen geval. Nu wordt 28 juni mijn stemband naar de kant getrokken waardoor ik meer lucht, maar (nog) minder stem krijg. Ik ben op Internet al aan het zoeken naar een spraakversterker.
Heeft er iemand ervaring met deze operatie?

Piet Smit zei op

Sinds mensenheugenis heb ik last van heesheid resp. een schorre stem.
Ik heb ermee leren leven en er ook in mijn beroep mee leren omgaan. Met veel irritatie en onmacht.
Vermoeiend is het ook allemaal en over het contact met dames maar niet te spreken.
Inmiddels ben ik 69 maar accepteren doe ik het niet.
Nu sta ik vlak voor een operatie waarbij de rechter stemband ingespoten gaat worden met silliconen om zo meer volume aan die stemband te geven.
Deze stemband zou tekort of te gespannen zijn en komt niet bij de andere.
Hierdoor is er onvoldoende trilling en verlies van stemkwaliteit.
Wie heeft ervaring met deze operatie? Wat zijn de resultaten en risico's?
Moet ik het wel of niet doen?
Dank.

leo Stijven zei op

in aprl 2013 onderging ik een dubbele carotis operatie; het zuiveren van halsslagaders; daarbij schijnt de stemband-zenuw afgekneld te zijn, met gevolg een bilaterale stemband-verlamming; sindsdien kan ik geen geluid meer uitbrengen; twee maanden logopedie hebben nog geen enkel resultaat; heeft iemand hier ervaring mee?

Caroline zei op

Op 28 mei 2013 ben ik geopereerd van schildklierkanker, ze hebben de volledige schildklier verwijderd alsook de zenuw van de rechterstemband, met als gevolg een schuinstaande verlamde stemband. De zenuw zat volledig vergroeid met het gezwel. Sindsdien is mijn stem heel zwak, en kan ik me moeilijk verstaanbaar maken, en in een groep is dit zeker niet mogelijk. Na 3 maanden is er nog geen verbetering opgetreden en de verlamde stemband staat nog steeds schuin, waardoor ik steeds naar adem moet happen tijdens het praten en direct buiten adem ben. Ondertussen ben ik begonnen met logopedie en heb nu al een drietal sessies achter de rug. Volgens de logopediste gaan deze sessies me helpen om de linker stemband sterker te maken, zodat ik meer kracht kan geven aan mijn stem.
Morgen onderga ik een operatie waar ze het Montgomery Thyroplastie Implant gaan plaatsen tegen de verlamde stemband om die wat meer tegen de nog goede stemband te drukken. De eerste optie om een inspuiting met eigen buikvet in de verlamde stemband kon niet doorgaan vermits de opening tussen de stembanden te groot is.
Dus hopelijk kan ik morgenavond beter praten..ik hou jullie op de hoogte.
Caroline

Anoniem zei op

Eind juli werd bij mij een AF-ablatie uitgevoerd. Ik was vrij lang onder algemene narcose en werd geïntubeerd. Ondanks het feit dat alles goed verlopen is ben ik sindsdien enorm kortademig en heb ik een doffe stem. Bij de minste inspanning ben ik doodop. Ik ben doorverwezen naar een longarts, maar daar blijkt alles vrij goed in orde. Ben ook bij neus keel oor arts geweest, ook hier blijkt alles in orde. Nu volg ik ademhalingsoefeningen bij de kinesist en verneem dat mijn middenrif volledig geblokkeerd zit en ik verkeerd adem. Men vermoed dat er een zenuw beschadigd is door de intubatie welke alles lam legt waardoor ik niet via mijn buik kan ademen. Zijn er mensen met dezelfde ervaringen ? Zo ja, komt alles nog wel goed ? En wat hebben jullie daarvoor moeten doen ?

