Geplaatst onder Duchenne spierdystrofie, algemeen

Erfelijkheid Duchenne

3 reacties , oudste reactie bovenaan
Ward zei op

Ik ben een man van 22 met Duchenne. Ik vroeg me af hoe groot is de kans dat mijn toekomstige kinderen ook Duchenne kunnen krijgen?

groetjes,

Ward

Angela V zei op

Hoi Ward,
Duchenne is een ziekte die gebonden is aan het X chromosoom. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft een man 1 X en 1 Y chromosoom, en een vrouw 2 X chromosomen. Bij mannen met Duchenne is het enige X chromosoom wat ze hebben 'kapot' en er is geen 2de X chromosoom om die functie over te nemen, daarom worden ze ziek. Als er bij vrouwen 1 X chromosoom kapot is, kan de 2de de functie alleen dragen en zal de vrouw daarom niet ziek worden.
Nu de erfelijkheid: jouw enige X chromosoom draagt de ziekte. Als jij een zoon verwekt krijgt hij jouw Y chromosoom (dat is tenslotte wat hem een jongen maakt) en is er dus niets aan de hand. Als jij een dochter verwekt krijgt zij altijd jouw 'kapotte' X chromosoom, maar omdat zij zeer waarschijnlijk een gezond X chromosoom van haar moeder krijgt wordt ze niet ziek.
MAAR jouw dochter wordt wel 100% zeker draagster van de ziekte, wat wil zeggen dat haar zoons 50% kans hebben om de ziekte te krijgen.

Samengevat: jouw eventuele zoons zullen helemaal gezond zijn, jouw dochters worden draagster van de ziekte van Duchenne.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Groeten,
Angela V
wetenschappelijk onderzoeker

Ward zei op

Heel erg bedankt voor deze informatie ik weet waar ik aantoe ben. Dan krijg ik toch liever geen dochters.

groetjes,

Ward

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login