Geplaatst onder myotone dystrofie, voeding

Kramp in de slokdarm, wie heeft tips om hier iets aan te doen

112 reacties , oudste reactie bovenaan
Ruud zei op

Ik heb soms en op onvoorspelbare tijden last van kramp in mijn slokdarm. Het drinken van ijskoude drank hekpt in de beginfase. Maar als de kramp 's nachts komt dan ben ik te laat en kan de aanval een aantal uren duren. De toestand doet denken aan een hartaanval met sterke pijn achter het borstbeen heftig zweten en sterke onrust gevoelens. Bij mij heeft het dus niets te maken met slikproblemen. Weet iemand hier een therapie voor, of moet ik er maar mee leren leven. 't geheel is erg vervelend want bij een nachtelijke aanval heb ik de hele volgende dag een drukkend gevoel op mijn borstkas en komen er toch weer andere gedachten boven.

Ruud

Jacco zei op

Hey Ruud, wat jij beschrijft heb ik ook. Al duren mijn aanvallen geen uren, maar slechts enkele seconden. Het is soms alsof je hart een slag overslaat en je een waterballon in je borst hebt die salto's achterover maakt. De dokter heeft Rantinidine voorgeschreven om het maagzuur niveau te verminderen, als dat niet helpt kan je ook een PPI (Proton Pump Inhibitor) gebruiken. Hier allemaal bij de drogist verkrijgbaar (USA), maar in nederland zal je daar wel een receptje voor nodig hebben.

Doreen zei op

Hoi Ruud,

bij mij begon het in november 2003 ook met kramp in de slokdarm. De artsen wisten toen niet wat er precies aan de hand was. In 2004 kon ik niet meer slikken, het begon met vast voedsel, toen met half vloeibaarvoedsel en later zelfs met drinken. Ik drink nu alleen nog maar water, want dat tast niks aan als het weer terugvloeit in mijn mond. Wat ik wil zeggen, naar een flinke periode van krampen, zal ik het zogezegd maar niet uitsluiten dat je ook slikproblemen krijgt. Ik raad je aan om e.e.a. flink te laten onderzoeken. Het begon bij mij dus ook met de slokdarmspasmen (krampen) zo nu en dan, eerst een paar minuten. Later veranderde dit in wekelijks, tot dagegelijks varieerend van 5 minuten tot een paar uur. Een tijdje terug was ik 7 uur de klos en dan ben ik totaal uitgeput en heb ik dagen erna nog spierpijn in mijn hele lichaam. Bij mij is geconstateerd dat mijn slokdarm is uitgerekt (doordat er steeds eten in bleef staan) en een motititeitsstoornis in het bovenste stuk van de slokdarm. Sinds maart dit jaar, heb ik pas medicijnen die aanslaan en begin ik eindelijk weer een beetje op gewicht te komen. Ik was van 58kg naar 47kg afgevallen. Kortom, laat het goed onderzoeken!
Doreen

Andor den Brok zei op

Ook bij mij blijft eten nogal eens in de keel hangen tijden het eten.
Het enige dat hiertegen helpt bij mij is drinken om het weg te spoelen.
Tijdens het eten van rijst of pasta heb ik daar veel minder last van dan bij aardappels en brood.
Tegen het hikken helpt bij mij lang de adem inhouden.

stan zei op

hallo. ik heb een brandend gevoel in mijn slokdarm, maar welhaast constant, sinds 4 dagen. Mijn onderbuik soms hevig gezwollen, braakneigingen s nachts wanneer er voedsel terugvloeit naar mijn mond. Het terugvloeien is nu niet meer, omdat ik veel drink na elke hap, maar wat nu verder? Ik heb dit noooit eerder gehad. Blijft dit voortaan zo, de rest van mijn leven? Is dit Steinert, ook wanneer ik geen zuur in mijn keel krijg tijdens krampen of pijn?
Getekend, een Nederlander in paniek

j.post5@chello.nl zei op

ik heb 20 maanden last van slokdarmkrampen.
Drie weken geleden is er Botx in de slokdarm gespoten.
De pijn op de borst, die was het ergste, verdween.
Ik heb nu nog steeds een vervelend gevoel in mijn keel.
Herkend iemand dit?

Wilma zei op

Misschien een late reactie, maar misschien dat iemand er iets aan heeft.
Elke 3 uur iets eten (hoeft niet veel te zijn: beker yoghurt, fruit ............) Dat helpt mij de kramp te verminderen.
En, wat iemand zei, het lijkt idd op een hartaanval. Het schijnt dat jaarlijks behoorlijk veel mensen aan de monitor komen te liggen die 'slechts' een ontsteking in de slokdamrn ofzo hebben.

herma zei op

Hallo Ruud,

Bij mij hebben injecties met Botox enorm geholpen.

Wilma zei op

Bij welke vormen van spierziekten komt dit probleem het meest voor?

katja zei op

Wilma
slokdarmkrampen komt ook voor zonder spierziekte. Ik heb er zelf geregeld last van.

chantalle ter haar zei op

hoi hoi

Ik heb sinds een paar maanden slokdarm kramp.
Ik dacht ook altijd dat het met mijn hart te maken had.
Mijn vader is in november aan hartstilstand overleden en dat maakte het voor mij natuurlijk nog extra beangstigend.
Kun je wel normaal eten of moet je een apart dieet volgen ervoor.
Vaak moet ik enorm boeren en dat is natuurlijk niet goed.
Mijn borstbeen steekt vaak enorm en als ik dan water drink dan gaat het.
Kan mij iemand vertellen wat de oorzaak is van slokdarm kramp.

idee zei op

Heb je de huisarts al gevraagd ?

chantalle ter haar zei op

ja hij denkt dat het van de spanningen komt maar ik denk het niet.
Als ik kijk hoe lang ik al last heb ervan dan is het niet alleen van de spanningen.
Ik heb al zolang last van steken in het borstbeen en achter de schouderbladen en ik heb heel vaak oprispingen en moet veel boeren. Die kramp heb ik pas drie keer gehad verdeelt over 3 maanden.
Ben wel blij dat ik nu weet wat het is en dat er meer mensen zijn met dit soort klachten.
Heeft iemand nog door andere redenen die klachten ik heb ook reuma misschien heeft dat ermee te maken

ilse zei op

Ik heb niet echt slokdarm krampen maar wel dat als ik vastvoedsle eet dit pijn doet als ik het door slik. Het is net of het voedsel als een brok met stekels door mijn slokdarm gaat. En valt het tevens zwaar naar de maag. Als ik echter vloeibaar voedal eet gaat het een stuk beter. Ik wordt in de nacht hier vaak wakker van en heb het dan wat benauwd. Het is dan dat de slik blijft hangen deze zakt dan niet.

Vanmorgen geen last vloeibaar gegeten ging prima. Wat heerlijk is dat dan als het even weg is. Daarna heel stom 4 smarties gegeten en hups daar was het weer. En dan gaat het niet zomaar weer weg.

Wie herkend dit ook?

Groet, Ilse

chantalle ter haar zei op

bij mij helpt het als ik veel yoghurt eet met musli dat kan ik nog het beste verdragen vooral smorgens


grtjes

Ilse zei op

Hai,

Ja, Musli eten doe ik ook en dan heb ik veel minder last ervan. Ben net terug van de huisarts en moet nu voor een gastrscopie!!
Ik vind dit dood-eng maar je kan er een roesje voor krijgen heeft iemand hier ervaring mee?

Groet Ilse

Annelies - Ilse zei op

Hoi Ilse,
Ja, ik heb ervaring met een darmonderzoek.
Ook ik zag er vreselijk tegenop maar het is me 100 % meegevallen!
Ik kreeg ook een roesje maar kan me alleen nog herinneren dat de verpleegkundige mij de bijtring liet zien die je in je mond krijgt om niet op je tong te bijten. Zelfs zo'n bijtring leek me al vreselijk maar echt, je zult zien dat het allemaal meevalt!!
Sterkte ermee!
Groetjes,
Annelies

Ilse zei op

Hai Annelies,

Dank je voor je antwoord. Ik heb net het ziekenhuis gebeld maar deze doen het niet een roesje geven!! Raar vind ik dat maar. Omdat je dan in dagbehandeling moet worden opgenomen en dat dit voor 10 a 20 minuten niet te doen is.

Maar jij hebt het dus wel gekregen? Ik laat mij dan ook niet in dat ziekenhuis behandelen. Ze zei, AMC doet dit altijd. Dus bel ik daar naar toe of het VU. Kan je mij wat meer vertellen erover.
Heb je niets meegemaakt? Sommige zeggen dat ze wel horen als ze moeten slikken maar het verder niet bewust meemaken hoe was dat voor jou?

Groet, Ilse

Ilse zei op

Hoi Annelies,

Was nog wat vergeten heb jij er ook een darmonderzoek bij gehad? Want dan doen ze het namelijk wel wat eerder omdat het dan wat langer duurt.

Ilse

Annelies - Ilse zei op

Hoi Ilse,
Ja, ik heb er inderdaad een darmonderzoek bijgehad; zou dat het verschil zijn?
En ik heb er werkelijk niets van meegekregen terwijl ze zeggen dat je inderdaad kunt reageren op hun verzoeken (slikken enzo) maar ik kon me er na afloop niets van herinneren....
Groot gelijk dat je ook even naar een ander ziekenhuis belt, in de hoop dat ze het daar wel onder een roesje doen. Ik was in het ziekenhuis in Meppel, weet niet welke regio jij woont maar ik wens je succes en ik weet niet wat ik je verder kan vertellen over het onderzoek. Ja, dat ik vantevoren clean-prep moest drinken om mijn darmen schoon te maken maar verder valt er niet veel te vertellen....
Nogmaals: succes!
Groetjes,
Annelies

Ilse zei op

Hai Annelies,

Nu ben weer wat wijzer geworden en kan al volgende week komen HELP!! Ik krijg dan een roesje. Als ik het zo van jou lees heb je niets gemerkt van het onderzoek. De assistente zei, De arts zegt alleen wanneer je moet slikken, en dan schijn je dit te doen maar je bent er alleen niet bij? Snap ik niet want waarom reageer ik dan. Maar jij schrijft ook dat je he niet gemerkt heb. Ik hoef hiervoor niet speciaal opgenomen te worden. Ik heb gewoon een afspraak op die afdeling Functie en daar daar geven ze gelijk dan het roesje. Hoe was dat bij jou?