Caroline zei op

Op 3 september hebben ze het Montgomery Thyroplastie Implant geplaatst, en met succes. Mijn stem is nog wat hees en soms verspringt ze nog eens van toon. Maar met nog wat logopedie zal dit ook beteren. Het praten gaat heel vlot zonder te moeten happen naar lucht!
Ik zou dit iedereen aanraden die met hetzelfde probleem zit als ik. Deze ingreep heb ik laten doen in het UZ Gent.
Er is nog hoop!
Caroline

Myra zei op

28 juni heb ik in het AMC een lateralisatie aan mijn linkerstemband gehad. Met een blijvende hechting is mijn stemband aan de kant getrokken met de bedoeling om meer lucht te krijgen. Mijn stem zou nog minder worden, maar tot ieders verbazing is mijn stem sterk verbeterd én ik heb in rust meer adem. Omdat ik tijdens hardlopen toch nog ademtekort heb, ben ik doorverwezen naar een KNO professor die gespecialiseerd is in laseren. In rust ziet het er goed uit en hij wil het met inspanning bekijken. Daarom krijg ik een inspanningstest met een cameraatje door mijn neus naar de stembanden zodat bekeken kan worden hoe het met inspanning toegaat. Aan hand daarvan wordt besloten of een volgende operatie een optie is.

Marianne zei op

Heeft iemand hier ooit gehoord van reinnervatie in plaats van een Thyroplastie Implant?
Ik ben violiste en heb schrik dat een implant het viool spelen gaat hinderen.
Dit vond ik wel interessant, maar precies niet te vinden in België of Nederland?
http://www.youtube.com/watch?v=O65lCYqpMmI

Joos zei op

Lieve allemaal,
Ik heb net gehoord dat mijn linkerstemband niet functioneert en kreeg gelijk te horen dat dit waarschijnlijk blijvend is. Moet je voorstellen mijn spreekstem klinkt als een prachtige klok!! Hij verwachtte niets te zien. ik ben al 6 jaar in een proces om opnieuw te leren zingen. En ben zangdocente en de bedoeling dat ik nog prachtig zou kunnen zingen. Solo klassieke liederen. Concerten gegeven maar het lukt dus niet meer!!
Ik krijg nog een scan en bloed is afgenomen. Nu heb ik een helder wetende coach en die zei dat het een verlamming was ten gevolge van stress!!!
Ik belde ook direct erna mijn zanglerares die mij vertelde dat ze het ook heeft gehad en het met homeopathie al na drie dagen was opgelost. Zij moest in een opera zingen en was dus totaal hees!!! Zij ondervond in die tijd ook enorme stress ten gevolge van een scheiding. Dit bevestigd het verhaal van mijn coach.Zij heeft het ook laten nakijken en de stemband trilde weer. Volgens mijn coach is de linkerkant ook de gevoelskant dus wie weet.
Het is bizar. Ik heb het hele ziekenhuis bij elkaar gebruld omdat ik niet mer zou kunnen zingen!!
Nu geven deze verhalen toch weer hoop. Ik heb nooit aan de stembanden gedacht omdat mijn spreekstem zo goed klinkt. Die kortademigheid herken ik wel.
Ik kan ook geen zangtonen aanhouden wel spreektonen.
Als ik meer weet laat ik het weten, fijn om dit te kunnen delen en sterkte allemaal. Joos

Joos zei op

Vandaag de uitslag van de scan en bloedonderzoek. Geen oorzaak te vinden voor de stembandvrlamming. Ik ben heel blij ! Allereerst omdat ik geen tumor heb of zo en ik dus nog blijf leven voorlopig hah hah en ik heb toch goede hoop dat het zich nog zal kunnen herstellen nu er niets organisch aan de hand is. Ik heb al homeopathie en acupunctuur en ga nog naar en osteopaat denk ik.
Ik hoop dat het inderdaad stress was , is en dat het nog hersteld.Ik heb de site van de logopediste niet kunnen vinden doet het niet?
Wordt vervolgd.

