Geplaatst onder hereditaire motorische en sensorische neuropathie n.n.b., algemeen

Enkel vastzetten

108 reacties , oudste reactie bovenaan
Vincent zei op

Tien jaar geleden heb ik een operatie gehad aan mijn voet. Waarbij ze mijn tenen hebben rechtgezet en een triple-arthrodese hebben uitgevoerd. Helaas is mijn voet daarna in spitsstand gaan staan en dat is alleen maar erger geworden. Nu heb ik nog een klein beetje beweging in mijn enkel, maar kan mijn voet helemaal niet meer plat krijgen. In het ziekehuis (UMC) werd mij nu geadviseerd om mijn enkel helemaal vast te laten zetten. Ik ben nu op zoek naar mensen die daar ervaring mee hebben. Ik heb er al wel wat over gelezen, maar wat ik me het meest afvraag is hoe het lopen met een vastgezette enkel gaat en hoe lang duurt het herstelproces? Het resultaat van de operatie die ik gehad heb is nogal tegengevallen, dus ik zou graag ervaringen van anderen 'horen'.

Priscilla zei op

Beste Vincent,

Ik heb HMSN Type 1a.Allebei mijn enkels staan helemaal vast. Rechts al 7 jaar en links bijna 2 jaar.
Het lopen gaat bij mij redelijk goed. Doordat ik orthopedische schoenen draag merk ik er niet veel van. Wanneer het wel vervelend is als je een heuveltje op moet lopen. Gelukkig gebeurt dat niet zo veel in Nederland. Auto rijden kan ik ook nog steeds prima. Ik geef gas met mijn hele been. Het was in het begin even wennen maar verder gaat het prima.
Ik kan niet op blote voeten lopen omdat ze mijn voeten in een spitsstand hebben vastgezet maar dit is natuurlijk per persoon verschillend.
Na de operatie kreeg ik 6 weken onbelast gips en daarna 6 weken loopgips. Mijn spieren waren natuurlijk wel erg verzwakt maar zodra ik mijn schoenen aan had "liep" ik zo weer weg.
Het herstellen is ook voor iedereen anders.
Als je nog vragen heb dan hoor ik het wel!!

Succes

Groetjes Priscilla

Vincent zei op

Hoi Priscilla, bedankt voor je reactie.
Je zegt dat het moeilijk is een heuveltje op te lopen. Komt dat omdat je niet op je tenen kan staan, of juist wel? Waarom zijn ze eigenlijk in spitsstand vastgezet? Dat lijkt me tamelijk onpraktisch. Lopen op blote voeten gaat dan helemaal niet meer lijkt me. Zou je die vragen nog willen beantwoorden? Alvast bedankt.

Priscilla zei op

Hoi Vincent,

Ik kan nog wel op me tenen lopen alleen is dat voor mij wel heel zwaar omdat de kracht in mijn benen niet optimaal is. Misschien is dat wel de reden dat het voor mij wat moeilijker is om tegen een heuvel op te lopen.
Je moet het zo zien dat als ik tegen een heuvel op loop dan klappen mijn knieen naar achter omdat mijn enkels niet mee willen. Het klinkt heel pijnlijk maar dat is niet zo. Ik vind het moeilijk uit te leggen. Je moet het voelen. Als je nog wel goed op je tenen kan lopen dan zal het lopen op een heuvel waarschijnlijk ook wel wat makkelijker gaan.
Rechts was mijn enkel zo verbrijzeld dat ze toen hebben moeten besluiten om mijn voet in spitsstand vast te zetten,dat kon niet anders. Met links hebben ze dit gedaan zodat ik toch een beetje "gelijke" voeten hield. Ik kan dus inderdaad niet meer op blote voeten lopen. Dat vastzetten in spitsstand raad ik dus ook niet aan.

Mocht je besluiten om voor deze operatie te gaan dan wil ik je aanraden om een afspraak te maken bij Dr Louwerens in het Sint Maartens kliniek in Nijmegen. Hij heeft heel veel ervaring met dit soort operaties. De wachtlijst is wel erg lang bij hem. Wil je je toch laten opereren door je eigen arts ga dan voor een second opinion naar hem want hij is echt de beste!!