Groet, Ilse

chantalle ter haar zei op

help ik ga volgende maand een week naar spanje.
ben een beetje huiverig met ander eten ik weet niet goed hoe ik dat moet doen heeft hier iemand ervaring mee

Hanny Reijnen zei op

Ik zit op deze site jullie verhalen te lezen en vraag me af of ik misschien slokdarm-kramp heb. Ik heb nl. ook veel last van een beklemmend en brandend gevoel op mijn borst en voel dit tot in m'n keel. Een aanval duurt slechts 1 tot 2 minuten. Dan voel ik me ook licht in mijn hoofd en ga sneller ademen. Op het moment dat dit gebeurd ben ik erg bang temeer omdat ik zorg heb dat het misschien met mijn hart te maken heeft (angina pectoris). De huisarts heeft me verwezen naar cardiologie. ECG in rust was goed. Maar de inspanningstest vertoonde afwijkingen. Dit was voor de cardioloog o.a. een reden voor nader onderzoek. Ik wacht nu op de afspraak van een hartecho. Wel zijn me medicijnen voorgeschreven, zoals anti-stollingsmedicijnen en beta-blokkers. En ondanks deze medicijnen heb ik die aanvallen. Vraag me dus af wat mankeer ik nu eigenlijk. Ik ben er vreselijk ongrust over.

angele zei op

Hoi allemaal,kom hier toevallig terrecht omdat ik al enkele maanden last heb van mijn slokdarm en keel.Door te surfen op het net denk ik nu dat het achalasie van de slokdarm is,de symptomen kloppen helemaal,kent iemand dit?Zoja,wat heb je eraan gedaan?Groetjes

Valerie zei op

Hi Angele,

Je hebt een site van achalasie. Tik dit maar in bij google en je krijgt deze dan. Ik zelf ben ook druk bezig in de onderzoeken. Moet as donderdag een gastroscopie laten doen waar ik erg tegenop zie. Maar je wilt weten wat je hebt aan je slokdarm. Wat zijn jouw symptomen?

Groet, Val

angele zei op

Hoi Val,ben ook al op zoek gegaan naar achalesie,mijn symptomen lijken overeen te komen:heb namelijk steeds het gevoel dat er wat in mijn keel zit,echo,scan en endoscopie wijzen niks uit,de laatste dagen gaat eten zeer moeizaam,na t eten lijkt het echt of het eten vastzit in mijn slokdarm en keel,moet veel drinken om het weg te spoelen,maar t vervelende is dat het niet weg te spoelen is.En heb dat gevoel tot mijn middenrif,ben het ietwat gewoon nu en kalmeer mezelf,had op t begin vreselijke angst om te stikken.Heb vandaag afspraak gemaakt voor n volgende endoscopie,ga dan tegen de arts zeggen dat ik denk dat het achalasie vd slokdarm.Want het komt blijkbaar niet zo veel voor en het schijnt dat de diagnose pas laat gesteld kan worden.Heb jij hier ervaring mee?Groetjes
Angele

Toon zei op

Hoi Angele,

Het wil wel eens helpen om kleinere stukjes te eten, tenminste dat helpt bij mij in ieder geval wel, ik heb er nu minder last van.

Angele zei op

Hoi Toon,dank voor je antwoord.Ben dit ook al een dag of tien aan het doen,helpt inderdaad,heb jij achalasie vd slokdarm?Ik heb wel de hele dag het gevoel dat er wat in mijn keel zit,maar het ergste na het eten.Alvast bedankt,groetjes

Toon zei op

Hoi Angele,

Ik heb voor zover ik weet geen achalasie, maar wel de ziekte van Crohn ( chronische onsteking van de darmen). Mogelijk dat dit er iets mee te maken heeft, ik kan allicht even mijn internist raadplegen.

Zijn er voor deze aandoening medicijnen??

Groet Toon Wagemakers

Angele zei op

Hoi Toon,voor achalasie bestaan er helaas geen medicijnen.De behandeling bestaat uit het oprekken of uitrekken van de slokdarm m.b.v. een ballonnetje,als dat niet voldoende effect heeft kunnen ze overgaan tot een operatie,waarmee ze een snee maken in je slokdarm of zoiets,weet het fijne er ook nog niet helemaal van,heb n afspraak voor n endoscopie aanstaande woensdag,hopelijk kunnen ze me daar wat meer vertellen.Groetjes

anneke zei op

Hallo allemaal,

Ik ben een vrouw van 22 en ik kreeg een paar maanden geleden te maken met kramp in mijn mijn slokdarm zo erg dat ik er 's nachts van wakker werd en ik bijna niets durfte te eten ik ben het in de alternatieve geneeswijze gaan zoeken en zo kwam ik bij een electro accupuncturist terecht. Ik kreeg ijzertabletjes (met een hele lage dosis ijzer) en sindsdien zijn mijn klachten veel minder.

Angele zei op

Hoi allemaal,ben dus vandaag voor n endocopie geweest,blijkt geen achalasie te zijn,want heb last aan de ingang vd slokdarm,niet aan de onderkant.Verder was alles goed in orde,hij kon wel zien dat ik veel spasmen heb op de slokdarm?.Heb nu 'n afspraak voor volgende dinsdag om een sliktest te ondergaan,in het ziekenhuis,ben vreselijk benieuwd wat me daar te wachten staat.
Groetjes,
Angele

Valerie zei op

Hoi Angela,

Sliktest deze zou ik okk nog wel willen doen. Weet jij hoe dat te werk gaat? Volgens mij heb jij hem nu gehad, klopt dat?

Ik had de uitslga van de gastroscopie dacht eerst dat het een maagklepje was wat niet goed sluit. Maar blijkt een maagbreuk te zijn ( hernia). En kan dus zijn dat ik last van de slokdarm heb hierdoor. Maar zeker is dit niet.

Hoop gauw wat meer weer van je te mogen horen. Groet, Valerie

Dinny Jansen zei op

Bij mij is het begonnen in mijn zwangerschap in 2001.
Daarna krijg ik het enkele malen per jaar terug, meestal 's nachts. Na een endoscopie en vele huisarts bezoeken, met als medicijn Nexium 40 en Domperidom, werd mij medegedeeld dat ik een maagbreuk heb en deze geneest nooit meer en moet je mee leren leven. Door deze maagbreuk onstaan de krampen aan mijn slokdarm. Na deze krampen blijf ik dagen lang napijn houden op mijn borst en rug. Nu houd ik een dagboek bij met wat ik eet. Wat bij mij helpt is gewoon brood vervangen door roggebrood, veel rauwe (blad)groenten eten, zoals sla, komkommer etc. Groenten (vezels) zorgen voor een betere vertering en stoelgang. Bij mij denk ik dat de oorspronkelijke oorzaak ligt in het eten van te weinig groenten in het verleden. Verder gebruik ik bijna geen boter meer om te bakken, maar olijfolie, want dierlijke vetten blijven achter en verteren heel langzaam. Olijfolie of andere plantaardige olien verteren wel heel snel. Ook chocolade werkt averechts bij mij. Tip: houdt ook een dagboek bij met wat je eet, zodat je terug kunt kijken, wanneer je een kramp aanval hebt gehad. Ook is bukken zonder dat je door je knieen buigt fataal. Vaak doe je dit zonder dat je er bewust van bent. Vermijdt spanningen, vaak ook onbewust.
Wie heeft nog meer tips?

Angele zei op

Hoi Val,bengisteren inderdaad voor de sliktest geweest.Het is echt goed te doen,moest nuchter binnengaan,eens daar,kreeg ik een ziekenhuishemdje zodat ze duidelijke foto's kunnen maken.Dan moet je telkens een grote slok nemen van een witte vloeistof,maaloxachtig en die moet je doorslikken wanneer de dokter het zegt.Zo maken ze dus verschillende foto's om te zien of er een eventueel obstakel in je keel of slokdarm zit.Dan moet je ook een stuk brood soppen in het witte goedje om te zien hoe je vast voedsel wegslikt.Vrijdag moet ik bellen voor de uitslag.Het onderzoek verloopt vlot en je kunt meekijken op een scherm en ziet echt de weg die het voedsel afleggen moet.X stralen.Groetjes

Dinny Jansen zei op

Dit is een website die ik heb gevonden, waar mischien ook iemand iets aan heeft. Hier zijn vele kenmerken herkenbaar.

Achalasie van de slokdarm

Achalasie van de slokdarm is een vrij zeldzame ziekte die kan voorkomen op alle leeftijden, meestal begint tussen het 20e en 40e jaar en zowel mannen als vrouwen treft. Achalasie van de slokdarm is een bewegingsstoornis.
De tijd tussen het hebben van de eerste klachten en het werkelijk vaststellen van de diagnose kan variëren van enkele weken tot enkele jaren.

Waar dient de slokdarm voor?
De slokdarm (oesophagus) is een gespierde buis, die loopt van de keelholte naar de maag. De totale lengte van de slokdarm is ongeveer 30 cm. De slokdarm bestaat uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies. In het bindweefsel bevinden zich kliertjes die slijm produceren, dat als glijmiddel dient.
De functie van de slokdarm is het vervoer van voedsel naar de maag. Dit gebeurt door middel van peristaltische bewegingen. Als een stukje voedsel in de slokdarm zit, dan spannen de spieren vlak boven het voedsel zich, waardoor op die plaats de slokdarm wordt vernauwd. Tegelijkertijd trekken andere spieren zich samen waardoor de slokdarm vlak vóór het voedsel iets wijder wordt.

Door deze samentrekkingen ontstaat een golvende beweging, waardoor het voedsel wordt voort geschoven in de richting van de maag. Het vervoer van voedsel naar de maag is dus een actief proces; het voedsel valt niet door het eigen gewicht naar de maag. Daarom is het ook mogelijk om een glas water te drinken terwijl men op de kop staat.

Wat is achalasie van de slokdarm?
Achalasie wordt veroorzaakt door een verminderde zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm. Omdat de zenuwen in het onderste deel van de slokdarmwand niet goed meer werken, kunnen de slokdarm en de sfincter (sluitspier) zich daar niet op de normale wijze ontspannen en ze gaan verkrampen. Het voedsel kan er niet of nauwelijks door en blijft in de slokdarm staan. Dat heeft tot gevolg dat de slokdarm, vlak voor deze verkramping, uitzet en slapper en wijder wordt, waarin het voedsel zich ophoopt.

Welke klachten treden er op?
Vaak zijn de klachten al vele jaren aanwezig en verergeren de klachten periodiek. De voornaamste klacht is dat voedsel en vocht niet willen zakken en blijven steken achter het borstbeen.

Vooral in het beginstadium kunnen krampen en pijn op de borst optreden, die eventueel uitstraalt naar de keel of de rug. Het terugkomen van doorgeslikt voedsel tijdens of na de maaltijd of in liggende houding treedt regelmatig op. Als dit 's nachts gebeurt kan men zich makkelijk verslikken waardoor het voedsel in de longen terecht kan komen, wat ernstige longcomplicaties kan veroorzaken.

Soms treedt gewichtsverlies op omdat men minder gaat eten. Als in de loop der tijd de slokdarm zich meer uitzet, nemen de pijnklachten meestal af. Dit komt echter doordat de slokdarm wijder is en er méér voedsel in kan blijven staan voordat er slik- of pijnklachten optreden.

Welke behandeling is er mogelijk?
Er bestaat geen afdoende medicamenteuze behandeling tegen achalasie van de slokdarm. De behandeling is er op gericht om de knijpkracht van de sfincter te verminderen, waardoor het voedsel met behulp van de zwaartekracht beter van de slokdarm naar de maag kan gaan.

Dit kan op twee manieren gebeuren, waarbij de eerste de voorkeur heeft.