Myra zei op

Na de inspanningstest bleek dat er een spiertje met kraakbeentje bij de stemband bij inspanning naar binnen trekt in plaats van naar buiten waardoor het de adem belemmert. Maar voor er iets aan gedaan zou kunnen worden moest eerst die hechting er weer uit omdat mijn stemband dik was. Dus eerst naar het AMC om die hechting te laten verwijderen en een paar weken later weer naar Baarn. Er leek enige beweging te zitten in de stemband!! In principe zou er iets weggehaald kunnen worden, maar dan zou ik haast geen stem meer hebben, grote kans op verslikken krijgen en het zou uiteindelijk minimale ademtoename opleveren. Die operatie werd me dus ten sterkste afgeraden. En de adem die ik had voor de schildklieroperatie krijg ik nooit meer terug. dat was dus wel een domper, ik had al mijn hoop op Baarn gezet. Spreken gaat me nu wel goed af en in gezelschap gebruik ik een stemversterker. Maar bij inspanning denken mensen die niet weten hoe het in elkaar zit dat ik astma heb en ik heb een verschrikkelijk akelig gevoel in mijn keel, net of die elk moment compleet kan dichtslaan. Ook heb ik constant het gevoel dat ik heel veel slijm in mijn keel heb dat ik niet kan wegslikken. Komt dit jullie bekend voor?

joos zei op

Goed nieuws!! Ik heb de 16e januari een stroboscopie gehad. Het bleek dat mijn stembandverlamming is opgeheven. Ik denk toch dat dit door een osteopathische behandeling is gekomen en kan deze ten zeerste aanraden samen met homeopathie. De stembanden sluiten nu nog niet helemaal goed en ik ga nu aan de gang met logopedie voor zangers. Ik ben nu bij het Lucas Andreas alwaar ik voor de 2e keer een stroboscopie moest laten maken. De sluiting of beter gezegd niet sluiting geeft aan waar inderdaad mijn probleem ligt.Mijn spreekstem is zo goed dat we nooit aanleiding zagen om de stem te laten onderzoeken. Achteraf jammer want ik ben al 6 jaar bezig om mijn zangstem goed te krijgen. Logopedie althans van logopedisten met ervaring in stembandverlamming is zeker aan te raden. Ik ben heel blij natuurlijk en hoop toch binnenkort weer te kunnen zingen en nu dan op een goede manier. Iedereen weer sterkte gewenst. Nogmaals osteopathie kan veel doen!!!

Gabrielle zei op

Ik zou graag een vraag willen stellen voor mijn moeder. Zij is 3 maanden geleden geopereerd aan struma waarbij haar schildklier verwijderd zou worden. Tijdens deze operatie is haar stembandzenuw doorgesneden. Het probleem is dat normaal gesproken in dit geval de stemband blijft liggen, maar bij mijn moeder is de stemband rechtop blijven staan.

Het gevolg hiervan is dat zij continue kortademig is. Een trap oplopen, een stuk wandelen, zij staat te hijgen alsof ze zwaar asmatisch is.

Mijn moeder is een erg sportieve vrouw die iedere dag een uur wandelt, drie keer in de week sport en veel fietst. Door deze medische fout is ze vreselijk in de put geraakt.

Is iemand bekend met soortgelijke problematiek? En kan zij geholpen worden? En waar moeten wij naartoe? Een academisch ziekenhuis?

Sam zei op

Hallo lotgenoten,
Mijn dochter heeft vanaf zijn geboorte stemproblemen, toen ik 3 werd een stembandverlamming en een tracheaweb indenkt. Toen kreeg hij een tracheacanule, hierdoor kun hij geen geluid meer maken. We zijn nu 10 jaar later en nog steeds een canule en geen stem, hij hoort gelukkig goed en doet het goed op school. Mijn vraag aan jullie lotgenoten heeft iemand een stemverlamming en een tracheacanule gehad en hoe is het daarna gegaan?
Groet sam

Marlies van der linde zei op

Hallo allemaal,

Ik hoop dat er iemand is die mijn vraag kan beantwoorden...

Mijn vader is 2 weken gelden geopereerd door dr delsepe in roeselare in België. Mijn vaders stemband was uitgevallen na een aneurysma bij de aorta. De operatie is geslaagd en het silicone blokje zit perfect op zijn plek. Nu vind hij en wij ook wel het resultaat tegen vallen, hij is nog steeds erg schor en kost veel moeite om te kunnen praten. Nu lees ik dat er meer mensen door deze arts zijn geholpen ook met precies hetzelfde probleem. Klopt het dat het even duurt voordat je echt resultaat merkt of was het bij jullie gelijk?

Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden...

Groeten Marlies van der linde
Liesjelinde007@hotmail.com

joos zei op

Ik meld mij weer. Ik kan nog steeds niet zo zingen als voor de stembandverlamming maar het gaat steeds beter. Ik heb niet veel aan de logopedie gehad in het ziekenhuis , eerlijk gezegd ben ik er slecht en onprofessioneel behandelt . En door de arts en door de logopedie.
Ik ben weer terug bij de VU in Amsterdam en werd bevestigd in mijn ideeen over wat er aan e hand is. Het duurt langer om te herstellen in mijn geval omdat de stembandverlamming al langdurig was warschijnlijk. Met tijd, rust en oefening hoop k at het ooit helemaal goed komt. Ik zal het laten weten. Ik kan wel al heeeel veel meer dan ik kon.

erna van eyke zei op

Heb stembanverlamming rechts zag vb piet Smit 13/6/2013 en Monique 9/3/2013 lijkt gelijkaardig graag contact.

Monik Geerts zei op

In mijn zoektocht op het internet i.v.m. 'stemverlamming' verbaasde het mij om zoveel lotgenoten te vinden. Toevallig las ik dat u LOGOPEDISTE bent en een site over deze problematiek lijkt mij zeeer nuttig !!! . Zelf ben ik van België (Rotselaar). Hopelijk kunt u mij enkele ook nuttige adressen kwijt waar ik mij eens grondig kan laten onderzoeken, desnoods ook nuttige tips om mijn stem (toch nog) te verbeteren. Mijn auto-ongeval dateert al van '77, coma, intraveneuze voeding: stemband verlamd door in/uit - in/uit-enz.. trekken van het darmpje . Benieuwd voor uw reactie...

Paula zei op

Na zoveel jaar dacht ik, laat ik weer eens wat op internet rondkijken over stembandverlamming... De mijne heb ik zo'n 16 jaar geleden opgelopen via een (vermoedelijk) virusinfectie.
Ik had geen idee dat er toch nog wel aardig wat mensen waren die last hebben van dit fenomeen. 16 jaar terug kon ik er vrijwel nog niets over vinden op internet, maar dat is nu wel anders.

Helaas is het in mijn geval ook nooit over gegaan. Er is wel verbetering in gekomen, maar in grote of drukke ruimtes kan ik mij niet verstaanbaar maken. Dat blijft heel vervelend. Ik sport ook heel veel. Gelukkig heb ik geen last van kortademigheid als ik niet praat tijdens het sporten, maar zodra ik iets wil zeggen, dan is het over. Ik was heel benieuwd naar resultaten van operaties. Ik hoor hier lang niet altijd goede resultaten over. Is er hier iemand met ervaring?

Gr
Paula

Iris zei op

Hallo allemaal,
Ik zie dat er meerdere mensen zijn met stemband verlamming, mijne is begonnen net voor kerstmis, ik had nogal een erge hoest en plots was mijn stem weg, eerst dacht de huisarts aan laryngitis maar na een antibiotica kuur en wat cortisone was er nog niets veranderd, ben dan naar NKO geweest en die stelde een linker stemband verlamming vast, CT scan gehad van de longen, hals en hart maar niets gezien, conclusie virale infectie. Voor ik dit hier gelezen had dacht ik, die wil hier vlug van mij af, ik naar andere NKO zelfde diagnose, ik heb toch nog een NMR gevraagd van mijn hersenen en deze is geplant voor vrijdag, hopelijk is er daar ook niets slechts te zien en dan leg ik mij pas neer bij virale infectie.
Zijn er nog mensen die hiervoor een NMR gehad hebben van de hersenen?