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel!!
Ik ga wel morgen op vakantie voor een paar dagen dus dan zal je even op een antwoord moeten wachten.

Groetjes Priscilla

jenny zei op

mijn rechter enkel is al denk ik vanaf mijn vierde jaar, vast gezet(nu ben ik 66 jaar) Mijn rechter been beweeg en gebruik ik eigenlijk vanuit mijn bovenbeen en heup. mijn knie kan ik gelukkig wel bewegen. Mijn linker been maakt overuren en daarvoor ben ik hem heel erg dankbaar. Eigenlijk weet ik niet beter. Maar in spitsvoetstand lijkt mij niet prettig. Maar het is denk ik net wat je gewend bent en dat van mij is net na de oorlog uitgevoerd, de kennis is nu denk ik meer en het is zo misschien wel beter. Mijn voet staat gewoon plat. De beweging zit dus in de knie. Inderdaad klimmen of een heuveltje op is erg vermoeiend, dan moet ik wel uitkijken dat ik niet naar achteren zwik door mijn knie. Dit vang ik een beetje op door niet een al te platte hak te nemen en momenteel twee stokken. En als je met klimmen je knie buigt(als dat kan) kom je vanzelf ook op je voorvoet(teenkussentjes) terecht.

Vincent zei op

Excuses voor mijn lange afwezigheid en bedankt voor de reacties. Ik ben er nog niet uit wat ik zal laten doen.
Maar het is me wel wat duidelijker geworden dankzij jullie reacties.

Priscilla zei op

Veel succes met je beslissing, Vincent!!

jaane zei op

hallo allemaal,
vorige week is mijn enkel vastgezet,mag nu 6 weken niet belasten en daarna 3 maanden gips.is er iemand die ook dit heeft meegemaakt,ik heb namelijk nu een week later nog veel botpijn. en ben zeer benieuwd hoe het lopen zal zijn na al die maanden gips
groetjes

roos zei op

Beste jaane,
Heb ook 2 weken geleden mijn linkerenkel laten vastzetten. Je hebt gelijk, ik heb ook last van bot/wondpijn. Ik moet ook 3 maanden in het gips. Het schijnt dat de pijn erbij hoort Het slapen gaat nog steeds moeizaam, heb nog pijn 's nachts. Veel sterkte zal ik zeggen.
Roos

gerrit zei op

Hallo allemaal.
kijken jullie ook wel eens op het lijntje ervaring met voetoperatie`s?
dit zijn veel mensen met dezelfde ervaringen en problemen als jullie.

gr gerrit

Arno zei op

Kan iemand mij vertellen hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven nadat je geopereerd bent?? En hoelang het duurt voordat je weer enigzins mobiel bent??

Heb namelijk artrose in het onderse spronggewricht en kan 29 oktober eindelijk naar het ziekenhuis voor een second opinion. Ik weet al voor 99% zeker dat het vastzetten wordt.

Als iemand mij meer duidelijk kan geven, graag.

Alvast bedankt

gerrit zei op

Hallo arno.

ik zelf heb de operatie ook ondergaan en heb twee dagen in het ziekenhuis gelegen(vertrek op de derde dag).
maar ik heb geen artrose.
ik ben nu vijf maanden verder en werk halve dagen,lopen gaat nog steeds niet echt lekker maar er zit vooruitgang in (heel langzaam).
je moet gewoon op een heel lange tijd rekenen hoor!
ik ben wel blij dat ik het allemaal heb laten doen want zelfs al loop ik nu nog niet echt lekker toch ben ik al beter als voor mijn operatie`s

Arno zei op

Hallo Gerrit,

Bedankt voor je reactie.

Hebben ze bij jou het vastgezet met schroeven of op een andere manier. Heb namelijk gelezen dat er meerdere opties zijn. Ga volgende week weer full-time werken (m.b.v. zware pijnstillers), omdat ik anders bang ben dat ik naar de 70% regeling ga en dat gaat problemen opleveren. Heb je enig idee hoe lang je uit de ziektewet moet zijn om weer met dezelfde klacht terug te keren in de ziektewet, zodat de teller qua ziektedagen weer op 0 begint?.

gerrit voor arno zei op

Het verschilt natuurlijk per persoon hoe lang je nodig hebt om weer fatsoenlijk vooruit te kunnen en om normaal te kunnen werken zeker(natuurlijk ook afhankelijk van het soort werk)
Volgens mij moet er zes weken tussen zitten voor je weer opnieuw in de ziekte wet kan gaan.
En hoewel het me niet verstandig lijkt om met zware pijnstillers te gaan werken ,begrijp ik het natuurlijk wel hoor.
Ik zelf heb het geluk van een meedenkende baas en zodoende hebben we alles steeds op kunnen lossen.
Veel sterkte arno.

