Geplaatst onder multifocale motore neuropathie, algemeen

hulp in de huishouding/pgb?!

10 reacties , oudste reactie bovenaan
Annet zei op

Ik heb een aanvraag ingediend bij het CIZ om een keer per 2 weken hulp in de huishouding te krijgen omdat ik zelf alles steeds moet moet verdelen met als resultaat dat ik alleen nog maar loop schoon te maken en te wassen!
Aan een beetje ontspanning kom ik niet meer toe, ik word hier af en toe echt depressief van.
Ik heb geen familie in de buurt die mij kunnen helpen.
Mijn man doet wat hij kan maar heeft een eigen zaak en werkt al 60 uur p. week.
Ik wer nog 12 uur per week (ook met moeite qua energie) en als je dan eens ziek bent (wat bijna niet voorkomt) heeft de arbo niets te maken met de situatie thuis zeggen ze!
Ik weet onderhand niet meer hoe ik het allemaal moet verdelen.
Mijn huis is (op het oog) schoon maar aan dingen zoals kastjes schoonmaken, ramen lappen , deuren afnemen etc. kom ik al helemaal niet meer toe.
Nogmaals, ik ben wel blij dat ik het allemaal nog kan, maar ben zo verschr. moe soms.
Hety schijnt zo te zijn dat als je in aanmerking wil komen voor hulp, je dan alleen moet wonen, als je een gezonde partner hebt moet die de taken overnemen voor zo'n twee uur per dag!
Ik heb de formulieren opgestuurd maar ben bang dat ik niks krijg.
Wie is niet alleenstaand en krijgt wel hulp of een pgb.?
Het kan toch niet zo zijn dat je de boel maar moet laten verslonzen?
Wie geeft mij raad a.u.b.???
Groetjes Annet

Yvon zei op

In het kader van het huidige, zeer strenge indicatie beleid vrees ik dat je weinig kans maakt. Zodra er een gezonde partner en/of andere gezonde huisgenoot aanwezig is krijg je geen HV meer. De enige uitzondering is wanneer de partner en/of huisgenoot zelf medische problemen heeft en daardoor geen bijdrage kan leveren in het huishouden. Helaas houden ze er geen rekening mee dat huisgenoten werken en/of studeren. Om deze misstanden aan de kaak te stellen raad ik je aan, bij een afwijzing, bezwaar aan te tekenen en zonodig naar de rechter te stappen.

annet voor yvon zei op

Bedankt Yvon!
groet Annet

Carolien zei op

Waarschijnlijk is het voor jou interesanter om zelf een huishoudelijke hulp te zoeken in je omgeving ipv thuiszorg. 6 uur hulp per 4 weken zou je aan maximale eigen bijdrage zo'n 70 euro gaan kosten. Aangezien je echtgenoot een eigen bedrijf heeft en jij zelf ook 12 uur per week werkt heb ik het vermoeden dat jullie inkomen boven het minimum uit zal komen en daardoor val je met een laag aantal zorguren per 4 weken al heel gauw in het maximum van de eigen bijdrage. Het is misschien zelfs mogelijk om een "witte werkster" aan te nemen via jullie eigen bedrijf. Misschien dat een accountant je voor kan rekenen wat de voordelen daar van zouden kunnen zijn in vergelijking met een "zwarte werkster".

Annet voor Carolien zei op

Hoi Carolien, Bedankt voor je antwoord.
Ik heb nu ook al een eigen bijdrage voor sp.verpleegkundige hulp en dat is zeer zeker niet de hoogste bijdrage (gelukkig)!
Maar ik heb zelf het minimumloon (winkelpersoneel) en dat is echt niet veel hoor.
Mijn man is pas een klein jaar bezig en dan zijn het meer kosten als dat je veel overhoudt...
En waarom zou een ander er wel recht op hebben en ik niet?
Ik heb toch ook keurig( al 30 jaar!) mijn deel van salaris ingeleverd voor dit soort voorzieningen...
Komt nog bij dat ik toch al liever nooit iets vraag, omdat ik altijd zelf alles uit wil zoeken, alleen wordt het wel steeds moeizamer nu en ik vraag me af hoe dat moet als het in de toekomst nog moeizamer zou gaan...