Stefanie zei op

Ik heb sinds 5 weken een verlamde stemband. Ik heb een CT-scan gehad en krijg a.s. woensdag de uitslag. Waarschijnlijk is het veroorzaakt door een virus. Ik heb een pratend beroep, heeft iemand idee of het goed is om te praten of dat je het beter rustig kunt houden? En weet iemand iets over de prognose? Ik zal blij zijn als er geen ernstige oorzaak is maar baal hier wel erg van. Het belemmert op veel gebieden. Ik vind het nog het moeilijkst dat ik niet meer voor mijn baby-zoontje kan zingen.

jannie zei op

Ik geef weer les! Eind december 2014 werd ik verkouden. Dat ontwikkelde zich tot een griep. Omdat ik mijn stem helemaal kwijt raakte, kon ik geen les meer geven. De huisarts heeft me na een maand een antibioticakuur gegeven, omdat ze vond dat mijn griep wel lang duurde. Dat had geen effect en daarna ben ik naar de KNO-arts doroverwezen. 
Hierna kreeg ik een CT-scan, waar geen bijzonderheden uitkwamen. Diagnose: postvirale verlamming van de zenuw die de rechterstemband aanstuurt. 
Ik werd doorverwezen naar logopedie om de linkerstemband aan te sporen de ruimte naar de rechterstemband te overbruggen. Zodra ik weer kon praten, ben ik naar de bedrijfsarts gegaan. Ik ben begonnen met individuele begeleiding van studenten. Daarnaast werd voor mij, op mijn verzoek een stemversterker besteld. Daarmee lukte het om les te geven, maar de logopedist constateerde direct dat de voortgang die we geboekt hadden teniet werd gedaan. Ik geef nu, na ruim drie maanden, 6 uur per week les mét stemversterker. Ook bij vergaderingen gebruik ik hem regelmatig. De stemversterker geeft me rust, omdat er een volumeknop aan zit en iedereen, inclusief ikzelf, daarmee het signaal krijgt dat ik nog niet alles kan. 
Vorige week heeft de KNO-arts weer met een camera naar de stembanden gekeken en geconstateerd dat er weer beweging zit in mijn rechterstemband. De rest moet ik nu oplossen met logopedie.  Ik krijg nasaleeroefeningen volgens J. Pahn (moeilijk) en resonantieoefeningen (gemakkelijk). De stemkwaliteit wordt nu langzaamaan steeds beter.  

dit bericht is gewijzigd door jannie op 14 april 2015 om 10:56

josevangeel zei op

Ik ben vorig jaar september geopereerd aan verwijdering van één van mijn bijschildklieren. Met als gevolg 2 verlamde stembanden en naar het nu laat uitzien 1 verlamde rechter stemband.

Met de heesheid valt om te gaan. Maar de ademnood in gesprekken vind ik nog een hele uitdaging om mee om te gaan.

Ik heb het jaar afgewacht in de hoop dat beide stembanden weer zouden gaan functioneren.

Nu ik weet dat er verder niets meer aan de verlamming is te doen wil ik gaan werken aan condititeverbetering en afvallen.

Heeft iemand hier tips voor mij hoe ik eea goed kan oppakken.

Bijvoorbeeld een behandelplan onder begeleiding.

Hartelijke groet, José Krijnen

jvadc zei op

In 1998 (17 jaar geleden dus) werd bij mij een tumor in mijn borst vastgesteld in het gebied hart/aorta/luchtpijp. Om vast te stellen wat voor soort tumor het was werd besloten om via een kijkoperatie net boven mijn borstbeen weefsel monsters uit de tumor te halen. Het gebeurde onder algehele narcose. Toen ik bijkwam was ik enorm hees. Men vertelde mij dat dit normaal was, van de intubatie en "enige tijd" zou duren. Toen ik na 14 dagen terug kwam on de hechtingen te laten verwijderen was de chirurg erg verbaasd dat ik nog zo hees was, het had na een paar dagen weg moeten zijn. "We zullen wel iets kapot hebben gemaakt, gaat u maar logopedie doen".

Mijn "nervus recurrens" bleek "per ongeluk" doorgesneden. Dit is de zenuw van de linker stemband. Het afnemen van het weefsel was overigens mislukt en moest later over, met een zware operatie tussen mijn ribben door van de zijkant. Mijn ene stemband was dus verlamd en stond "open" stil. De laesie was “het risico van de ingreep” vertelde men mij. Kwam “wel vaker” voor.