Margreeth zei op

Hallo Arno,

Die 70% gaat pas na een jaar in. Vraag eens bij je afdeling P&O of jullie een verzuimverzekeraar hebben. Als dat zo is dan nemen zij het over na een aantal weken en zullen ze je doorgaans gewoon 100% doorbetalen. Uit mijn hoofd zeg ik even dat wanneer je binnen drie maand opnieuw uitvalt met dezelfde klacht dat als een doorlopend ziektegeval wordt aangemerkt. Mocht je onverhoopt toch langer dan een jaar ziek blijven en inderdaad maar 70% van je salaris ontvangen, dan kun je in aanmerking komen voor een toeslag van het UWV.

Maar na zo'n operatie is het waarschijnlijker dat je na x-periode weer voor een bepaald percentage aan de slag gaat. Dat betekent dat die eventuele korting enkel wordt toegepast op het gedeelte dat je arbeidsongeschikt bent.

Ik zou het gewoon bespreekbaar maken met je werkgever, het kan niet de bedoeling zijn dat jij gaat werken terwijl het niet verantwoord is, daar zal je bedrijfsarts ook niet achter staan. Bovendien doe je jezelf en je werkgever tekort als je brokken gaat maken.

Beterschap!

Groetjes, Margreeth

jaane zei op

hallo allemaal ,ik heb er nu bijna 6 weken opzitten na de operatie,vrijdag keijg ik loopgips,ik heb wel atrose en mijn enkel is vastgezet met schroeven ,en volgens de orthopeed kan ik straks weer goed lopen ,bij mij is ook het spronggewricht vastgezet,ik hoefde maar 1 nachtje te blijven,dan 6 weken gips zonder belasten ,en dus vrijdag 6 weken loopgips,ik moet wel elke dag spuiten tegen trombose ,maar dat is goed te doen, ik wens iedereen veel sterkte met de herstelperiode en wens iedereen die deze operatie nog moet ondergaan veel succes.gr jaane

Arno zei op

Het gaat bijna gebeuren, dinsdag 30-12 wordt ik geopereerd. Onderste spronggewricht wordt op 3 plaatsen vast gezet. Moet waarschijnlijk 4 dagen blijven (is wat minder, net voor oud en nieuw) en daarna het bekende traject. Zie er wel tegen op, maar ben van de andere kant ook erg blij dat ik straks weer zonder pijn kan lopen.

Marloes zei op

Hallo Arno,

Veel sterkte voor de komende week. Ik hoop dat het allemaal goed zal gaan. En ze zullen vast wel oliebollen hebben hoor in het ziekenhuis, en anders laat je familie of vrienden mee brengen.

Sterkte.
Groeten,
Marloes

klaas zei op

Ik heb op 8 januari mijn rechter enkel vast laten zetten.
Heeft iemand ervaring met revalidatie en hoe het lopen daarna gaat?
tel:0553670952

b.v.d.
Klaas

margot zei op

Hallo Klaas,

Ik lig een maand voor op jou, ik ben 5 december geopereerd.
Ik heb een triple arthrodese gehad en achillespees verlenging, grote teen (middenvoetsbeentje) gelift.
Er zijn mensen hier op het forum die al veel meer kunnen vertellen over de revalidatie en het verdere verloop.
Als je meer van mij wilt weten dan is het misschien makkelijker dat je me mailt.

groeten Margot

Arno zei op

Nu 6 weken na de operatie gaat alles vrij goed. Gisteren bij de chirurg geweest op controle en alles ziet er perfect uit, alleen is de voet nog wel vrij dik. Mag nu voorzichtig aan weer proberen te lopen met gips. Totaal geen pijn gehad, zeer verrassend.