groet annet

Carolien aan Annet zei op

Het CIZ hanteert de regel dat wanneer er een gezonde partner aanwezig is er in principe geen huishoudelijk zorg verstrekt word. Het ligt aan degene die de indicatie doet of wel of geen rekening gehouden word met iemands drukke werkschema, maar een partner moet haast wel de hele week dag en nacht van huis zijn om op die grond toch een indicatie te krijgen.
Het CIZ gaat er vanuit dat partners elkaar op het gebied van het huishouden zoveel mogelijk aanvullen, ongeacht het aantal uren dat men werkt. Dit vanuit de gedachte dat een samenwonend of getrouwd stel met beide een drukke baan dat ook moet doen. Als jouw man geen fysieke mankementen heeft dan kun je er met vrij veel zekerheid vanuit gaan dat het CIZ een aanvraag voor huishoudelijke hulp voor 3 uur per 2 weken af zal wijzen. Zelfs als je al een andere indicatie hebt voor verpleegkundige hulp. Dat zijn de huidige indicatienormen opgelegd door de overheid in de afgelopen paar jaar. Daarbij wordt niet gekeken hoeveel of hoelang iemand al een financiele bijdrage heeft geleverd aan "het systeem". Er is een algemeen geldende norm vastgesteld en daar wordt, jammer genoeg, maar zelden van afgeweken.
Dat die norm een zeer onrechtvaardig gevoel geeft bij veel mensen is wel duidelijk wanneer je de diverse forums leest. De meeste mensen die hulp aanvragen gaan er vanuit dat de hulp wel geindiceert zal worden, omdat dit tot enkele jaren terug inderdaad in de meeste gevallen het geval was. De indruk bij veel mensen is nog steeds dat hulp wel verleent word ongeacht of er kinderen of een partner in huis zijn die ook mee kunnen helpen in het huishouden. De praktijk is alleen tegenwoordig anders.
Je vraagt je ook af hoe het moet wanneer het nog minder zal gaan in de toekomst. Ik vrees dat je dan tegen dezelfde muur van het CIZ aan zal lopen wanneer je partner gezond is. :o/ Men eist nu gewoon dat een gezonde partner de huishoudelijke taken opvangt ongeacht de situatie.
Het vreemde op dit moment is dat het CIZ rustig huishoudelijke verzorging afwijst maar daarvoor in de plaats wel bijv. lichamelijke verzorging aanbied. Lich. verz. is veel duurder per uur dan een huish. verz. . ! Door de bezuigingen is er een hele vreemde situatie ontstaan om het zachtjes uit te drukken.

nel zei op

ik denk dat de rechters het de komende tijd erg druk gaan krijgen na al die afwijzingen. hoe meer mensen naar de rechter stappen, hoe beter !!!!!!!!!!!

Nynke zei op

Mij is door Per Saldo verteld dat als je naar de rechter zou stappen, je partner wel last moet hebben van bijv. burnout. Of een dergelijk mankement. Dan pas raden ze je aan naar de rechter te stappen omdat t anders zeer moeilijk wordt. Het is toch van de zotte dat je partner, die 36 uur werkt, het hele huishouden moet gaan doen en dan eerst burnout moet krijgen voor je stappen kunt ondernemen die nuttig zijn. Het is normaal dat "gezonde" partners het huishouden samen voeren. Dan lijkt t mij logisch dat de thuiszorg/pgb'r de helft van de taken namens mij op zich neemt. Helaas ook hier worden de mensen met een handicap door de bezuinigingen getroffen. Den Haag denkt niet na!!

Carolien n.a.v. Nel en Nynke zei op

Naar de rechter stappen heeft inderdaad weinig nut wanneer je een gezonde partner hebt. Zorg afdwingen is in het algemeen al heel erg moeilijk omdat er geen wet is die zegt dat iedereen recht heeft op een bepaalde minimale zorg. (Dit probleem doet zich bijv. ook voor bij de WVG) Men heeft recht op zorg maar alleen wanneer de situatie zich binnen de indicatie-normen bevind. Je moet echt aan kunnen tonen dat het RIO/CIZ de verkeerde conclusie heeft getrokken bij het indiceren binnen het kader van hun indicatie-normen wil een recht een zorgkantoor dwingen tot het afgeven van een indicatie.

Een rechter kan ook niet meewegen dat een partner op korte termijn overbelast zou raken wanneer er geen hulp verleend zou worden. De situatie is zoals Nynke ook al aangaf dat de partner eerst overspannen/burnout/fysieke beperkingen moet krijgen ten gevolge van de thuissituatie alvorens er een indicatie voor zorg zal worden afgegeven. Preventief zorg toewijzen is er dankzij de bezuinigingen niet meer bij.

Esmee zei op

Je kunt als je ook persoonlijke verzorging of verpleging nodig hebt, inderdaad vaak hier wel wat meer uren voor krijgen. Ik ben ook in verleden gekort op huishouding maar kreeg toen meer verzorging tegen hoger tarief. Was niet ongunstig. In de praktijk doet mijn partner weinig in huishouden en wel in verzorging vrij veel. Ik laat mensen van buiten via PGB wel in huishouding werken.
Zo waren wij uiteindelijk zelfs beter af. Het is alleen heel vervelend als je dus geen persoonlijke verzorging nodig hebt.
Esmee

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login