Geplaatst onder amyotrofische laterale sclerose, onderzoek

Groeifactor (VEGF)

9 reacties , oudste reactie bovenaan
Suzanne zei op

Onderstaand bericht heeft op 15 januari 2005 in de volkskrant gestaan.

Ratten die lijden aan de spierziekte ALS leven ruim drie keer langer als ze een groeifactor in de hersenen krijgen ingespoten. Dit beweren Belgische en Nederlandse onderzoekers van de universiteiten van Leuven, Gent en Maastricht in het blad Nature Neuroscience van januari. De aan de ratten gegeven groeifactor (VEGF) stelde ook de eerste verlammingsverschijnselen uit. Het is volgens de onderzoekers de 1e keer dat er zulke effecten zijn gezien bij de ziekte.

Weet iemand iets meer over de status, vervolgstappen en het tijdspad van dit onderzoek?

Angela V zei op

Hoi Suzanne,

Ik wil hier 2 relalistische kanttekeningen bij plaatsen:
-Behandeling bij ratten begint al als ze 60 dagen oud zijn. Hun verlammingsverschijnselen beginnen gemiddeld pas bij 120 dagen. Dat wil zeggen dat dit behandelingsprotocol bij mensen alleen voor de erfelijke vormen bruikbaar is en dat zijn er maar erg weinig in NL.
-3x langer leven klinkt indrukwekkend, maar ze bedoelen vanaf het begin van de verlammingsverschijnselen. Als je dat weer naar menselijke patienten projecteerd wil dat zeggen dat ALS je al ver voor de ziekte met behandelen kan beginnen je nog steeds maar een levensverlenging van gemiddeld 4-6 jaar kunt krijgen...dat is nog lang geen genezing.
Tuurlijk is dit een goede vondst, maar dit soort effecten op muizen zijn ook bij andere stoffen gevonden terwijl ze dan bij mensen niets deden (belangrijkste voorbeeld is Creatine), dus het blijft afwachten of het bij mensen werkt....

Voor de rest wil ik je verwijzen naar het onderwerp VEGF en ALS.

Groetjes,
Drs. Angela Vlug

Suzanne zei op

Hoi Angela,

Bedankt voor je uitvoerige reactie. We gaan weer verder met zoeken :-).

Groetjes,
Suzanne

Angela V zei op

Tuurlijk zoeken we (onderzoekers) verder. Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed is om VEGF bij mensen te testen...zodra dat veilig kan.

Groetjes,
Angela

Rob zei op

Suzanne,

Ik heb de universiteit van Leuven benaderd en ontving de onderstaande e-mail van hun: er zaten ook bijlagen bij maar die kan ik hier niet aanhangen. Als je wilt kan ik het je wel toe mailen..stuur mij dan even een mailtje op mijn e-mail adres zodat ik weet waar het naartoe moet. Andere liefhebbers kunnen dit trouwens natuurlijk ook doen:

rvanderhoek@planet.nl

Rob
--------------------------------------------------------------------------

Omdat we eerder van u een vraag kregen i.v.m. het VIB onderzoek over ALS, houden we eraan u verder op de hoogte te brengen van nieuwe wetenschappelijke doorbraken. Indien u verdere berichten liever niet meer wenst te ontvangen, mag u ons dit steeds meedelen.Het VIB-onderzoeksteam van Prof. Carmeliet volgt momenteel twee pistes in het ALS-onderzoek.Enerzijds worden de mogelijkheden van gentherapie (het VEGF-gen binnenbrengen in de patiënt) onderzocht (het persbericht vindt u in bijlage en verscheen in mei van dit jaar). Dit wil zeggen dat men het stukje DNA dat codeert voor het VEGF-eiwit tracht in te brengen in de cellen van de patiënt om er zo voor te zorgen dat deze cellen extra VEGF aanmaken. Op dit moment is er een samenwerking tussen Prof. Carmeliet en zijn team en het bedrijf Oxford Biomedica. Het is Oxford Biomedica die het verdere verloop van het klinisch onderzoek van het gentherapieproduct in eerste instantie zal bepalen. In bijlage vindt u het persbericht dat door Oxford Biomedica werd uitgestuurd (Engels) en dat nog wat extra informatie bevat. Momenteel is er echter nog geen klinisch onderzoek opgestart.Recent leverde de tweede onderzoekspiste nieuwe resultaten op. Het betreft onderzoek waarbij men het eiwit VEGF zelf tracht binnen te brengen bij patiënten, dit is eiwittherapie. Met een pompje brengt men het VEGF-eiwit rechtstreeks in het vocht dat rondom de hersenen en het ruggemerg circuleert. Dit onderzoek bevindt zich momenteel in een preklinische fase (getest op proefdieren, in dit geval ratten). Het team van prof. Carmeliet zal samen met een partner het verdere verloop van het klinisch onderzoek bepalen. Het onlangs verschenen persbericht hieromtrent vindt u eveneens in bijlage.Verdere doorbraken in beide onderzoekspistes, zal VIB bekendmaken via de pers en de website of zoals nu via een e-mail aan mensen die reeds vroeger een vraag hieromtrent stelden.In bijlage vindt u tevens een artikel uit ‘De Tijd’ van 2 december 2004 waarin het onderzoek van Prof. Carmeliet duidelijk uitgelegd wordt.

Suzanne zei op

Rob,

Bedankt voor je bijdrage.

Ik zal je nog een e-mail sturen want ik ben zeer benieuwd naar de bijlagen.

Grt,
Suzanne

Ed zei op

Hallo Rob,

Mooie bijdrage heb je geleverd met dit artikel.
Het is goed dat ook Nederlanders info krijgen vanuit het Belgenlandje op vlak van wetenschappelijk onderzoek, wij leven toch niet op eilanden hé..
Een doorgedreven samenwerking op alle terreinen dringt zich op en dat heeft helemaal niets te maken met competitie of dergelijke.
Of de oplossing er nu komt door een Amerikaan, een Nederlander of Belg, maakt toch niets uit ?
Ik denk dat wij dit stadium al heel lang voorbij zijn.

MVG - Ed

Ed zei op

Nuttige link naar VEGF-onderzoek

http://www.rideforlife.com/archives/001216.html

Jan van Atten zei op

Waar nog anders zoeken?
Kijk eens op de Belgische site onder "Onderzoek" en je vindt een paar artikelen over VEGF
http://www.als-mnd.be/

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login