Vraagje: heeft iemand ervaring met auto rijden na een triple arthrodese en dan aan de linkervoet. Mijn lijkt het vrij lastig om daarna nog te kunnen schakelen (koppeling intrappen)????

Alvast bedankt

margot zei op

Hallo Arno,

Dus jij vindt het ook zo verbazingwekkend dat je helemaal geen pijn hebt gehad. Hier precies hetzelfde. Ik heb al aan de arts gevraagd of dat komt door de verstoorde zenuwgeleiding, maar dat werd ontkennend beantwoord.
In mijn voet zit ook nog vocht. Ik heb nu de walker en merk dat als ik maar een uurrtje omhoog zit dat veel vocht weer weg is, maar loop ik even dan zit het er ook direct weer in.

Mijn rechtervoet is gedaan dus met koppelen in de auto kan ik je niet helpen. En ik heb een automaat dus heb dat probleem helemaal niet.
Ik heb al wel een aantal keren (stiekum) met de walker gereden. En dan is gasgeven iets lastig.

Arno zei op

Hallo Margot,

Ik heb ook aan de chirurg gevraagd waarom ik geen pijn heb gehad, terwijl hij duidelijk gezegd had, dat deze operatie veel pijn ging doen. Had een morfine spuit naast mijn bed staan, voor als ik pijn had ik hem kon gebruiken. Ik heb hem niet 1 keer nodig gehad. Artsen en verpleegkundigen konden dit bijna niet geloven. De chirurg zei dat de pijnblokker bij mij heel erg lang heeft door gewerkt.

Ook bij mij trekt het vocht weer heel erg snel weg. Probeer rustig aan weer de voet te belasten en moet zeggen dat het vrij goed gaat. Ben ook iemand die vaak te snel te veel wil.

Als je een verstoorde zenuwgeleiding zou hebben, moet je dit ook merken in de beweegelijkheid van je voet.

Kun je verder wel goed lopen met die walker?. Die krijg ik in maart ook voor 2 tot 4 weken, maar wil eigenlijk zo snel mogelijk zonder gaan lopen.

margot zei op

De verstoorde zenuwgeleiding merk ik omdat de spieren geen of nauwelijks prikkels krijgen, waardoor ik niet goed loop. Maar bepaalde dingen voel ik wel goed. Het is een beetje vaag, maar goed ik ben natuurlijk hartstikke blij dat ik nauwelijks pijn heb gehad.
Momenteel voel ik vnl. de huid van de hiel, alsof de sok dubbel zit.

Ik kan me goed redden met de walker, ik doe weer erg veel. (te veel).

Wat is er bij jouw precies gedaan aan de voet?

Margreeth zei op

Beste Arno en Margot,

Geen pijn en een voorspoedig herstel is natuurlijk super, maar vergeet niet dat je voet in loopgips nog behoorlijk wordt ontlast. Eenmaal in de walker merk je wel dat je voet nog erg kwetsbaar is. Later op schoenen en blote voeten hetzelfde verhaal. Ligt er natuurlijk ook aan hoeveel er aan je voet is gesleuteld denk ik. Ik heb de eerste dag na de operatie verschrikkelijk veel pijn gehad. Dat kwam een uur of 4 na de operatie opzetten en toen was er ook geen houden meer aan. Ik ben echt geen watje, maar ik heb zitten huilen als een klein kind. Waarschijnlijk zat de verdoving er niet goed in. Ondanks dat is het herstel zeer voorspoedig verlopen en ik heb nu een prachtige voet waar ik hartstikke goed op kan lopen. Het heeft wel een klein jaar geduurd voordat de voet weer helemaal normaal aanvoelde. Lopen ging na een maand of 4 weer goed, langere afstanden heeft denk ik nog wel een halfjaar geduurd.

Groetjes Margreeth

Margreeth voor Arno zei op

Auto rijden (koppelen) is goed te doen hoor na een tr. arthrodese. In het begin is het nog een beetje vermoeiend, maar zodra je voet sterker wordt gaat het weer vanzelf.

Arno zei op

Bij mijn hebben ze 2 krammen aan beide zijkanten van mijn voet gezet en een lange schroef vanaf de bovenkant voet in mijn hiel gedraaid (ongeveer 10 cm lang). Dus een tripple arthodese. Deze schroef krijg ik last van en moet na ongeveer een half jaar worden verwijderd.

