Geplaatst onder algemeen

grijs kenteken en kind gedeeltelijk uitwonend?

7 reacties , oudste reactie bovenaan
Anja zei op

Wij hebben zelf een aangepaste bus en mijn kind woon thuis, maar mij is gevraagd om voor iemand anders ontheffing aan te vragen.

Nu is het zo dat hun kind alleen de weekenden thuis woont. Weet iemand of dit een belemmering is bij de aanvraag?

Overigens hebben die mensen een niet aangepaste bus, ik begrijp dat er dan ook ontheffing mogelijk is maar dat je dan wel een verklaring van een arts nodig hebt, klopt dat?

Alvast bedankt! Anja

Jeroen zei op

Kijk op de site van de belastingdienst. Hier staan alle voorwaarden genoemd. Ook staat aangegeven welke papieren je moet overleggen. Als de bus niet is aangepast, maar je gebruikt de bus voor vervoer van rolstoel / scootmobiel, kan je ontheffing vragen. Je moet wel het een en ander aantonen.

Anja zei op

Jeroen, ik heb daar gekeken, maar ik zie daar niets staan over voorwaarden m.b.t. inwonend zijn.
Ik zie b.v. wel staan dat het voertuig niet aan derden uitgeleend mag worden, maar alleen gebruikt mag worden door inwonende gezinsleden.
Bij dit gezin is hun kind dus alleen in de weekenden thuis, maar ze hebben wel een bus om in het weekend vervoer te hebben voor hun zoon met rolstoel.
Hebben andere hier al ervaring mee. Ik kan me zo voorstellen dat er meer mensen zijn die wel een rolstoelbus hebben, maar dat het kind of familielid niet meer thuis woont. Ik heb zelf ook altijd gedacht dat ik dan die bus toch zou willen houden voor het vervoer van mijn kind.

M.b.t. het niet aangepast zijn van de bus zie ik op de site staan dat er bij het verzoek bescheiden overlegd moeten worden waaruit de situatie blijkt (in ieder geval een verklaring van een arts).
Ik vond dit nogal vaag en heb daarom ook deze vraag hier gesteld, misschien heeft iemand hier al ervaring mee en kan mij zeggen welke bescheiden bedoeld worden. Ik vermoed dat ze bedoelen dat de WVG beschikking voor de rolstoel wordt meegestuurd.
Ik heb overigens net bedacht dat ik morgen MEE bel, waarschijnlijk hebben ze inmiddels wel ervaring met dit onderwerp en kunnen ze dit gezin mogelijk verder helpen.
Groet, Anja

jos zei op

Wellicht heb je meer aan de site van het ministerie van Financiën.
http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWDD63BEF3D7A9741ACA1CEB77FA647ACA2X2X62871X38

Anja zei op

Jos, op die site had ik gekeken, maar er staat niets over al dan niet uitwonend zijn.
Ik heb inmiddels ook contact gehad met MEE, maar daar hadden ze nog geen ervaring met aanvragen voor ontheffing voor grijs kenteken.
Ik ga het gewoon maar aanvragen voor dat gezin en ik zal de verklaring van de arts en de bruikleenovereenkomst van de rolstoel bijvoegen. Ik merk dan wel hoe er mee omgegaan wordt.
Bedankt voor jullie reacties! Anja

Lucida zei op

Hoi,

Wat bedoel je precies met 'gedeeltelijk uitwonend'?

Situatie 1
Het kind gaat bijvoorbeeld voor onderwijs ver weg, woont het daar in een instelling gedurende de schooljaren en het komt daarom in de weekenden bij de ouders thuis.
Het kind op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente als zijn ouders.

Situatie 2
Het kind gaat bijvoorbeeld voor onderwijs ver weg, woont het daar in een instelling gedurende de schooljaren en het komt daarom in de weekenden bij de ouders thuis.
Het kind staat NIET op hetzelfde adres ingeschreven als zijn ouders, maar in de stad van de wooninstelling omgebruik te kunnen maken van rolstoeltaxivervoer

Situatie 3
Het kind woont definitief in een zorginstelling en staat het kind ingeschreven op het adres van die instelling en niet bij de ouders en komt het 'gewoon voor de gezelligheid' naar het ouderlijk huis?

Bij situatie 1 maakt het kind ten alle tijden deel uit van het gezin, omdat het op hetzelfde adres woont. Dat zou dan geen probleem hoeven zijn, maar veel gemeenten doen heel moeilijk over het verstrekken van aangepaste busjes.

Bij situatie 2 is het inschrijven in die andere stad alleen om praktische redenen, maar dat kan nu makkelijker teruggedraaid worden als je Valys gaat gebruiken voor de ritten in die andere woonplaats.
Maar doordat het kind nu 'zelfstandig' staat ingeschreven staat ingeschreven heeft hij niemand die het busje bestuurd, want hij kan net zelf niet doen.

Bij situatie 3 is er geen sprake meer van deel uit maken van het gezin, zoals bij situatie 1 en dan kun je geen busje meer krijgen over het algemeen. Dat is juist het erge van dat soort omstandigheden, want dan wordt de instelling geacht voor het vervoer te zorgen. Alleen kun je als gezin geen kant meer op in het weekend en de vakanties.

Ik kan je alleen aanraden, net als een van de vorige schrijvers contact op te nemen met MEE en met het Juridisch Steunpunt van de CG-Raad in Hilversum
035-6722666 dag. 10.00-13.30
uur e-mail: info@juridischsteunpunt.nl

Veel succes en sterkte, laat nog weten wat het verloop is want dat is voor iedereen goed om te weten.

Lucida

Anja zei op

Lucida, bedankt voor je reactie.
Goed dat je het begrip uitwonend nader hebt omschreven. In dit geval betreft het situatie 3.
Als dezelfde criteria worden gehanteerd als bij vergoeding van aanpassingen dan komt dit gezin inderdaad niet in aanmerking. Waarschijnlijk hebben ze daarom ook geen aangepaste bus. De vader tilt de zoon en de rolstoel zelf in de bus.

Op het aanvraag formulier van de belastingdienst staat echter 'naam gehandicapte' met de mogelijkheid om een adres in te vullen en 'naam houder, indien deze een ander is' met ook de mogelijkheid om een adres in te vullen. Wellicht komt dit gezin toch in aanmerking.

Mijn contactpersoon bij MEE was niet op de hoogte van de ontheffing m.b.t. grijs kenteken, maar ze zou het daar nog aan een ander vragen.
Ik mocht in ieder geval dit gezin naar hen verwijzen.
Het juridisch steunpunt van de CG kende ik nog niet, misschien dat ik hen ook nog benader.

Wanneer ik meer weet dan koppel ik dit terug op het forum. Anja

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login