Oprekken van de sfincter.
Hierbij wordt een ballonnetje in de slokdarm aangebracht, die gedurende een minuut wordt opgeblazen, waardoor de spier wordt opgerekt. Gewoonlijk zijn er 3 tot 4 'oprekkingen' nodig, verspreid over evenzoveel dagen, waarbij telkens een iets grotere ballon wordt genomen. Er bestaat bij deze behandeling een hele kleine kans op een perforatie van de slokdarm.Ongeveer 75% van de patiënten is na de oprekkingen klachtenvrij en ongeveer 10% krijgt na verloop van tijd weer opnieuw klachten van achalasie.


Gedeeltelijk doorsnijden van de sfincter (myotomie volgens Heller).
Hierdoor neemt de knijpkracht van de sfincter af. Nadeel hierbij is dat de sfincter niet goed meer sluit en het maagzuur terug kan stromen naar de slokdarm, zodat een ontsteking van de slokdarm (reflux oesophagitis) kan optreden.


Voedingsadviezen bij achalasie
Bij achalasie kunnen allerlei complicaties optreden, zoals pijn, het terugkomen van doorgeslikt voedsel en gewichtsverlies. Welke klachten optreden is per patiënt verschillend.

Hieronder volgt een algemene omschrijving van de voedingsadviezen die in de verschillende situaties gegeven worden.

Problemen met het doorslikken van vast en/of vloeibaar voedsel
Omdat het eten en drinken erg vermoeiend is en u vaak niet veel tegelijk kunt eten, is het nodig om meerdere malen per dag kleine maaltijden te gebruiken. Gebruik in plaats van drie grote maaltijden, zes tot acht kleine maaltijden.

Als u alleen moeite heeft met het doorslikken van vast voedsel, kunt u de maaltijden als volgt aanpassen:

Broodmaaltijd:
Snijd de harde korsten van het brood en besmeer het met smeuïg beleg. Voorbeelden hiervan zijn paté, smeerkaas, jam, stroop en honing. Drink iets bij iedere hap.
U kunt in plaats van brood ook pap nemen.

Warme maaltijd:

Vlees: Neem geen 'vezelig' vlees, zoals bijvoorbeeld mager rundvlees. Geschikter zijn onder andere gehakt, tartaar, rollade, kip, ragout van vlees of kip of gestoofde vis, haring en paling.
Snijd het vlees of de vis heel fijn of maal het met behulp van staafmixer, keukenmachine of iets dergelijks. Voeg eventueel jus of bouillon toe. Het vlees kan zo gemakkelijker worden doorgeslikt.

Groente: Er zijn zachte en harde groentesoorten. U kunt de harde groente heel fijn snijden of malen op de hier boven beschreven manier.
Voorbeelden van zachte groentesoorten zijn: spinazie, andijvie, bloemkool, worteltjes, witlof en broccoli. Rauwe groente zijn in het algemeen erg hard.
U kunt de groente met behulp van melk, room of saus smeuïger maken.

Aardappelen: U kunt de aardappelen smeuïg maken met behulp van jus, appelmoes, saus of bouillon. Aardappelpuree is een geschikt alternatief. U kunt van aardappelpuree en groente ook stamppot maken.
In plaats van aardappelen kunt u ook gebruik maken van pasta en rijst gecombineerd met een saus. Een maaltijdsoep is een goede variant voor de warme maaltijd. Snijd de vulling fijn, of maak bijvoorbeeld erwtensoep.


Nagerecht of tussendoortje:
Zacht fruit of een zuivelproduct zijn voorbeelden van geschikte nagerechten of tussendoortjes. U kunt ze ook combineren.

Het voedsel passeert doorgaans beter als u rechtop zit tijdens het eten.

Als met behulp van deze maatregelen de voeding de slokdarm nog niet goed passeert, is vloeibaar voedsel de volgende stap. Vloeibare voeding bevat in het algemeen niet voldoende energie en voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Het kan daarom nodig zijn dat u gebruik moet gaat maken van kunstmatige volledige drinkvoedingen. Uw arts kan u hiervoor doorverwijzen naar een diëtist.

Als u vast èn vloeibaar voedsel niet goed door kunt slikken, kunt u met behulp van 'gewone' voeding geen goede voeding samenstellen die voldoende energie en voedingsstoffen bevat. Om uw conditie op peil te houden, wordt een kunstmatige vloeibare voeding (sondevoeding) gegeven. Deze vloeibare voeding wordt via een slangetje, dat via uw keel en slokdarm in de maag gebracht is, toegediend.

Gewichtsverlies
Als u alleen vast voedsel niet goed kunt doorslikken kunt u de voeding energierijker maken door extra vet toe te voegen. U kunt extra vet in de vorm van boter, room, olie of mayonaise toevoegen en kiezen voor volle zuivelproducten zoals volle melk, volle yoghurt en dergelijke. Het voordeel van vet is dat het niet alleen extra energie levert, maar dat het eten ook beter glijdt. Naast vet kunt u ook gebruik maken van voedingssuiker bijvoorbeeld Fantomalt. Dit is veel minder zoet dan gewone suiker, maar levert evenveel energie. U kunt het aan allerlei gerechten toevoegen, zoals aan thee, koffie, pap, vla, pudding en appelmoes.

Pijn na het eten
Het optreden van pijn heeft verschillende oorzaken. Zo treedt pijn op als het voedsel in de slokdarm blijft steken en kan het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen (met name harde en grove producten) pijn veroorzaken. Als de slokdarm als gevolg van de achalasie geïrriteerd ofwel ontstoken raakt, kunnen sommige voedingsmiddelen extra pijn veroorzaken. Enkele voedingsmiddelen staan hierom bekend. Het hoeft echter bij u niet zo te zijn dat ze pijn veroorzaken. Dit is namelijk per individu verschillend. Voorbeelden van voedingsmiddelen die pijn kunnen veroorzaken:

koolzuurhoudende dranken

zure dranken (bijvoorbeeld jus d'orange)

ijskoude of zeer hete dranken

citrusvruchten

sterk gekruid voedsel

Als u merkt dat ze pijn veroorzaken, is het verstandig deze voedingsmiddelen (tijdelijk) te vermijden.


Het terugkomen van doorgeslikt voedsel
Het terugkomen van voedsel is ongewenst, omdat het (met name 's nachts) tot ernstige longproblemen kan leiden. U kunt het terugkomen van doorgeslikt voedsel mogelijk verminderen door tijdens de maaltijd rechtop te zitten, na de maaltijd niet meteen te gaan liggen, en de laatste maaltijd ongeveer drie uur voor het slapen gaan te gebruiken. In liggende houding komt het voedsel namelijk sneller terug. Zet de poten van het hoofdeinde van uw bed op klossen van 10 tot 15 cm, zodat uw slokdarm hoger ligt dan uw maag.

Hebt u naar aanleiding van deze informatie over ‘Achalasie van de slokdarm‘ nog vragen, of wilt u een extra brochure of paper bestellen, dan kunt u contact opnemen met onze Infolijn: 0900 - 20 25 625 (€ 0,20 pm) op alle dagen, 24 uur per dag.
Ook kunt u een e-mail sturen naar: voorlichting@mlds.nl
Internet: www.mlds.nl

xccxcxxcx zei op

x

Valelrie zei op

Ho Angele,

bedankt voor de uitleg. Ik moet as vrijdag voor de sliktest. Lijkt mij nou niet bepaald lekker dat goedje een maalox smaak brrrrr. Ik het niet dat je daar erg slijm van krijgt?

En hoe was je uitlag? Wel snel krijg je deze je hebt het woensdag gehad en krijgt vrijdag al de uitlslag. Ik krijg deze pas de 21ste. En moet er dan ook weer heen:-(


Ik moet ook in de middag komen voor een ct-scan. Deze duurt een half uur.

Groet, Val

Angele zei op

Hoi Val,
heb geen l

Angele zei op

Hoi Val,
heb geen l

Angele zei op

Hoi Val,
heb geen l

Angele zei op

Hoi Val,
heb wat problemen met de pc.Heb geen hinder ondervonden van slijmvorming,viel echt wel mee.Uitslag:niets bijzonders te zien,maar heb nog steeds last van dat vervelende gevoel,weet het ook niet meer,denk dat ik ga vragen voor een nieuwe scan,heb er een gehad in mei,waar niets op te zien was.Misschien is het toch een chronische laryngitis,dat is wat de kno-arts me enkele weken geleden zei.Ben echt radeloos...Veel succes Valerie en houd me op de hoogte.
Groetjes

Valerie zei op

Hoi Angele,

Ik begrijp het je wordt er ook radeloos van. Je hebt klachten en er wordt maar niets gevonden.

Heb nu ook veel last van de slokdarm ik denk dat het bij mij ook bovenin zit. Ik heb voornamelijk last na het eten, het slikken doet dan zeer. Zelf als ik hoest geeft dit een naar gevoel in de slokdarm. Net of het geïrriteerd is maar dat viel allemaal wel mee vertelde de KNO. Raar is dat toch ik heb echt last en ze kunnen het maar niet echt vinden, dan ga je toch wel bij jezelf afvragen hoe dit nu kan.

Mijn eten blijft niet hangen gelukkig. Wel als ik drink dan moet ik stoppen, en lukt het even niet door te drinken. Lijkt wel spierspasme op de slokdarm dat kan ook pijn doen. En wat ik ook soms het als ik slik dan kraakt het in de slokdarm, ook iets heel raars?

Ik hoop toch zo dat er wat uit die slikfoto gaat komen. Of de ct-scan. Ik ga vragen of ik eerder de uitslagen kan krijgen. Ook ivm de operatie ik wil weten wat het nu is.

We blijven elkaar op de hoogte houden. Heb je a een gasrtoscopie laten doen?
Ik las dat ze in het AMC veel verder zijn met slikfoto`s ze doen daar nog iets anders aan toepassen. Zal het nog even opzoeken hoe dat precies heet.

Daar is het dus 100% dat ze kunnen zien of het nu wel of niet om Achalasie gaat.

Sterkte, Val

Valerie zei op

Hoi Angele,

Een gastroscopie is niet hetzelfde als een larcoscopie. Deze eerste is met een slag maar die moet je inslikken, en zou kunnen ze kijken naar de slokdarm en de maag. Heb je dat onderzoek nog nooit gehad? Daar zagen ze dus meteen dat ik een maaghernia had. Het tweede is via de neus. Dat heb je wel gehad die slag die via je neus naar je keel gaat. Dit doen ze bij de KNO. Het andere onderzoek wordt door een internist gedaan.
Ik heb vandaag slik onderzoek gehad. Moet ook zeggen dat ik het nu niet bepaald lekker vond. Maar het viel mee hoeveel slokjes in moest nemen denk een stuk of 5 keer. Toen dat ding plat ging vond ik wel moeilijk liggend en dan een slok nemen. Maar heb veel speeksel steeds moeten doorslikken, zonder dat spul dus. Heb jij dit ook gehad? Ik hoefde geen brood te eten, daar stond ik dus op te wachten.

Er kwam nog een arts bij kijken, daar maakte ik mij meteen druk om. Dacht o, jee ze hebben iets gevonden. Ik natuurlijk gevraagd of ze wat konden zeggen. Maar die c0-assistent zei, ik kan niets zeggen want op dit scherm zien wij vrij weinig, dit doen we ergens anders. Hij vertelde mij wel dat hij dacht een hernia, mede omdat het vloeistof steeds terug schoot?? Ik weet dat ik een maagbreuk heb dus een hernia. Maar de internist zei, deze klacht kan daar niet vandaan komen?? Lekker vaag weer allemaal.