Moet zeggen dat zelfs lopen met een kruk al redelijk goed gaat.

margot zei op

Margreeth wat heb jij een pech gehad met die pijn.
Bij mij is iets meer gedaan als bij Arno. Het hielgewricht is vastgezet met 3 schroeven waarvan 1 van ca. 10 cm., een schroef in de grote teen, een schroef met ijzerdraad eromheen in het middenvoetsbeentje van de grote teen. Achillespees verlengd en spieren doorgenomen die de tenen krom trekken.
Het enige waar ik met lopen last van heb, nou ja voel, is het hoekje van de hiel naar de hak. Ik heb de foto's op CD gekregen en volgens mij voel ik het puntje van de schroef.
Ik ga daar volgende week over bellen.
Arno: is dat van te voren al gezegd dat die schroef er uit moet?
Margreeth: ik heb nu een dikke week de walker, maar ik doe eigenlijk alles zonder krukken.
Ik kan alleen maar duimen dat voet nr.2 ook zo voorspoedig gaat.

Margreeth zei op

Ik heb nooit met krukken gelopen, alleen de eerste vier weken toen ik de voet niet mocht belasten. Maar het zal per persoon verschillen hoor, de een heeft wat langer die zekerheid nodig dan de ander. Maar even over die schroeven. Mij is nooit verteld dat deze eruit moesten worden gehaald. Ik heb nl. al een hele tijd last van m'n grote teen gewricht. Die zwelt ook regelmatig op. Als jullie in Nijmegen komen, willen jullie dan eens vragen wat nou de gebruikelijke procedure is? Ik weet niet meer hoeveel schroeven e.d. ik precies in m'n voet heb zitten, maar ik heb dezelfde ingrepen gehad als Margot (oprichting eerste straal, triple arthrodese, verlengen achillespees, correctie klauwtenen en correctie grote teen). Laten jullie nog even iets horen? Heel veel beterschap voor jullie allebei!

Arno zei op

De chirurg zei niet letterlijk dat de schroef er weer uit moet, maar hij zei wel dat ik er last van zou krijgen en dan zou hij de schroef er weer uit halen. De schroef moet wel minimaal 6 maanden blijven zitten. Hij had ook nog niet meegemaakt dat mensen geen last kregen van die schroef.

Arno zei op

Weer in het ziekenhuis geweest. Alles ziet er goed en revalidatie gaat voorspoedig. Loop nu met een walker tot 31 maart en daarna is het gedaan. Dan wordt ook gelijk een afspraak gemaakt voor het verwijderen van de schroef. Dat is ook nog het enige waar ik last van heb. Kan niet wachten tot alles achter de rug is...

Margreeth zei op

Super, is zo fijn om eindelijk uit dat gips te zijn! Beterschap en alvast veel loopplezier!

Klaas zei op

Hallo allemaal,

Ik ben op 9 januari geopereerd en zit op dit moment in het loopgips. (enkelarthodese)
Het lopen gaat met 2 krukken wel redelijk.
Ik heb hmsn type 2 en heb met name 's nachts veel
pijn in de bovenbenen een soor branderig gevoel, waardoor ik het gevoel heb dat al mijn spieren dan verkrampt zijn en het voooral bij zitten dan heel erg vervelend is.
Op 15 april krijg ik als alles goed is een walker.
Heb inmiddels ook al een oproep voor pre-operatieve
onderzoek voor de andere voet gekregen.
Mijn vraag is: is die pijn in de bovenbenen bij iemand bekend en zo ja wat doe je eraan.
Hoe snel wordt de 2e voet meestal geopereerd, moet dan alles weer kunnen met de reeds geopereerde voet?

m.v.g.

KLAAS

Margot zei op

Aan Klaas: Ik ben 5 december afgelopen jaar aan de eerste voet geopereerd en overmorgen, 16 april wordt de tweede voet gedaan.
Gelukkig hoefde ik niet weer voor het pre-operatieve onderzoek te komen.
In totaal zit er dus 4,5 maand tussen de operaties.
Met de eerste voet doe ik eigenlijk weer alles op een tijdelijke orthopedische schoen.