Dit betekende dat ik massa's lucht lekte en voor een zinnetje als "kom je morgen koffie drinken" 3 x moest ademhalen tussen de woorden. Als ik met iemand stond te praten die lang haar had, zag ik dat haar op en neer gaan door de luchtstroom uit mijn keel. Dat heeft zo'n 9 maanden geduurd, ongeveer gelijk aan de periode van de behandeling van mijn non Hodgkin. Ik ben toen langzaam weer aan het werk gegaan, wat nauwelijks ging, omdat ik daarin erg veel op spraak was aangewezen. Ik heb toen operatie (teflon e.d.) overwogen.

Voor mijn werk begeleide ik af en toe relaties op korte buitenlandse reizen. Dit keer was er een reis naar Barcelona. Omdat er een gat in het officiële programma en de terugvlucht had ik voor de groep een bezoek aan de kathedraal Sagrada Familia ingelast. Daarna was er meen ik nog een diner en aansluitend vlogen we terug. Toen ik de volgende ochtend wakker werd en kuchte voelde dat anders aan. Mijn stem was terug, zeker niet op volle sterkte en in het begin heel erg rafelig, maar na een week heel acceptabel!

Of het nu de Kathedraal is geweest, of dat er door het luchtdrukverschil tijdens de vlucht iets op gang is gekomen, durf ik niet te zeggen. Het is me allebei even waardevol en maakt me ook wat minder “ongelovig”.

Ik kan nu dus alweer 17 jaar heel aardig praten. Niet te lang, niet te hard en feestjes en rumoerige ruimtes zijn inderdaad lastig. Aan dit grote voordeel zit ook nog wel één nadeel: De stemband staan nu “dicht” stil. Hierdoor is mijn stem weer redelijk ok. Het komt helaas voor dat er bijvoorbeeld wat slijmvorming in mijn heel zit. Als dit net rond mijn stembanden zit en ik haal adem, dan sluiten de stembanden de luchtpijp af en krijg ik geen adem. Dat gebeurt me 4 a 5 keer per jaar in mijn slaap. Door de schrikreactie hap ik dan naar lucht, en dat verergert juist het effect. Het zijn dan heel angstige momenten en het klinkt alsof er een varken wordt geslacht. Onder controle krijgen is echt heel lastig, omdat ik dus maar heel minimaal lucht naar binnen krijg. Inmiddels heb ik me aangeleerd om met mijn middelvinger diep in mijn keel te reiken en daar dan “iets” open te duwen. Ik heb dan weer even lucht, kan kuchen en dan gaat het langzaam weer over. Het is maar mijn eigen diagnose (het op elkaar plakken van de stembanden), maar ik denk wel dat hij klopt. Andere suggesties hou ik me voor aanbevolen.

Ik heb uit die tijd nog een video liggen van operaties die men toen wel uitvoerde om de stembanden op te dikken, of een schildje in het strottenhoofd wat naar binnen te drukken. Ongetwijfeld is dit achterhaald, of staan dat soort operaties inmiddels op youtube. Maar als iemand er mee geholpen is wil ik best onderzoeken of de video gedigitaliseerd kan worden zodat hij online kan worden gezet of gemaild.