Ik moest vanmiddag nog voor ct-scan maar heb dit even uitgesteld. Weer foto`s. Dacht wacht eerst dit maar eens even af. Ze hebben dus al dinsdag de uitslagen. Ik probeer dan toch het te gaan vragen.

Gisteren is mij zeer dierbare lieve trouwe hondje overleden. Ik heb zo intens verdriet hierom. Ze was ziek dat wist ik dus maandag pas. De lever was vergroot. Epilepsie en ze had longemfyseem. Ze kreeg het ook in eens erg benauwd zielig is dat. Je staat dan zo machteloos. Ze kreeg prednison mee om het vocht uit haar longen te verwijderen, maar dit mocht niet helpen. Ze is gisteren gestorven. Ik was net weer thuis en ze moest een plasje doen en viel neer en was dood. Denk dat het een hartstilstand is geweest.

We hebben haar vandaag begraven onder ons slaapkamer raam.

Liefs Valerie

Dinny Jansen zei op

hoi allemaal.
bij mij is het ook het ergst na het eten van vaste voeding en voel het dan echt erg op mijn ribbe doet erg veel pijn .
zelf het slikken van speeksel voel ik.
ik vraag me ook af of dit een vrouwenkwaal is of dat het ook veel bij mannen voorkomt.de medicijnen doen ook niet erg veel .
maar bij mij komt het iedere keer terug als ik een slokdarm kramp snacht`s krijg.eerst krijg je dan die enorme kramp en dan de dag erna begint het pas en wort het steeds erger.iedere dag heb je al schrik om te eten.
ik wou dat er iets was om ons te helpen.
groetjes en sterkte dinny

Angele zei op

Hoi Val,heb reeds 3 gastrocopies gehad(is toch hetzelfde als endoscopie he? Zo'n buisje met camera in je mond die kijkt in de slokdarm & maag niet?)de eerste keer bleek ik een lichte slokdarmontsteking te hebben,de daaropvolgende keren was er niks te zien behalve dat het lijkt dat ik veel spasmen heb op de slokdarm,wat geen kwaad kan,die dokter denkt toch dat het met stress te maken heeft.Maar ben er niet zo zeker van,heb steeds het gevoel dat er wat in mijn keel vastzit,soms voel ik het erg en soms voel ik het minder erg,maar ik voel het constant,ben het een beetje gewoon nu,maar soms krijg ik zo een paniekaanvalletje,denk dan dat ik ga stikken en moet mezelf dan kalmeren,ben 33j en heb 2 kids(7 & 3 j. oud)Het is volgens hem zeker geen achalasie,gezien het gevoel in de keel of bovenkant van de slokdarm zit.Het lijkt op een voedselrest dat niet doorwil,zo kan ik het het best omschrijven.Ik wil toch nog een scan laten uitvoeren,de huisdokter gaat me slokdarmontspanners voorschrijven.Heb scan gehad in mei en echo vd. keel in mei en oktober.Bij de KNO-arts zijn ze met een slangetje via mijn neus in mijn keel gaan zien en niks te vinden,alles ok.Het is echt vreselijk dat niemand niks vindt terwijl ik met dat vervelende gevoel blijf zitten.Hou ons op de hoogte.En Dinny,jouw klachten lijken echt wel op achalasie,laat je eens onderzoeken,dan weet je het zeker,onderzoekn vallen echt mee.
Groetjes

valerie zei op

Hallo Dinny,

Ik herken wel wat van je klachten maar niet allemaal. Ik heb ook dat het vooral na het eten is. En met eigen speeksel. Ik vind het eerder een rauw gevoel dan in de keel, en wat pijnlijk erbij is. Verder heb ik geen slokdarm krampen, wel soms krampen op het borstbeen wat dan uitstraald naar de rug. Wat Angele ook schrijft ik zou eens kijken bij achalasie. Heb je al onderzoeken gehad er naar?

Groet

Angele zei op

Hoi Valerie,in de eerste plaats wil ik je zeggen dat het me erg spijt wat er met je hondje is gebeurd,kan best begrijpen dat je er door aangedaan bent,sterkte...
Liggend drinken vond ik inderdaad ook een beetje vreemd.Het verbaasd me dat je geen vaste voeding hebt moeten doorslikken,maar ze zullen natuurlijk wel weten wat ze doen.Waar heb jij de onderzoeken laten uitvoeren?Ikzelf ben in het st jansziekenhuis in Genk geweest(Belgie) Zo een gastrocopie ken ik dus niet,je moet een slang inslikken zeg je,hoe krijgen ze dat er dan weer uit?Of blijft dat gewoon zitten dan?Die laroscopie hebben ze inderdaad uitgevoerd bij de KNO-arts,heb dus wel die endoscopieen gehad,een slang(camera) die langs je mond gaat waarmee ze in de slokdarm,maag en lever kunnen kijken,heb er weinig van gemerkt,kreeg een spuitje om te ontspannen.Wat zijn jouw klachten?Heb nog steeds het gevoel dat er wat in mijn keel vastzit.
Groetjes

Angele zei op

Hoi Valerie,heb net nog ff nagelezen en weet weer wat jouw klachten zijn,heb je nog steeds last?Ik heb wel nooit pijn bij het slikken of wat dan ook,ook geen terugvloed van maagzuur,enkel dat vervelende gevoel dat er precies een brok in mijn keel zit.
Groetjes

Valerie zei op

Hoi Angele,

Dank je wel voor je lieve woorden. Het gastroscopie onderzoek dan gaat de slang inderdaad door de keel de slokdarm in naar de maag. Hier zit ook een camera aan vast. Hoe ging dat onderzoek dan bij jou? Moest je die slang niet door slikken dan?

Ik denk dat bij mij het toch komt van die maaghernia. Heb vandaag gelukkig haast GEEN last gehad, durf he zowat niet te schrijven, maar ben zo blij:-)

Die brok in de keel heb ik alleen als ik da slik. Dus als ik niet slik ook geen last ervan!

Als ik jou was zou ik eens een gasrtoscopie onderzoek aanvragen. Daar kunnen ze heel veel op zien. Maar zou dit wel met een roesje laten doen. Duurt ongeveer 15 minuten, en dat met een slang die in je keel zit is niet zo fijn. Met een roesje merk je er niets van.

Groet, Val

Angele zei op

Hoi Val,heb het eens opgezocht,endoscopie en gastrocopie is inderdaad hetzelfde,heb dit dus al drie keer laten uitvoeren en heb de laatste twee keer ook zo'n roesje gevraagd,maar goed dat dat bestaat wat vindt het niet bepaald een leuk onderzoek.Herrinner me trouwens niets van slikken,lag op mijn zij en moest liefst zo weinig mogelijk slikken,het speeksel uit mij mond laten lopen!?Hoe kom je aan die maaghernia?Daar heb ik eigenlijk nog nooit van gehoord.Nu,ik ga het me niet meer proberen aan te trekken,heb alle mogelijke onderzoeken laten uitvoeren en heb ook alleen last als ik slik,het doet geen pijn,voel gewoon dat er precies wat in de weg zit.Ga alleen nog naar de huisarts voor die slokdarmontspanners en dan zien we wel weer.Hou me op de hoogte als je wilt,wanneer heb je de uitslag van de sliktest?Normaal gaat dat wel vrij snel.

Groetjes

yvonne zei op

ook ik heb last van een pijnlijke slokdarm ,ik heb hier pillen voor gekregen dat heet omeprazol (LOSEC MUPS ). Dit middel werkt bij mij perfect , moet er wel bij zeggen dat ik geen last heb van een brok in mn keel alle genoemde onderzoeken heb ik ook gehad , en er is wel geconstateerd dat ik een gestoorde maag ontlediging had als gevolg van steinert
.Ben toen gestopt met vlees te eten en dierlijke vetten en eiwitten te minimaliseren dit hielp goed ,zodat ik de voorgeschreven medicijnen prepulsit kon staken . groetjes yvonne

valerie zei op

Hoi Angele,

Ik krijg de uitslag pas de 21ste!! belachelijk dat het zo lang moet duren. Maar ik ga morgen even bellen of dit niet wat eerder kan. Heb jij wel een roesje gehad want als je een roesje krijgt dan ben je er helemaal niet meer bij met het onderzoek. Heb je niet alleen een verdoving gehad in je keel?

Ik heb een maaghernia dit werd belkend na het gastroscopie onderoek . Ze noemen het ook een maagbreukje.
Moet zeggen dat het de laatste 2 dagen een stukje beter gaat. Ik buk niet na het eten, en let goed op wat ik eet, en dat gaat beter:-)

Ik houd je op de hoogte en jij mij natuurlijk ook he?

Doe Valerie

valerie zei op

Hallo Yvonne,

Wat is een gestoorde maag ontlediging had als gevolg van steinert? Wil je mij dat eens uitleggen. Heb hier nog nooit ban gehoord. En wat zijn jouw symptomen?

Groet, Valerie

valerie zei op

Hoi, Yvonne

Ik heb het even zelf opgezocht dacht achtreaf kan het zo even in tikken. Wat erg het is een spierdystrofie. De slikklachten komen daar dus vanaf. Maar heb je er dan ook pijn bij het slikken van? Is dit bij jou erfelijk?

Groeten, Valerie

yvonne zei op

Nou het zit zo rond mijn 15 de kreeg ik last van obstipatie en een vreselijke stink adem na onderzoek waarbij eerst mijn reflexen werden getest , bij kno onderzocht ben , daarna na maag en darm ziekten door verwezen, is er bij mij ontdekt dat een pannekoekje wat ik gegeten heb met oplichtende stof erin in he academisch ziekenhuis er behoorlijk lang over deed om in mn maag darmstelsel terecht te komen .Ook ik ,kreeg zo'n maag onderzoek met een cameraatje zonder roesje welliswaar,en daarvoor moest ik een hele dag vloeibaar eten en de dag van het onderzoek nuchter komen , toen bleek dat er teveel gal en te veel etensresten in mijn maag zitten dus met andere woorden wat binnen 4 uur in de darmen moet zij was bij mij nog zeker 2 nachten in mijn maag aanwezig ik kreeg toen prepulsid in '91 nog een vrij nwmiddel waar ze me als proefkonijn mee wilden behandelen , daar had ik ff geen trek in ik ben gestopt en ben vegetarier geworden en dat hielp voor de stoelgang enorm, ik kreeg pas te horen dat ik steinert had toen in op mn 29 ste zwanger ben geraakt dat was in 1993, aanvankelijk heb ik geen symptomen gehad(behalve van die maag dan) .Maar ik ben toch in de WAO terecht gekomen ben voor 80 - ioo% afgekeurd en bij de herkeuring eerder dit jaar ook weer, ik ben gestopt met werken in 2000.