Arno zei op

Ik ben nu 2 weken van de walker verlost, maar het valt me allemaal erg tegen. Zeer veel last van de hak (op de plaats waar de achillespees vast zit). En ook de rest van de voet is erg pijnlijk. Is het normaal dat je niet meer, zonder pijn, je voet kunt afrollen (normale loopbeweging)??. Ik moet nu echt, als ik ga lopen, nadenken dat ik mijn voet afrol en dan het ritme vast houden. Anders loop ik met een vlakke voet. Als ik eenmaal het ritme heb, hou ik het ongeveer 15 meter vol en dan wordt de pijn te hevig en moet ik stoppen en loop ik weer mank.
Hebben/hadden hier meer mensen last van en gaat dit weer over??????

Groetjes Arno

Margreeth zei op

Ja, het duurt wel een jaar voordat je voet weer net zo sterk is als voorheen en weer natuurlijk aanvoelt. Ik heb ook een hele tijd na de operatie nog met zo'n "platte voet" gelopen. Wat mij hielp was goed wandelschoeisel met stijve zool (type B) en op maat gemaakte zooltjes van de orth. schoenmaker. De schoenmaker kan de zool ook wat afronden waardoor je een kunstmatige afwikkeling krijgt. Dat loopt helemaal toppie, zeker in het begin. Langere afstanden lopen kan straks wel weer, maar moet je echt langzaam opbouwen. Je voelt zelf wel wat je voet hebben kan. Als je echt heel erg veel pijn hebt dan belast je je voet misschien toch nog te zwaar. Goed schoeisel doet in elk geval wonderen!

margot zei op

Het is nu 1,5 week geleden dat ik ben geopereerd aan mijn 2de voet. Triple arthrodese, correctie van de tenen, middenvoetsbeentjes gecorrigeerd en achillespees verlengd. Deze keer heb ik 'kopspelden' in de tenen, waarvan de speld in de kleine teen vanacht waarschijnlijk is blijven hangen in het beddegoed en nu helemaal krom naar buiten staat, dus buiten het gips uitsteekt. Het liefst trek ik hem eruit, maar ik zal even wachten tot ik een orthopedisch consulent van de Maartenskliniek te spreken krijg.
Ook staat deze keer de voet helemaal naar buiten, zeg maar op 10 voor 10, terwijl de andere voet mooi naar voren wijst. Hier heb ik al over gebeld en ze vinden dat geen probleem, maar ik maak me hier ernstig zorgen over, temeer omdat ik altijd al last heb van patella luxaties en de knie zo niet goed belast wordt naar mijn idee.

Is er iemand die dit herkent?

Angela zei op

Hey,

Ik heb 10 weken geleden dezelfde operatie gehad.
Had ook van die kopspelden, ik zou ze er niet meteen uithalen, ze zijn wel 20 cm....

Beetje vaag dat je voet wat schreef staat. zou toch in 90 graden en plat moet staan.

Ik zou gewoon bellen en zeggen dat je daar heen wilt.

Angela

Margot zei op

De kopspeld is eruit. Hij stond helemaal scheef buiten het gips, erg eng i.v.m. stoten of haken. Toen trok ik eraan en floeps daar kwam hij aan. Ik mocht hem van de gipskamer niet terug duwen, dus dan maar verder eruit.

Ik heb in het ziekenhuis de eerste dag na de operatie al aangegeven dat de voet wel heel erg scheef staat. Viel wel wat mee zei de assistent arts. Toen ik thuis was en van iedereen commentaar op de scheve voet kreeg, foto's gemaakt en doorgemaild naar Nijmegen. De gipskamer en de assistent arts dr. Duit hebben geprobeerd me gerust te stellen, maar eerlijk gezegd heb ik er geen goed gevoel over. De hele voet is gecorrigeerd tot en met de kleine teen toe, waarom laten ze de voet dan in de stand 10 voor 10 staan?
Vrijdagmorgen heb ik gipswissel, hechtingen verwijderen en foto's. Dan weet ik meer.

Deze 2de operatie valt mij in alle opzichten veel zwaarder dan de eerste.