dit bericht is gewijzigd door jvadc op 28 december 2016 om 16:04

brenneke1972 zei op

oi mijn naam is brenda.ik ben 6 december 2016 voor de 2e keer aan een nekhernia geopereerd.1ste keer dubbele hernia c4/5 c5/6 in 2015 aan geopereerd 2 blokjes tussen gezet.maar altijd gevoel gehad dat het niet geholpen had.na half jaartje weer terug naar neuroloog.en ja hoor weer nieuwe nekhernia nu op c6/7.eerst na pijnpoli maar hielp niet dus weer opereren.was nu ook niet zo bang als 1 ste keer.maar toen ik wakker werd meteen hees.maar dacht dat kan heeft tijd nodig.kan tot 6 weken.maar alles werd alleen maar erger verslikte me met eten en drinken.adem te kort.en werd er verschrikkelijk moe van.moest naar 6 weken op 1ste na controle van operatie van mijn nekhernia.de neurochirurg zei heesheid duurt wel lang.stuur je naar kno arts.en ja hoor rechter stemband verlamd en de zenuw naar de stemband is geraakt en zelfs doormidden.dus blijvend verlamd.dus mijn stemband sluit nu niet.nu logopedie om de 2 maanden onderzoek of dat er verbetering is of meer gesloten is.zo niet eerst proberen de stembanden te sluiten met spuiten .En anders weer operatie.hoop.zo van niet want durf niet meer in mijn hals te laten opereren.fijn he .laat je opereren aan nekhernia en pakken ze je stem af.ik vind dit nog erger als mijn 2 nekhernia.s. hoop dat ze me stem nog iets kunnen verbeteren .En dat ik weer normaal kan eten .en niet meer zo moe wordt.maar we blijven optimistisch.anders wordt mijn wereld voort helemaal zo klein.

reageer op dit gesprek1 reactie?

AndreavanderVelden zei op

Hallo Brenda, mijn stemband is ook geraakt tijdens een nekhernia operatie. Bij mij is het al 8/9 jaar geleden en ik heb daarna nog een operatie gehad waarbij ze een botje weggelaserd hebben waardoor de nog werkende stemband wat meer ruimte heeft. Dat heeft wel geholpen maar nog steeds heb ik erg veel last en zou er veel voor over hebben om de doorgesneden stemband weer te kunnen herstellen. Was erg benieuwd wat voor operatie jij anders nog zou kunnen doen? En wat voor spuiten heb jij gehad en hebben die geholpen?

natalie zei op

Hallo ik heb ook een stembandverlamming langs de linkere kant door een auto-ongeval toen ik 10 jaar was.Na coma ..heel veel logopedie gehad en ook geopereerd ; ze hebben in de goede stemband collageen gespoten om die te doen zwellen zodat het spleetje tussen de twee stembanden kleiner werd, ik was dan rond de 16 jaar, denk ik, in het UZ Gent. Nu ben ik bijna 50 en mijn stem is nog niet zoals het moet, bij het spreken komt er nog wat lucht door maar ik kan wel luider roepen en ik weet ook dat er verder niks meer aan te doen is. Het vervelendste vind ik dat ik bij het sporten moeilijk kan ademhalen en zeker niet kan praten terwijl ik sport. Ik dacht eerst dat het met mijn conditie te maken had, maar aangezien ik die verhalen lees, denk ik dat het toch iets met de stembanden te maken heeft en dat zwaar sporten dan niets voor mij is.

Dus tip; logopedie helpt voor een stuk maar bij verlamming moet je geen wonderen verwachten..jammer genoeg.

Hannah zei op

Beste mensen,

Ik heb in december 2018 n longoperatie ondergaan,en daarbij

is de zenuw van mijn linker stemband stil gelegd ,met als gevolg

dat ik bijna niet meer kon spreken hoesten boeren amper nog  normaal kon ademen enz enz .

De chirurg die, de al dan niet te verwijten problemen had veroorzaakt. heb ik nooit persoonlijk gesproken.

Maar hij  heeft toen tegen mijn zoon gezegd  Je moeder is n beetje hees maar zij moet naar de logopedie gaan

Logopedie heeft geen enkele zin als de zenuw door is .

Na toch wel n maand of acht intensief zoeken, en vier verschillende zieknhuizen bezocht te hebben heb ik toch 

n dokter gevonden in het LUMC te Leiden!!!!

De operatie laryngeal Framwork Surgery genaamd heeft mijn leven zo verbeterd ,Als of er een wonder is geschiet ,Ik heb mijn eigen stem weer terug .

Ik kan weer gewoon de telf opnemen en n praatje maken met n ieder die dat wil.

ik stuur dit in omdat ik zelf zo lang heb moeten zoeken naar een oplossing  Hoop hiermee andere lotgenoten n kans te geven om op zijn minst info op te zoeken 

Stem kwijt Stem terug  LUMC 

LUMC magazine 2015

staan meerdere sugesties in

Vriendelijke Groet 

Hannah

carlien zei op

Hallo allemaal,

Ik had in oktober een bronchitis en daarna een postvrale stembandverlammingaan de rechter kant.

