Geplaatst onder algemeen

Fokus nadert zijn einde... dat begin ik te geloven

1 reactie
Paul de Wit zei opAlmere, 14 feb. 2005
Betreft: eigen bijdrage zorgkosten FOKUS project.


Geachte mevrouw/ heer,
Met ingang van 1 april 2005 moeten wij een eigen bijdrage leveren van €357,93 per maand aan de AWBZ.

Berekening over 2003.Verzamelinkomen.
23076
24205
47281 totaal
15% van 47134 = 7092.15
gedeeld door 13 = 545.55
minus 142.20
is 403.35 max. uren 4x7 uur is 28 uur in 4 weken á 11,80 = 330,40 zelf te betalen
330,40 x 13 = 4295,20 gedeeld door 12 is E357.93 per maand.

Zouden ze het inkomen van de partner er buiten beschouwing laten dan moet ik voor 28 uur zorg per 4 weken 137,08 betalen! Dus door het (zelfs lagere inkomen) van de partner moeten we maar liefst E203,42 meer betalen. Nemen we 4 uur zorg per week af i.p.v. 7 is het 16x11,80=188,80.

Wat je uiteindelijk van je aangifte voor de belasting mag aftrekken, daarbij telt eerst het gezamenlijk inkomen waarop de drempel van de speciale aftrekposten ( ziekenkosten) eerst weer is verhoogd omdat je ´het partner inkomen´ moet bijtellen .

Waarom wij dit een slechte ontwikkeling vinden en niet meer kunnen betalen, zal ik uitleggen.
Ik ben 48 jaar en zit in een rolstoel als gevolg van een dwarslaesie. Sinds 1980 woon ik in een huurwoning van een FOKUS project in Almere-haven. In 1983 heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Dat zelfde jaar is zij bij mij ingetrokken en in 1986 zijn wij getrouwd. Mijn vrouw is niet gehandicapt.
Ik werk voor 60% als schuldhulpverlener in Amsterdam. Mijn vrouw werkt voor 69% als groepsleidster in een gezinsvervangend tehuis in Almere. Met deze kanttekening dat zij sinds januari 2005 nog voor 70% uitbetaald krijgt omdat zij langer dan 1 jaar in de ziektewet loopt wegens ernstige whiplash klachten. Door de korting op het inkomen van mijn vrouw komt ons gezamenlijk inkomen overeen met 108,4% werken in de zorg. Kortom: een stuk lager dan in 2003, waar de berekening van de AWBZ vanuit gaat.

Ik maak gebruik van mijn aangepaste bus om op mijn werk te komen. Deze heb zelf moeten financieren omdat ik niet in aanmerking kom voor een bruikleenauto. Het UWV vindt ons bruto gezamenlijk inkomen hiervoor te hoog. Daarbij moest het een nieuwe bus zijn, anders vergoedde het UWV de aanpassingen niet. Ik heb hier een flinke lening voor moeten afsluiten, die ook flink op ons budget drukt.
Met de aanpassingen meegerekend kost deze bus bijna €80.000. Alle onkosten ervan moet ik zelf betalen. Vooral de premie van de all-risk verzekering van €80.000 en reparatie/onderhoud aanpassingen, hakken er nogal in. Werkkilometers vergoeding krijg ik niet van het UWV omdat, u raad al, ons gezamenlijk bruto belastbaar inkomen te hoog is. Mijn werkgever verstrekt ook geen werkkilometers, en werkkilometers aftrekken van de belasting, dat mag niet meer.

Zo zijn er -in relatie tot mijn handicap- meerdere voorzieningen, die voorheen vergoed werden, wegens ons gezamenlijk belastbaar inkomen komen te vervallen. Zoals bewassingkosten, kledingslijtage en verwarmingkosten. Tevens moet ik een hoge eigen bijdrage leveren voor aanpassingen en hulpmiddelen ten behoeve van mijn handicap.
Algemeen bekend is dat het ziekenfondspakket ook flink uitgekleed is. Steeds meer artikelen komen voor eigen rekening. Voor iemand met een handicap extra vervelend omdat die doorgaans vaker een beroep moeten doen op medische artikelen.