Margreeth zei op

Hoi Margot,

Misschien kan ik je iets geruststellen. Mijn voet stond ook op "tien voor tien". Ik had al een x-been aan die kant, dus ik maakte me net als jij zorgen om de stand van m'n knie. Had er ook veel last van bij het lopen met loopgips en walker. Heb veel baat gehad bij fysiotherapie (sterker maken quadriceps en heupspieren) en daardoor geen last meer gehad van die bewuste knie. Inmiddels ben ik twee jaar verder en de voet is weer iets naar binnen gaan staan. Wellicht wordt er soms bewust overgecorrigeerd omdat die grote spier aan de binnenkant van je voet onevenredig hard "trekt". Maar dat is mijn eigen invulling hoor. Vraag het eens bij de volgende controle, ben er wel benieuwd naar.

Hoe moet het nu verder met je teen? En in welk opzicht valt die tweede operatie je zo tegen? Ik moet nog voor de tweede, maar vond de eerste erg heftig, dus ik hoop dat die tweede mee gaat vallen (Margreeth-logica haha).

Ik wens je heel veel beterschap toe!!

margot zei op

Margreeth: bedankt voor je geruststelling. Dat is wat ik ook steeds denk, dat ze toch wel weten wat ze hebben gedaan, dat ze het bewust overgecorrigeerd hebben, maar toch.....

Ik neem aan dat het met het kleine teentje wel goed komt.

Mijn eerste voetoperatie was afgelopen 5 december en ging onverstelbaar voorspoedig. Totaal geen pijn gehad, alles volgens de planning. Ook ben ik helemaal verliefd op die voet, zo mooi. Aan de tweede voet hebben ze meer gedaan, waarbij ik dan het gevoel heb dat dat wat mij betreft niet had gehoeven, bijv de extra correcties aan de tenen inclusief de kopspelden.
Ook heb ik deze keer in het ziekenhuis nogal wat pijn gehad en ben ik misselijk geweest.
Mijn theorie over de pijn na de operatie: de catheter zat niet dicht genoeg bij de zenuw en ook liep er vocht uit de catheter. Dit kwam dus niet bij de voet.
Dat is mijn leken theorie.

Wanneer moet jij voor de 2de en wanneer ben je geweest voor de 1ste? Ik ben het allemaal even kwijt.

Margreeth voor Margot zei op

Hoi Margot,

Misschien was deze voet er toch wat slechter aan toe dan de andere?

Ik heb in 2007 dezelfde ingrepen gehad als jij nu. De eerste dagen ook veel pijn gehad. In Nijmegen hadden ze me daar voor de operatie al wel op voorbereid. Hoe meer er wordt gesleuteld, hoe meer pijn erna. Ook wel logisch eigenlijk. Het herstel van de voet verliep voorspoedig. Het heeft wel een aantal maanden geduurd voordat ikzelf weer helemaal fit was. Waarschijnlijk word ik deze zomer aan de andere voet geopereerd, ik kan vanaf 21 juli worden opgeroepen. Bij deze voet wordt de achtervoet niet vastgezet, dus ik ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Ik wens jou heel veel beterschap toe en hoop dat je straks met deze voet net zo blij bent als met de andere. Sterkte!

Arno zei op

Na drie weken zonder hulpmiddelen weer alles kunnen, fantastisch toch. Totaal geen beperkingen, kan weer hardlopen, fietsen, wandelen en weer volleyballen met mijn dochter en voetballen met mijn zoon. Wat wil een mens nog meer..
Dit had ik veel eerder moeten doen!!

margot zei op

Arno: geweldig dat het zo goed gaat!

Ik ben vrijdag (1 mei) weer naar Nijmegen geweest voor gipswissel en hechtingen verwijderen. Voet ziet er redelijk goed uit, nog een beetje dik waardoor de wonden niet helemaal goed sluiten, dus daar zijn wat zwaluwstaartjes opgeplakt. Nu meer omhoog met het pootje.
Het nieuwe gips zit lekkerder om de voet dan het vorige, terwijl bij de eerste voet heb ik na de gipswissel wat last gehad van de voet.
Op naar de volgende afspraak op woensdag 13 mei.

groetjes Margot

Klaas zei op

Beste allemaal,

Ik heb HMSN type 2 en heb heel veel pijn aan de boven benen.
Deze pijn wordt nadat de dag vordert steeds meer en omdat ik momenteel nog in het gips zit n.a.v. een operatie
( enkel vastzetten) is dit heel erg vervelend, want als loopt is de pijn soms wat minder.
Is er iemand bekend met deze pijn en welke medicijnen zijn er eventueel voor?

groetjes,
Klaas

margot zei op

voor klaas: ik heb geen ervaring met pijn in de boven benen. Wat voor soort pijn is het? Spierpijn?
Ik had wel regelmatig kramp in de kuiten. Ik slik daar magnesium voor en dat helpt mij erg goed.