yvonne zei op

nu bijna 6 jaar later is mijn huis aangepast traplift, verhoogde toiletpotten , ik heb een relaxfauteul, en een rollator , rolstoel ,(allebei nog niet in gebruik , zo ver ben ik nog niet) Ik loop met een stok heb moeite met lopen wat zich uit in spierverkrampingen in mijn kuiten die 1x in de week behandeld worden door de fysio therapeut niet omdat ik daar baat bij heb maar om de doorbloeding te stimuleren ook zit ik boven de fysio praktijk op fitness onder begeleiding van een fysio therapeut , ik doe wat gaat wat niet gaat doe ik niet , niet overbelasten , ik ben er wel iets leniger van geworden
. ook heb ik last van spierzwakte in mn handen (oh ja ik wil nog even zeggen steinert is het zelfde als myotone dystrofie) VOORTS HEB IK LAST VAN GROTE SLAAPBEHOEFDE EN INITIATIEF LOOS HEID EN OOK BEN IK LICHANMELIJK MAAR OOK GEESTELIJK HEEL SNEL MOE EN NA EEN AVONDJE BOODSCHAPPEN DOEN kan je me weg dragen ,b.w.v.s maar mijn zus van 42 (ik ben nu 39) heeft weer hele andere symptomen. groetjes

Loesje zei op

Lieve mensen
Ik ben voor het eerst op deze site. Ik heb zelf Achalasie en ben vorig jaar december eraan geopereerd. Bij mij begon het met af en toe slikklachten, eerst één keer in de maand toen elke week, toen elke dag en uiteindelijk bij elke hap of slok die ik wilde nemen. Het begon met pijn achter het borstbeen, de doktoren zeiden dat het brandend maagzuur was en heb dus heel Maalox geslikt wat niets hielp. Toen de klachten me het eten bijna onmogelijk maakten ben ik nog heel vaak naar de huisarts geweest en die weet het aan spanningen. Ik kreeg allerlei soorten kalmeringstabletjes, ik werd er heel rustig van, maar het hielp niets. Toen ik vorig jaar echt helemaal niets meer binnen kreeg, omdat alles wat ik at of drink 'vast' bleef zitten ben ik naar een specialist gegaan die er na een gastroscopie en een manometrie achter kwam dat het Achalasie is. Ik ben dus in December geopereerd, het gaat nu wel beter, maar het eten blijft moeizaam en het komt nog wel eens voor dat er iets blijft vastzitten...
Ik kan jullie alleen maar aanraden om als je deze klachten hebt het goed te laten onderzoeken en te vragen of ze het op Achalasie kunnen onderzoeken, want omdat het zeldzaam is wordt er niet meteen aan gedacht. De belangrijkste klachten in mijn geval waren: Het gevoel dat het eten en drinken (vooral koud ) in je slokdarm blijft steken. 's nachts terugkomen van het eten waardoor je benauwd wordt, pijn achter het borstbeen, het gevoel alsof je stikt. Het kan in het begin helpen als er iets vast blijft zitten om je uit te rekken, je voorover te buigen, of heel diep in te ademen. In ieder geval niet in paniek raken want daar wordt het alleen maar erger van en je stikt er echt niet van. Mocht iemand vragen hebben, dan kun je me altijd mailen.

Angele zei op

Hoi Valerie,
heb je nog wat gehoord i.v.m. je slikklachten?

Groetjes

valerie zei op

Hoi Angele,

Er was helemaal niets te zien:-( ja, dat ik een maaghernia had maar dat wist ik al. Ik ben natuurlijk wel blij maar ik heb nog steeds dezelfde last. Soms en dat vind ik wel raar is het er 2 dagen niet, en dan weer wel. Dan denk ik, ik verbeeld mij dit toch allemaal niet? Het heeft toch niets met stress te maken? Maar ik voel het. Het voelt precies het zelfde als ik met mijn nagels over de huid ga. Het is dan net of deze open ligt, en dat voel ik ook zo in de keel en slokdarm. Denk toch dat het met een allergie te maken heeft, want na het eten wordt het erger, dat kun je toch niet in beelden? Niemand die dit tegen mij zegt hoor. Maar goed ik heb denk ik wel alle onderzoeken gehad en mijn klachten zijn niet over. En met de allergie test kwam ook niets uit. Terwijl ik wel reageer om de Yzal pillen??

Moet as woensdag geopereerd worden. De baarmoeder gaat eruit. Ben nog nooit geopereerd best spannend.

Spreek je snel weer. Hoe is het nu met jou? Heb je nog onderzoeken gehad?

liefs, Valerie

Angele zei op

Hoi Val,

das toch echt vervelend als niemand je eigenlijk kan vertellen wat er scheelt he.Waarom moet je baarmoeder eruit,staat dat los van je ongemakken wat je keel betreft? Met mij is het ook nog steeds hetzelfde liedje,heb verder geen onderzoeken meer ondergaan,moet wel zeggen dat het nu soms minder is,kan natuurlijk ook zijn dat ik het gevoel al gewoon ben,wie zal het zeggen.Denk toch dat ik alle mogelijke onderzoeken gehad heb,voorlopig ga ik gewoon afwachten.

Heel veel succes met de operatie en een spoedig herstel gewenst.Hou me op de hoogte als je wilt.


Groetjes

velerie zei op

Hoi Angele,

Met jou dus ook nog steeds hetzelfde. Ik heb ook soms dat het wat minder is, en waarom dan dat snap ik ook niet. Vandaag bvb haast geen last. En dan denk ik maar weer als het wat ergs was dan had ik het altijd en dan wordt het ook alleen maar erger. Maar goed het is en blijft vervelend dat het niet echt over wilt gaan.
Natuurlijk blijven we gewoon door mailen met elkaar.

Ik moet voor de baarmoeder omdat ik een verzakking heb. Maar zodra ik weer thuis ben dan mail ik je.

Beste met alles. liefs, Valerie

valerie zei op

Hoi Angele,
Ben weer thuis!! De opertatie is mij meegevallen. Ben nu alleen erg moe, duizelig, en zweet mij het minste gerinste. Dus rustig aan. Er staat ook 6 weken voor dus dat is een lange tijd.

Hoe gaat het met je?

Liefs Valerie

angele.kemps@pandora.be zei op

Hoi Val,blij te horen dat het je goed gaat.Ik geloof dat het geen lachertje was,die operatie van jou,doe het maar rustig aan zou ik zeggen.
Met mij gaat het wel,heb wel de indruk dat die brok in mijn keel me weer meer begint te storen,is het echt of verbeelding?Het lijkt wel of ik het niet zeker weet,begin me weer de ergste dingen in mijn hoofd te halen,denk dat ik toch maar weer es naar de dokter ga voor een nieuwe scan.Maak me zorgen,ook omdat ik nog 2 kleine kindjes heb(3 & 7j).Er zijn dagen dat ik het goed van me af kan zetten(dat vervelende brokgevoel)en andere dagen begin ik me enorm op te winden en ben dan bang dat het toch iets ergs is.En dat maakt het natuurlijk nog erger(het feit dat ik me begin op te winden).Kweet wel dat ik alle mogelijke onderzoeken gehad heb en dat de uitslagen goed waren,maar toch,dan denk ik;'t is alweer een tijdje geleden,voor alle zekerheid nog maar eens alle onderzoeken overdoen?,voel me zo machteloos door het feit dat er niets te vinden is,wil zo graag dat dat soms beklemmende gevoel overgaat...
Verder wil ik je nog een spoedig herstel toewensen en hoop gauw weer wat van je te lezen.

Groetjes

Josine zei op

Hoi ,
heb zelf ook een gastroscopie gehad in her Erasmus ziekenhuis in Rotterdam ik vond het wel meevallen ik heb geen roesje gehad om dat wel link zou kunnen zijn bij patienten met MD maar het is zo hoe rustiger jezelf bent hoe beter dat het gaat en goed door je neus blijven ademen, ik kreeg van de dokter zelfs nog een compliment omdat het zo goed was gegaan!
ik was gewoon heel rustig en niet in paniek.het is geen pretje maar rustig blijven scheelt een hoop

Angele zei op

Hoi allemaal,het lijkt hier te zijn stilgevallen.@Valerie:ben best benieuwd hoe het met je gaat,hoop alles ok.Heb een ander forum gevonden i.v.m. globusgevoel,best interressant ook:
http://www.allergieplein.nl/showpage.asp?Page=1103&ForumID=33&lObjectAction=Add&ThreadID=1329 Dat is de link,weet niet of het rechtstreeks werkt,anders kan je hem kopieeren en in de adresbalk plakken.Echt de moeite.

Groetjes,Angele

Merel zei op

Beste allemaal,
Ik heb jullie verhalen gelezen en ben geschokt door alle pijn en onderzoeken die jullie moeten ondergaan. Vaak hoor ik jullie ook zeggen dat je radeloos bent. Als ik zelf ergens last van heb, dan zoek ik altijd in het boek van Christiane Beerlandt, de sleutel tot zelfbevrijding. Hierin staan de mogelijke psychische oorzaken van een heleboel aandoeningen. Hiermee ontken ik jullie problemen niet, maar misschien kun je er op een andere manier naar kijken. Heel veel sterkte, Merel.

John zei op

Heb na een CVA al een paar keer heftige pijn op de borst gehad met uitstraling naar linker arm, zwart voor de ogen en hevig transpireren. Al twee keer onderzocht in ziekenhuis op hartkwaal maar niks gevonden. Men denkt aan Kramp in de slokdarm.
Herkent iemand deze klachten?
Wat hebt u gedaan zodat het verminderd of niet meer terug kwam?
John

loes zei op

Ik heb nooit slikproblemen, maar wel slokdarmspasem. Dat is heel verevelend alsof mijn hart een paar keer overslaat en je naar adem moet happen. Het tegenovergestelde helpt: niet in paniek raken maar rustig uitademen.'s Nacht heb ik soms een vlijmscherpe pijn in mijn borst en tussen mijn schouderbladen. Ik herken het inmidels wel. Het vreemde is dat ik er maanden helemaal geen last van heb en opeens 2 weken of zo wel. Het lijkt wel in het voorjaar (maart, nu dus) het ergst te zijn. Herkent iemand dat? Graag op mijn hotmailadres!

Ruud zei op

Heeft iemand, na het doorslikken van een slok water, weleens het gevoel gehad of je een baksteen doorslikte en deze dan lanzaam naar beneden zakte?
Dit gevoel kan wel twee minuten aanhouden.

liesbeth zei op

Ik herken wel een paar dingen wat jullie schrijven, maar bij mij is het toch weer even anders. Ik heb eens in de paar maanden last van pijn bij mijn iddenrif wat uitstraalt naar mijn rug tussen mijn schouderbladen en via mijn slokdarm naar mijn kaken. Ik heb morgen een afspraak bij de huisarts, ben natuurlijk bang dat ik iets ergs heb......

Karin zei op

Na een jaar problemen met mijn slokdarm nu maar eens op zoek naar een oplossing, omdat de artsen niets kunnen vinden. De verhalen op het forum herken ik niet. Vorig jaar augustus ben ik plotseling opgenomen in het ziekenhuis met een allergische reactie over mijn hele lijf, waarvan niemand me kon zeggen hoe het kwam. Nog steeds krijg ik af en toe plekken, als ik geen medicijnen slik. Sinds die tijd heb ik aanvallen van pijn op mijn slokdarm. Ik kan gewoon slikken, heb geen zuuraanvallen en ook eten lukt gewoon. Ik heb vreselijke pijn en moet ook overgeven. Het is net of iemand een paar keer per minuut heel hard in mijn slokdarm knijpt. De aanvallen duren normaalgesproken tussen de 8 en 12 uur, maar de laatste duurde zo'n 24 uur. Ik ben dan echt uitgeschakeld. Wordt vervolgd ....