Dit had veel impact omdat werken en mijn hobby lesgeven niet meer konden. Ik ben na de eerste week halve dagen gaan werken en dan zodanig dat ik minder hoefde te praten. Dit is alleen in de praktijk echt lastg omdat communiceren zo belangrijk is.

Ook sociaal gezien vond k het moeilijk omdat feestjes en etentjes eigenlijk niet te doen zijn door het vele achtergrond geluid.

Maar, na 3 maanden merkte ik verbetering en na 4 maanden was mijn zenuw hersteld! Ik kan weer gewoon praten...dus voor iedereen, er is hoop!!

Succes allemaal

carlien zei op

Hallo allemaal,

Ik had in oktober een bronchitis en daarna een postvrale stembandverlammingaan de rechter kant.

Dit had veel impact omdat werken en mijn hobby lesgeven niet meer konden. Ik ben na de eerste week halve dagen gaan werken en dan zodanig dat ik minder hoefde te praten. Dit is alleen in de praktijk echt lastg omdat communiceren zo belangrijk is.

Ook sociaal gezien vond k het moeilijk omdat feestjes en etentjes eigenlijk niet te doen zijn door het vele achtergrond geluid.

Maar, na 3 maanden merkte ik verbetering en na 4 maanden was mijn zenuw hersteld! Ik kan weer gewoon praten...dus voor iedereen, er is hoop!!

Succes allemaal

ehaasnoot zei op

Wat fijn om alle berichten door te lezen. Zelf is mijn rechter stemband verlamd (paramediane stand) sinds ruim 3 maanden. Grote kans dat het door een virus komt (ik had geen symptomen), maar zelf denk ik dat het door overmatige spanning kwam.

De KNO arts schat dat in mijn geval er 50% kans is op spontaan herstel. Aankomende week start ik met gerichte logopedie.

Over 2 maanden een stroboscopisch onderzoek om te kijken of ik geschikt ben voor het opspuiten met een filler. Heeft hier iemand ervaring mee? Best intensief, elke 3 maanden weer opnieuw.

Groet Elisabeth

Nancy1969 zei op

Hallo allemaal,fijn dit te lezen dat je niet alleen bent,ikzelf 6/8 met spoed geopereerd hernia hals en dag erna kwam er amper stem uit en veel hoeste,moet nu zeggen in maart longonsteking gehad met misschien corona dus ik hoesten wel wat maar niet zoals nu,bij 2 nko artsen  geweest,de ene zegt ja de rechter stemband wat geraakt en verlamd 3maanden wachten en dan terug komen en dan starten logopedie en spuiten,de andere zegde nu beginnen met logopedie<iets wat ik gedaan heb maar heb moeten stoppen te belastend voor hals>en binnen 4 weken misschien te starten met logopedie en als dan allemaal niet helpt spreken ze ook over iets in te spuiten.IK vraag me ook af dat jullie ook zo moeten hoesten maar door heesheid moeilijk eruit komt of het van iets anders is?

Ben allemaal wel erg bang dat het niet meer goed kom,maar zoals ik lees de moed niet opgeven.....als je wilt mag je me steeds mailen op nancy.gr@telenet.be

Groetjes,

Nancy

Nancy1969 zei op

hallo ehaasnoot, 

Blij iets te lezen daarvan,ja ik hoeste er voor al van maart want heb longonsteking gehad normaal zonder corona maar heb er men twijfels over..toen ik binnen ging voor operatie hoeste ik weer evel en heb nu ook hetzelfde als u..nu denken ze veel dat door operatie komt...hoest u nu ook heel veel?ik heb echt een blafhoest ..ik begin vrijdag ook met lopgopedie en ze zeggen ook als binnen 6 maand niet beter is willen ze iets in spuiten.

je mag me altijd een mail sturen?of me toevoegen op fb want deze site werkt toch niet zo goed en veel? via nancy.gr@telenet.be en op fb via Nancy groenenijk

Groetjes en veel succes,

Nancy

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login