Niet om medelijden op te wekken, maar zonder mijn handicap zouden wij nooit met dit inkomen in een auto van €80.000 rijden. Sterker nog, ik zou er niet eens een kopen. Ik zou liever zonder file met de trein naar mijn werk gaan. En de andere genoemde onkosten, die zou ik niet eens hebben.

Maar dat we nu ook nog maandelijks €357,93 aan de AWBZ moeten bijdragen: dat is de limit. Zij gaan er voor de verandering uit van het ‘verzamelinkomen’ van 2003.
De AWBZ houdt er geen rekening mee dat ons gezamenlijk inkomen inmiddels is uitgehold.
Buiten het feit om dat wij deze actie te ver vinden gaan, ‘wij kunnen we het gewoon niet meer betalen!’.
En waarom wordt het inkomen van mijn vrouw hierbij meegeteld? Zij neemt geen ADL- assistentie af van Fokus! Dat er bijvoorbeeld bij huursubsidie uitgegaan wordt van het gezamenlijke inkomen is logisch, je woont immers samen in dat huis, maar deze maatregel is waanzinnig, dit kabinet weet niet wat ze bij werkende mensen in een Fokus project aanrichten. Voor ons is dit de doodsteek. Met deze actie komt ons gezamenlijk netto inkomen rond bijstandsniveau te liggen.
Over een aantal jaar een nieuwe auto financieren? Dat zit er daarom niet meer in. Met andere woorden, ik zal noodgedwongen moeten stoppen met werken. In de WAO val ik niet meer terug, want ik werk langer dan drie jaar zonder fysieke problemen. Daarbij komt dat ik dan niet ben gestopt wegens arbeidongeschiktheid. Ziet u het al voor u: mijn collectief vervoer op te moeten souperen, om maandelijks mijn uitkeringsbriefje in te kunnen leveren bij de sociale dienst in Almere stad.

Iedereen weet, werk vinden wanneer je gehandicapt bent, daarvoor moet je een paar tandjes bij schakelen om het zelfde te bereiken als een valide. Maar er achteraf zo voor gestraft worden, dat had ik niet kunnen bedenken. Zo zal je als gehandicapte in een Fokus-projekt eigenlijk nooit iets kunnen opbouwen. Alles wat boven bijstand uitsteekt moet worden afgedragen.
Neem ook vooral geen partner met een handicap want je wordt uitgekleed! Figuurlijk wel te verstaan. Mijn vrouw noemt het discriminatie ten opzichte van vrouwen die niet met een gehandicapte zijn getrouwd.

Dit zijn zeer slechte ontwikkelingen. Schrijnend. Met dit wanbeleid zitten alle werkende gehandicapten binnenkort weer met een uitkering achter de geraniums. Afgezien van het sociale en financiële aspect voor de gehandicapten, biedt dit beleid toch ook geen soelaas voor de overheid. Het lijkt mij namelijk financieel veel interessanter voor de overheid, wanneer mensen werken en loonbelasting betalen, dan mensen een uitkering geven vanuit de loonbelasting.

Voor alle duidelijkheid: mijn argumentatie geld voor alle werkende gehandicapte binnen en Fokus project. Ik hoor graag of u hier iets mee kunt.
Wilt contact met mij, mijn telefoon nummer in 036-5312313 of 06-23237574. E-mail adres: PauldeWit8@hotmail.com

Wanneer het allemaal niets oplevert ben ik genoodzaakt minder uren af te nemen. Deze beslissing nemen wij pas wanneer geen andere uitweg is.Met vriendelijke groet,


Paul de Wit
Binnenhof 86
13

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login