Karin zei op

Vervolg:
Ik heb gemiddeld eens in de anderhalve a twee weken een aanval. Een gastroscopie heb ik al gehad, en ook een aantal bloedonderzoeken. Ik word zo langzamerhand wanhopig. Heeft iemand ervaring?

Karin

Cynthia zei op

Hoi Allemaal,

Ik heb eventjes een aantal berichten wat door gelezen. Nog niet allemaal even goed.

Er is bij mij dus Achalasie vastgesteld. Het 'toeval' wil dat ik iemand kende die dit ook had en via haar ben ik in het Erasmus terecht gekomen.
Na een endoscopie, een manometing en slikfoto's was alles overduidelijk en was de diagnose Achalasie.
Na de endoscopie werd gezegd dat het geen Achalasie was maar dat kunnen ze pas goed vaststellen als je al de behandelingen hebt gehad.

Vorige week heb ik mijn eerste oprekking gehad. Er zijn dus maar een aantal ziekenhuizen in Nederland die ietswat bekent zijn met deze ziekte. Jammergenoeg werken deze ziekenhuizen niet samen met elkaar. Zo blijkt dus dat je voor een oprekking in het AMC maar 2 keer hoeft terwijl ik in het Erasmus 3 dagen achter elkaar werd geholpen.

Graag zou ik wel in kontakt willen komen met mensen die ook Achalasie hebben. Of als er mensen zijn die vragen hebben, mail me maar.

Groetjes Cynthia.

Julie zei op

Heb ergens een stukje terug gelezen over het advies van het boek van Christiane Baarlandt. Ik heb het boek zelf. Bij alle aandoeningen staat in feite hetzelfde: je leeft niet in harmonie met jezelf. Daar komt het op neer. Ik heb zelf al wat jaren last van maagproblemen, in het voorjaar heb ik een kuur gehad tegen de Heliobacter Pylori. Daarna ging het beter. Nu is volgens mij de bovenkant van mijn slokdarm door maagzuur aangetast. Ik heb pijn bij het slikken van bepaalde voeding: erg zuur, of hete thee of zo. Ook heb ik al lang pijn of een gevoelige plek tussen mijn schouderbladen of rechts onder mijn ribben. Het wisselt nog wel eens af! Ik heb het idee dat mijn angst en gepieker over deze pijnen de zaak alleen maar erger maakt. Of zelfs de oorzaak is.
Ik heb wel baat gehad bij de medicijnen van een homeopaat maar toch blijft die angst. Wie weet een wondermiddel om dáár in elk geval van af te komen?

josina zei op

Hallo allemaal,

Ik heb nu ook al sinds januari last van mijn slokdarm. In eerste instantie dachten ze dat ik iets aan mijn hart had, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Na vele onderzoeken, waar dus niets gevonden werd, ga de internist mij Adalat Oros. HIj zei: misschien heb je welk slokdarmkrampen.

Waarempel, het helpt!! Heel af en toe voel ik het nog aankomen en neem dan een paar slokken water, maar sinds ik de Adalat elke morgen voor het ontbijt neem, heb ik niet zoveel pijn meer gehad.


josina

Evelien zei op

Ik weet wellicht iets wat helpt tegen een normale (of misschien wel langdurige) hik die niet weggaat met standaard je adem inhouden (of andere methodes). Deze methode is niet bekent en daarom wou ik het graag met jullie delen.
Neem (niet een hele mond vol maar een paar slokken) je mond met water erin. Ga op-ze-kop liggen (bijv. op je bed met je heupen of buik op de rand, zodat je bij wijze van spreke onder bed kan kijken. Een handstand werkt ook heel goed (in die mate op-ze-kop hangen). Als je dan op je kop hangt slik je het water door en als het goed is ben jij van je hik af. Bij mij en iedereen die ik het heb voorgesteld, heeft het gewerkt.
Succes, met vriendelijke groeten

Evelien.

Tom.kreeft@zonnet.nl zei op

Hallo mensen,

Kijk ook is op http://november.messageboard.nl/6750/ of www.achalasie.nl.

Hier staat heel veel info van lotgenoten met achalasie.

Groet

Tom

Mark zei op

Via de zoekterm Mytone Dystrofie kom ik op deze site
en mijn schoene vallen uit van de reactie van Julie die wel de oplossing weet via een boek waarin staat dat ALLE (dat zegt zij) aandoeningen een reactie zou zijn dat je niet in harmonie leeft met jezelf!!!
MD zit in je DNA en niet in je harmonie!!!
De grootste flauwekul die ik de laatste tijd heb gehoord en het maakt mij echtra boos.
Gooi je boek in de vuilnis en ga eens naar een echte dokter of specialist. MD is geen grapje en zeker geen griepje die nog overgaat.

Marina zei op

Ik heb al jaren last van depressie en hyperventilatie.
Sinds begin van het jaar kwam er nog eens mijn maag bij. Ik heb een gastroscopie laten nemen en er was niets te zien aan mijn maag of slokdarm, misschien een lichte ontsteking zei de dokter. Nu zijn we november en ik heb er nog steeds last van. Niet meer uit te houden. Steken op mijn borstbeen en tussen mijn schouderbladen. Ben weer naar de dokter geweest en nu twijfelt hij aan slokdarmspasmen. Ik ben wel een heel zenuwachtig type en trek me bijzonder veel aan. We hebben sinds 3 weken een vriend die plots terminaal geworden is. Ik trek me dat zeer fel aan. Toen is dit echt op mijn maag geslagen. Nu heeftde dokter mij een kalmeermiddel voorgeschreven en dit helpt precies wel. Heb er sinds een week geen last meer van. Hout vast houden!!!

Annelies zei op

Sinds een week denkt de gastro-enteroloog bij mij ook aan slokdarmspasmen.
Ik ben sinds een paar dagen gestart met adalat oros 30 mg.
Ik loop al 2 jaar met deze klachten en heb alle onderzoeken gehad die er te bedenken zijn maar gelukkig is er niets ernstigs gevonden.
Ik heb 2 jaar lang amytriptiline geslikt(een anti-depressiva) om mijn maag tot rust te krijgen, maar dit hielp niet.
Ik heb een vraag. Herkent iemand bij de pijnaanvallen ook het gevoel van bibberende benen, het gevoel bijna flauw te vallen?
Ben benieuwd naar een reactie van één van jullie

Hermien zei op

Ken geen bibberende benen bij pijnklachten van slokdarmkrampen, Annelies.

Heb sinds een paar maanden ook pijn (op de borst) ECG was goed, HA denkt aan slokdarmklachten. Heb Omeprazol gekregen en dat helpt redelijk goed.

Misschien een idee om dat te proberen?

Verder wel even overleggen over die slappe benen, dat lijkt me een andere oorzaak te hebben?!

Groetjes, Hermien

Diana zei op

Hallo,
Is er iemand die mij advies kan geven wanneer er bij je een middenrifbreukje geconstateerd is en je veel klachten hebt zoals brandend maagzuur, pijn in bovenbuik, pijn in de rug tussen schouderbladen, pijn in de linker arm en in je nek, hartkloppingen en regelmatig 's nachts erg benauwd. Dan correspondeer ik graag met je.
vriendelijke groet,

annelies zei op

Hoi Diana
Bij mij is geen middenrifbreuk geconstateerd maar ik herken jouw klachten wel.
Wat mij soms helpt is okugest tabletten van VSM
DAt is een homeopatisch middel en je mag 6xper dag twee tabletten gebruiken
Ook het drinken van iets met koolzuur helpt mij
Herken jij ook het gevoel alsof er een tsunamie over je heen gaat en je het idee hebt dat het niet goed gaat?Soms zeg ik wel eens tegen mijn man; je belt toch wel 112 als het nodig is. Zo heftig kan het gevoel zijn.
Verder raad ik je aan geen vette, kruidige en prikkelende dingen te eten. Zodra ik daarmee over de schreef ga nemen de klachten toe
Succes

Petra zei op

Hallo allemaal,

Fijn om te weten dat je niet alleen bent.
Ik herken een heleboel klachten.
Het begon bij mij een aantal jaren geleden.
Ik zat op de bank en had zo'n pijn links onder mijn borst. Precies op de plaats waar je hart zit en het straalde uit als een hete zon. Ik begon bijna te hyperventileren en volgens m'n gevoel hadden mijn laatste minuten geslagen. Ik heb letterlijk gezegd dat, als het slecht zou aflopen, ik ontzettend gek was op m'n 3 mannetjes. Gelukkig was ik in staat m'n hoofd koel te houden en na 5 minuten was het weg. Dit gebeurde eens per half jaar. (in de auto, op het werk)
En elke keer denk ik, ik heb toch geen stress!!!! Ook voelt het niet als maagzuur wat omhoog komt en inmiddels wist ik ook wel dat het niet m´n hart was. Maar wat dan wel. Het laatste half jaar komt het heeeel onregelmatig terug, maar wel steeds vaker. Deze dag heb ik het een aantal keren gehad, zelf nu tijdens het typen moet ik het pijnlijke gevoel wegpuffen, weg drinken of m´n borstkast oprekken (diep inademen). Leuk dus om te lezen dat anderen dit ook als oplossing hebben, minder leuk om te lezen is dat het nog erger kan. Ik heb soms 1 maal per dag, dan weer 6x per dag. Of soms blijft het weken tot maanden weg. Ik kan er geen pijl optrekken. Het komt te pas en te onpas. Het kan seconden duren tot, ik denk, maximaal 2 minuten. Een ding weet ik zeker, het komt steeds vaker.
Zo....ik heb mijn probleem van me afgeschreven, niet dat het wat oplost, maar ik hoop dat een ander zich er in kan herkennen.

groetjes Petra

Katja zei op

Hio Petra wat jij beschrijft herken ik ook. Volgens mijn cardioloog waar ik na de eerste keer dat zich deed voordeed naar toe was gestuurd (mijn ecg was niet helemaal koosjer, wat me niet verbaasde als je je een weekend lang bang hebt gemaakt dat je het aan je hart hebt) was het een slokdarmkramp.
Dat had te maken met eventueel een middenrifbreuk, te veel zuurbranden en weet ik wat nog meer. Ik heb toen een hele tijd een aantal producten moeten vermijden. Geen koffie, geen alcohol, weinig vette producten, dus geen friet, pannenkoeken enz. Ik dronk ook theine vrije thee omdat dat theine het ook op kon wekken. Inmiddels herken ik het wel een kan ik het vaak terug halen aan wat ik gegeten heb. Nu na deze feestdagen is het bijna dagelijks wel raak. Dus maar weer even goed opletten. Maar het is een angstige ervaring.

Katja

Karin zei op

Ik heb het volgende gevonden over slikstoornissen, misschien dat deze informatie ook helpt.

