Geplaatst onder beademing door RuuddeVries

Laryngospasme (LS)

Beste mensen, sinds zeer kort, 18 juli 2019 ( ik schrijf dit op 27 juli 2019) ben ik "overvallen" door een Laryngospasme, oftwel stembandverkramping.

Ik wist niet wat me overkwam en ik dacht dat ik zou stikken! Met de ambulance  naar het ziekenhuis gebracht. Allerlei korte onderzoeken gehad: longen: schoon, Hart: hartfilmpje OK, geen koorts, saturatie 98-99% (!), suiker 6,5. Alles prima. Maar niemand die me vertelt wat het kan zijn. Ik kreeg prednison mee en pufjes Salbutamol.?

Diezelfde dag bij huisarts geweest. Was het niet eens met de medicatie: ging volgens hem om een bovenste luchtweg infectie. verder niet. Goed stomen, slijmophoesten en rustig blijven. Volgens hem zou een aanval (zoals ik beschreef) uitblijven 

Helaas kreeg ik een dag later weer een spasme aanval. Wéér naar het ziekenhuis: weer het zelfde verhaal. Ditmaal zou de dienstdoende arts dat Prednison juist wel goed zou zijn , als stootkuur om alle onstekingen op te ruimen. Weer pufjes meegekregen. Deze arts noemde het woord "'stridor" en vond mijn verhaal heftig ( en ernstig). Met de medicatie zou het beter moeten gaan.

Dag daarop weer een aanval gehad. Weer naar de huisarts. Die schreef me ook een antibioticum voor, nadat bleek dat er zowel een bacteriele als virale besmetting mogelijk aan wezig was ( direkt bloed onderzoek laten doen).

Dag later longfunctie onderzoek gehad: longen zijn prima (godzijdank). Ook nog onderzoek naar Kinkhoest gedaan: werd niet aangetroffen (pfff).

Op diezelfde dag krijg ik het weer super benauwd en is de huisarts thsui lkangs geweest en me doorverwezen n aar de KNO arts, waar ik meteen smiddags al langs kon. Zogezegd zogedaan: laryngoscopie gehad: stembanden, dik in orde, strottenhoofd goed, geen obstructie te zien. Deze man kwam voor het eerst met het woord "Laryngospasme". Krabbelde hij een papiertje. "Is niet gevaarlijk, gewoon rustig blijven, gaat vanzelf weer over". Op mijn vraag of hij zélf wel eens zo'n aanval had meegemaakt reageerde hij pissig. "Oh jawel hoor, 't is vervelend, maar je kunt er mee leren leven.."

Ik voelde me zwaar belazerd en ben op internet gaan zoeken en ik kwam achter een paar dingen:

Een laryngospasme (LS) is niet zeldzaam, het komt vaker voor. Wordt meestal in de rust  (slapen) getriggerd, maar kan ook door hoesten worden getriggerd. Het is een symptoom van een dieper liggend iets: in mijn geval de luchtweg infectie.

Een laryngospasme van langer dan 2 minuten is uiterst zeldzaam en levensbedreigend: de mijne duurde de eerste keer 4 minuten 

Er zijn wel technieken om een aanval te overleven: door de neus ademen, de Laryngodrukpunten bij de oorlellen indrukken.

Heeft iemand hier ervaring mee???

 

De eigen huisarts was het daar niet mee eens.  

1 reactie
RuuddeVries zei op

PS de laatste zin "de eigen huisarts was het daar niet mee eens" hoort hier niet. De eigen huisarts heeft wel gezegd dat Prednison en de pufjes gericht zijn op de longen en het hier om de bovenste luchtwegen ging. 

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login