Positieve beïnvloeding van de doorslikstoornissen:
Zorgvragers slikken vaak makkelijker in een rustige omgeving wanneer zij zich op het eten kunnen concentreren. Ook help het om tijdens het eten goed rechtop te zitten, verandering van consistentie van het eten en vaker kleine maaltijden. Als de voedselprop blijft hangen kan herhaaldelijk slikken, het strekken van de armen boven het hoofd of het achterwaarts bewegen van de schouders soms helpen. Ook de manoeuvre van Valsalva kan helpen. Je doet deze techniek door je mond en neus te sluiten, terwijl je lucht uitblaast. Hierdoor stijgt de druk in je neus- en keelholte. Door ernstige vormen van verslikken kan plotselinge ademnood ontstaan. Doet dit zich voor kan de begeleiding de Heimlich greep doen.
Slikproblemen kunnen in ernst zeer verschillen. De één kan draadjesvlees niet goed weg krijgen, de ander kan alleen dik vloeibare gladde voeding gebruiken. Hoe progressiever de spierziekte is, des te sneller zullen over het algemeen de slikproblemen toenemen.

Voeding bij beginnende, matige en ernstige slikproblemen

Voeding bij beginnende problemen:
Wanneer kauwen niet zo goed meer lukt, maar slikken nog wel. Stap dan niet te snel over op pap en gemalen voeding. Het is belangrijk dat u uw kauwspieren zo lang mogelijk gebruikt. U kunt de voeding eenvoudig aanpassen door zacht voedsel te eten.

Broodmaaltijd: brood zonder korst, bij voorkeur bruin brood omdat wit brood meer plakt. Ter afwisseling kunnen zachte broodjes of krentenbrood gebruikt worden. Brood besmeren met halvarine, margarine of roomboter.
Beleg: jonge kaas, roomkaas of smeerkaas. Zachte vleeswaren zoals smeerleverworst, paté, boterhamworst, kip- of kalkoenfilet, cornedbeef, sandwichspread of roerei. Zoet beleg als stroop, honing, chocoladepasta, jam. Melk, thee, koffie, vruchtensappen.
Warme maaltijd: goed gaar gekookte aardappelen, aardappelpuree of stamppot. Goed gaar gekookte groenten. Voeg eventueel een sausje aan de groente toe. Goed gaar gekookte rijst, macaroni of andere pasta’s met een saus. Zachte vis. Zacht gekookt ei, roerei of omelet. Vlees verwerkt in ragout of stoofschotel, kip of gehaktbal. Gebruik ter vervanging van een warme maaltijd eens een maaltijdsoep. Vermijd hard gebakken, gefrituurde of gepaneerde producten. Als nagerecht: vla of pudding. Zacht (geschild) fruit zoals banaan, aardbei, perzik, peer, meloen.

Voeding bij matige problemen
Wanneer het kauwen (vrijwel) niet meer lukt, maar u onder rustige omstandigheden nog wel goed kunt slikken, zijn er andere mogelijkheden. Soms kunt u nog brood eten met smeerbaar beleg in kleine blokjes gesneden. U kunt dan overgaan op gemalen voedsel.
Broodmaaltijd: brood met fijne, gelijkmatige structuur. Alle soorten pap, liefst grove soorten zoals: rijstepap, gortenpap, havermoutpap, Brinta, vla en yoghurt. Melk, thee, koffie en vruchtensappen geven geen problemen.
Warme maaltijd: aardappelpuree van vers gekookte aardappelen of van instant aardappelpuree. Gemalen groente. Gemalen vlees, geruld gehakt, gestoofde vis. Maaltijdsoep, eventueel gemalen en gezeefd. Als alternatief kan een kant en klare kleutervoeding worden gebruikt. Als nagerecht vla, pudding of gemalen fruit. Alle onderdelen van de warme maaltijd op de gewone manier bereiden tot ze goed gaar zijn. Daarna pureren of mixen en op de dikte brengen die u zelf het prettigst vindt met bouillon, jus, ongeklopte slagroom of kookvocht.

Voeding bij ernstige problemen
Wanneer het kauwen niet meer lukt, maar het slikken gaat onder rustige omstandigheden nog goed, dan is het nodig om glad vloeibaar voedsel te gebruiken. Voor de bereiding is een roerzeef, staafmixer of keukenmachine nodig. Vermijd ‘klontjes’ in het eten. Daarmee voorkomt u verslikken. Dus: geen soep met vulling, griesmeel met rozijnen of yoghurt met vruchtjes. Ook dunne vloeistoffen als koffie, thee, melk of vruchtensap geven kans op verslikken. Gebruik daarin een kant-en-klaar verdikkingsmiddel. Dit is te koop bij de apotheek.
Broodmaaltijd: gladde pap zoals karnemelkspap, custardpap, griesmeelpap, Bambix. Let bij kantenklare vla-, yoghurt- en kwarksoorten op toevoegingen zoals stukjes fruit. Deze zonodig pureren met bijvoorbeeld een staafmixer. Volle yoghurt naturel is dikker van samenstelling dan magere yoghurt. Speeksel werkt in op de dikte van pap of vla. Verdeel daarom pap en vla in kleine porties of spoel na elke hap de lepel af in een glaasje water om te voorkomen dat de pap of vla dunner wordt door inwerking van het speeksel. Verdikte thee en koffie.
Warme maaltijd: glad gemalen aardappelen. Glad gemalen groente. Glad gemalen vlees. Als alternatief kan kant en klare gehomogeniseerde (= glad van samenstelling) potjes babyvoeding en blikjes vlees worden gebruikt. Als nagerecht vla of glad gemalen fruit.

Nadelen gemalen voeding
Doordat het langer duurt om de maaltijd te bereiden, gaan er meer vitamines verloren. Eventueel kan een emulatievitaminepreparaat in de normale aanbevolen hoeveelheid gebruikt worden.
Omdat het volume van een gemalen voeding groter is dan van een gewone maaltijd kan het bij geringe eetlust prettiger zijn het nagerecht niet aansluitend, maar later te eten. De smaak van gemalen voeding gaat achteruit. Door groente, vlees en aardappelen gescheiden te houden blijven kleur, smaak en herkenbaarheid van wat gegeten wordt, beter behouden. Probeer met kruiden en specerijen het eten meer smaak te geven. Ook bij gemalen en dik vloeibare voeding is voldoende vocht belangrijk!

Temperatuur
De ervaring leert dat koude dranken en gerechten zorgen voor een beter verloop van de slikbeweging, het slikken gaat dan makkelijker.

Fred zei op

APPELMOES.
Mijn wondermiddel.

Bij mij is (na endoscopsich, rontgen en manometrisch onderzoek) achalasie geconstateerd, waarschijnlijk gecombineerd met slokdarmspasmen. Ik kon geen eten meer binnenkrijgen.
Na oprekking (met een roesje) geen eetproblemen meer :-)
Spasmen werden wel erger. Elke dag een uur of meer zware druk op de borst etc.

Na veel experimenten met eten en drinken en Adalat kwam ik bij mijn wondermiddel: Appelmoes!!
Als ik dat bij het begin van de pijn aanval eet, kan ik een complete aanval voorkomen. FAntastisch. Proberen zou ik zeggen.

loes zei op

Heb hier zetpillen BUSCOPAN voor als het voedsel blijft vastzitten in de slokdarm. Helpt binnen 5 minuten. Ook goede ervaringen met een osteopaat.

Paulien zei op

Ik heb al jaren geregeld last van slokdarmkrampen. Soms gaat het een paar maanden goed en dan heb ik weer een aantal weken regelmatig krampen.

Het is niet gevaarlijk maar wel lastig.
Een beker melk (warm of koud) drinken helpt.

Remco Poelman zei op

Ik herken veel in de verhalen op dit forum.Iets om voor veel mensen eens te onderzoeken is die maagbreuk,maaghernia ofwel middenrifbreuk.Het is allemaal t zelfde.Je kunt het laten onderzoeken via een endoscopie.Het klepje van je slokdarm naar de maag werkt dan nit meer waardoor er een "scheur" ontstaat en t maagzuur kan terug vloeien.Je kunt hier vele klachten door krijgen zoals pijn tussen de schouderbladen,rugpijn,pijn op de borst,pijn in de schouders,slokdarmontsteking,slikproblemen,vol gevoel,adnemhalingsproblemen .Het is mogelijk dat je maag via die breuk uitstulpt waardoor er een bult op je maag te zien is.Ook is het mogelijk dat die uitstulping omhoog zit onder je borstbeen wat veel vervelende problemen kan geven natuurlijk.Dat was bij mij dus t geval.Hopelijk heeft iemand hier wat aan

Dick zei op

Slokdarmkrampen kan een kenmerk zijn van achalasie (een verkrampte slokdarmspier) en kunnen sterk varieren in duur. Zelf heb ik ook achalasie en dacht tijdens een pijnaanval dat ik last van mijn hart had. Er zijn medicijnwen maar die werken niet altijd effectief. Koud water of boeren laten kan ook verlichting geven.

Als er ook sprake is dat het doorslikken van voedsel slecht gaat, dan kan het zivol zijn je te laten onderzoeken in een ziekenhuis. Doordat achalasie een zeldzame chronische ziekte is wordt dit in de meeste gevallen niet door een huisarts herkent.

Voor meer infomatie, tips én lotgenotencontact zie www.achalasie.nl.

Dick

anja zei op

Heb de laatste tijd vooral 's nachts pijn achter borstbeen/middenrif en achter tussen mijn schouderbladen. Overdag moet ik vaak boeren, zonder maagzuur.

jeanette zei op

Zelf heb ik sinds 1971 last van slokdarmkrampen.
Ooit kreeg ik Baralgin tabl.hiervoor hielpen goed, was een spierontspanner.Bij mij zijn de krampen een uiting van stress. Om het te voorkomen moet ik goed in mn vel zitten.Of bijv. bij een inspannende bezigheid houd ik mijn adem vaak in wat ook krampen oproept, dus dan ontspan ik mij gelijk of houd op met de bezigheid waar ik mee bezig ben.Ook als ik mij ergens zorgen over maak krijg ik last van krampen, wat uren zoniet dagen kan duren, waardoor je dus ook niet meer kunt eten enz. IJSKOUD water drinken helpt vaak het beste en een relaxte levenshouding.
Dat laatste heeft me jaren gekost dus nu heb ik af en toe nog maar krampen,maar het blijft vervelend.

Madelief zei op

Nou allemaal heel herkenbaar ik heb het een paar jaar gelee voor het eerst gehad en ben met een ambulance afgevoerd (gelukkig geen hartinfarct)dus ik kon weer naar huis.Daarna krijg ik het geregeld vrezelijk die pijn je bent totaal uitgeschakeld en heb inderdaad nadien spierpijn.Nu zins een poos heb ik problemen met sliken het lijkt wel of ik het eten of drinken verkeert doorslik(net of je een te groot stuk doorslik)Ben er nog niet mee naar de arts geweest.Ik heb de spierziekte MG zou het daar ook mee te maken kunnen hebben???

groetjes Madelief

dieuwke zei op

Hee, madelief,

slikproblemen horen absoluut bij m.g. Dit is een klacht waar je zeker niet mee moet wachten.

Liefst vandaag nog naar de h.a.p.

Groet, Dieuwke

madelief zei op

Hallo dieuwke maar naar ik begrijp kunnen ze er met betrekking tot MG niet veel aan doen toch??
medicatie help het niet verbeteren(mestinon)

Jacqueline voor madelief zei op

Hoi Madelief,

Dat ligt eraan hoeveel mestinon je nu slikt. Misschien slik je wel teveel of te weinig mestinon. (teveel is ook niet goed namelijk)
En misschien heb je andere medicijnen nodig.
Slikklachten moet je zoals al Dieuwke zegt wel altijd serieus nemen. Ik zou dit zeker even met de neuroloog overleggen.

groetjes, Jacqueline

Trudi zei op

Wat ben ik "blij"dat ik op deze site terecht ben gekomen. Ik heb me het afgelopen jaar alleen maar ziek gevoeld,zeker v.a. oktober is het heel erg geworden buiten de "gewone"pijnaanvallen van:borst,hoofdpijn,oorpijn,kaakpijn duizelig en misselijk zijn heb ik 3x een urineweg infectie en ook 2x keelontsteking(pharagytus)gehad. Uiteindelijk bij de internist en vanmorgen maagonderzoek gehad,de arts zei het gelijk je maagklepje werkt niet goed! Ik vroeg hem daarna of ik hier alle klachten van had en hij bevestigde dit,kreeg een recept me voor Nexium maar dat slik ik al 2jaar,helpt wel voor zuur maar niet tegen de pijn! Ik moet de 22ejan.terugkomen bij de internist,wel fijn ze heeft geen risico,s genomen en moet ook gelijk voor een geheel darmonderzoek, a.s. de 15e jan,en de 18e nog door een scan. Ben benieuwd wat ze gaat zeggen en wat voor advies. De internist die het onderzoek deed vertelde mij dat ik gelijk moest stoppen met roken!! Ik ga ervoor! Groetjes Trudi

Ellen zei op

Nieuwe tips?

bodyl zei op

Hallo allemaal!

Ook voor mij is alles helaas zo herkenbaar. Ik heb ook last van stekende pijnen onder het borstbeen, maagwand. Met uitstralingen naar de kaken het is dan net of ik kiespijn heb. En heb last met slikken soms met water en met vastvoedsel ook soms dan blijft het eten lijkt wel hangen.

Ik heb er een hele tijd geen last van gehad tot gisteravond. Weer die pijnscheuten wist niet meer of ik nu moest gaan zitten of gaan staan.

Ik heb 2 jaar gelden te horen gekregen via een gastroscopy dat ik een maagbreuk had en al deze verschijnselen vallen daar dus ook onder.

Zelf wezen google en kwam ik ook op een stite terecht van het syndroom van tietse. Als je daar kijkt lijken de klachten er ook heel erg op.

Met mijn slokdarm was niets aan de hand dit heb ik laten onderzoeken via een sliktest

birgit willems zei op

sulpiride 3x een vierde per dag
ik heb deze slokdarmproblems ook allemaal
birgit

Bodyl zei op

Hoi iedereen. Weer een lotgenoot erbij ik heb 1 jaar geleden een gastroscopy onderzoek gehad dit doordat ik erg veel last van mijn maag had, krampen bovenin in het kuiltje dit straalden uit naar de kaken idd net of je kiespijn hebt, En ook bovenin de rug. En als ik slik dan voel ik het naar beneden gaan. Soms pijn in de slokdarm bovenin. De uistslag was maaghernia

Ik reageer nu omdat ik er nu weer zoveel last van heb. Ik slik veel medicatie de laatste tijd en dat is ook niet zo bevoordelijk voor de maag. Maar goed heb een bipolaire stoorin dus ik moet het wel slikken. Rook ook maar niet veel, is natuurlijk ook niet goed!

Ik lees wel dat als je uitstraling hebt naar de kaken en de rug dat je dan naar de huisarts toemoet gaan. Weet iemand misschien waarom dat is?

Heb niet zoveel zin om nu weer naar de arts te gaan want wat moet hij er aan doen. Weer een nieuw gestroscopy? Heb de laatste keer met een roesje laten doen, echt aan aanrader merk je er verder niets van!

Hoop op een antwoord. Groeten, Bodyl

henriette zei op

Hoi luitjes,
ik heb wel eens last dat ik tijdens het eten ineens een krampende pijn onder het borstbeen krijg. Alsof het voedsel dat ik net heb ingeslikt tegengehouden wordt om verder te zakken, het voelt alsof ik enorme kramp in mijn slokdarm heb dan. Als ik een poosje met mijn armen in de lucht ga zitten en probeer om diep adem te halen, zakt de kramp af en eet ik weer gewoon verder. Meestal komt het diezelfde maaltijd dan niet meer terug. Het valt me wel op dat ik het 't meeste heb als ik vlees aan het eten ben.
Is bovenstaande herkenbaar en klopt het dat dit 'kramp in de slokdarm' is???

Jolanda zei op

Hallo,
Ik heb Md en ook al een hele tijd last van mijn slokdarm/maag. Het gevoel dat het eten blijft hangen en het idee dat mijn slokdarm vol zit. Ik ben doorgestuurd naar logopedie. Het bleek dat ik geen slikproblemen heb. Mijn bloed is onderzocht, dat was ook goed. Ik heb een week of 6 pantazol gebruikt voor mijn maag. Ik heb nu minder last. Maar moet er wel op letten om goed rechtop te zitten met eten en goed kauwen, anders blijft het alsnog 'hangen'.
Groeten,
Jolanda

ger zei op

Mijn had heel veel problemen met de kramp in de slokdarm.
M'n kinderen iets minder Maar daar m'n man heel veel problemen had Ben ik van dan af begonnen met gemalen voeding te geven .Dan ben ik begonnen met het vlees te malen en er kompot onder te doen zodat het heel gemakelijk door de slokdarm naar de maag gaat.

Het kan wel niet overal Maar als we eens uit gaan eten snij ik het vlees heeeel klein en dit lukt hun dan ook wel.

Zo zie je maar men moet vanalles uit proberen om het hen gemakelijk te maken.

louis zei op

volgens onderzoek heb ik een maaghernia'
vanmiddag nog had ik er last van
na enig zwaar werk gedaan te hebben nam ik een beker yogurt waarna ik last kreeg van de maag
door toeval ben ik er achter gekomen hoe ik snel van de pijn af kan komen.
als ik het gevoel heb dat mijn slokdarm toppie vol zit en ook pijn en uitstraling heb, probeer ik een kleine hoeveelheid over te geven.
als dit lukt ben ik zo van de pijn af.
het is geen fris idee, maar bij mij heeft het al diverse malen geholpen.
de pijn zakt binnen het kwartier weg en ik kan daarna gewoon eten.

Nicole zei op

Ha Louis, Idd geen fris idee, maar is het wel een gezond idee? Regelmatig overgeven is dacht ik niet gezond voor je gebit, want er komt maagzuur mee. Dus zonder raadplegen arts zou ik het niet zonder meer propageren.

Nicole

Hennie zei op

Zoooo .. lotgenoten !

Ik heb vanmorgen een gastroscopie gehad. Eerste 2 minuten even lastig, maar als je door hebt dat je je op je ademhaling moet concentreren dan is het te doen.

Mijn klachten: Als sinds 1992 (!!) pijn die onder het borstbeen\\ribben begint en langzaam onhoog kruipt tot de kaken er pijn van doen. Echter heb ik dit niet direct na het eten zoals de meesten van jullie, maar pas na anderhalf uur. En alleen als ik chocolade eet (hagelslag op brood) of roerei, erg verkeerd voor mij. Ik leg de link tussen de pijn en hetgeen ik eet nog maar 3 weken en zo zal er meer voedsel zijn waarbij de klachten zullen optreden.
De pijn duurt van 5 minuten tot uren, afhankelijk hoeveel ik van het "verkeerde" voedsel eet.
Ik eet nu sinds 3 weken geen "verkeerde" dingen en geen vet meer en kan zo deze pijn buiten de deur houden. Al 3,5 kilo kwijt trouwens.

Echter heb ik ook een pijn in de rug die uitstraalt naar de nek, schouder, arm en hoofd. Als ik moet boeren, dan neemt die pijn heel even toe. Dus er moet mijnsinziens een link zijn met de maag of zie ik dat niet goed? De internist van vanmorgen had geeeeeen idee wat mijn rugpijn kan zijn.

Over de piijn aan de voorkant was hij ook al onduidelijk: waarschijnlijk wordt mijn slokdarm af en toe getriggered door het "verkeerde" eten en raakt verkrampt. (Na anderhalf uur ??)
Zijn advies: afvallen. Daar heeft hij gelijk aan want ik ben 20 kilo te zwaar.

Dat ik de link tussen de pijn en het voedsel nog maar 3 weken leg komt omdat het altijd op stress is gegooid. Ik heb hiervoor op zakjes moeten blazen omdat het zgn. hyperventilatie was. Ik heb er anti-depressiva voor gehad en bem naar een psychiater geweest. Al die tijd had ik het idee dat ze niet goed zaten, maar ja spreek de dokter maar eens tegen...

Paar weken geleden weer naar de arts en die meende dat het galstenen waren. Echo gemaakt, niets gevonden.
Toen dachten ze dat het een breukje in het middenrif was, vandaar de gastroscopie vandaag. "Helaas" ook zonder resultaat.

Hopende op een oplossing voor ons allen, groet ik jullie.

Hennie.

Janet zei op

Wat herkenbaar zeg! Ik heb ook al jaren geen idee wat ik heb. De klachten begonnen bij mij toen ik 13 jaar was en dacht soms dat ik gewoon dood ging van de pijn. Het gaat soms zo een lange tijd weer heel goed en dan ineens heb ik weer dagen achter elkaar last van kramp in mijn slokdarm, middenrif, keel en kaken en mijn rug. Ik kan me niet herinneren dat ik hiervoor ooit naar de huisarts ben geweest. Ik slik nu wel medicijnen en eet momenteel veel mandarijnen en heb toch een idee dat het verband heeft met een van die 2 dingen. Morgen ff de huisarts bellen.

jeroen zei op

ik heb reeds ongeveer 10 jaar last van klachten zoals er hier vele beschreven staan. ademhalingsproblemen, maagpijn, nekpijn, hart die naar mijn gevoel enkele kloppen overslaat, stekende pijn in borstkas, ellendigheid, s'morgens misselijk, enz.
de eerste keren dat ik hiermee naar de huisarts ging werd het van de hand gedaan als stress. toen ik eens een hele zware aanval had, noemden ze dit het syndroom van tietze. met een gastroscopie werd een maagontsteking vastgesteld. sinds 4 maanden heb ik dagelijks pijn aan de linkerkant van de borst, en die gaat dwars door tot onder mijn linkerschouderblad. er is een gevoel alsof de linkerlong enorm steekt. foto's van longen laten nemen, echo van gal en lever, enz. leveren weinig op, kword weeral weggestuurd met een maagontsteking. kbegin te denken dat dit klachten zijn voor de rest van mijn dagen?

pauline zei op

Begin met een rennie, ga daarna met een diazepam 5mg op bed ontspannen en probeer wat te slapen, klachten verdwijnen dan na een uur.

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login