Margreeth zei op

Fijn dat het goed gaat Margot. Hoop dat jij straks ook weer kunt voetballen en hardloppen (hihi). Dat lukt mij dus niet, helaas. Maar kan er wel kilometers op sjouwen hoor, dus ik ben dik tevreden!

Klaas zei op

Voor Margot,
Ik heb pijn aan de hamstrings, het is soort branderig gevoel.
's Morgens eerst valt het wel mee, maar naar mate de dag vordert wordt het meer.
Ben vandaag naar de huisarts geweest en die heeft mij
diclofinac gegeven.
Heb jij ook hmsn type 2 en ik heb veel pech gehad met de revalidie.
Eerst wil de wond niet goed genezen, toen ontstond er een grote wond aan de hak en vervolgens kon de walker niet hebben, waardoor de wond aan de hak weer opging en ik dus nu weer in hat gips zit.
Ik hoop voor jou dat de revalidatie voorspoedig verloopt.

groetjes,
Klaas

margot zei op

Klaas: Dat branderige gevoel ken ik helemaal niet.
Ik ga er altijd van uit dat ik hmsn type 1 heb, maar dat is nooit echt getest.

Klaas zei op

Hallo,

Ik heb sinds woensdag 20 mei een voorlopige orthopedische
schoen met zowel zool- als verstijving aan beide zijkanten.
Het lopen hierop lukt bijna niet, want mijn enkel aan de binnenkant van de voet en bij het afwikkelen doet het vreselijk pijn. Ik had s'avonds een hele dikke buil bij de enkel zitten.
Hebben jullie ook een verstijving in de hele schoen gekregen of alleen in de zool?

groetjes,
Klaas

Arno zei op

Nu inmiddels alweer 8 weken verder, moet ik bekenen dat het geweldig gaat. Kan weer alles doen. Totaal geen beperkingen. Ik ben van de week wezen hardlopen (3 km) en heel af en toe voel je de kop van de schroef, maar die gaat er in Juli/Augustus uit. Ik hoop voor iedereen dat het uit eindelijk net zo goed gaat als bij mij...

Sterkte

Klaas zei op

Sinds maandag 9 juni ben ik van het gips verlost en heb ik een voorlopige orthopedische schoen.
Ik loop nog met krukken, maar het lopen met de schoen doet veel pijn met het afwikkelen van de voet en bij de achillespees.
Is dit in het begin normaal en gaat na enige tijd beter?
Ik heb een enkelarthodese gehad.

groetjes,

Klaas

margot zei op

Hallo,

Ook ik ben sinds woensdag 10 juni uit het loopgips en heb nu de walker. En ik heb net als Klaas last als er druk komt op de voorvoet. Er zit ook veel vocht in de voet waardoor er ook wat wondvocht lekt bij het litteken op de wreef.

Arno: als jij weer aan het hardlopen bent dan ga ik ervan uit dat jij geen HMSN hebt. Klopt dat?

alex zei op

Ik ben net terug uit het ziekenhuis,mijn linker enkel is 31 maart j.l.vastgezet heb eerst 6 weken gips gehad waar ik niet op mocht lopen,daarna 6 weken loopgips.
Mijn enkel is vastgezet omdat ik veel artrose pijn had,vooral s,nachts werd ik iedere keer wakker als ik mij omdraaide van de pijn.Nadat ik geopereerd was,heb ik vanaf de derde dag na de operatie deze pijn niet meer gehad.Nu zal ik moeten leren lopen met de vastgezette voet.Ik be natuurlijk erg benieuwd.Over enkele weken weet ik waarschijnlijk meer.Ik hoop dat het allemaal meevallen gaat.
groetjes Alex

klaas zei op

Aan Margot,

Hoe gaat het met jouw lopen?
Ik heb nu sinds een aantal weken een voorlopige orthopedische schoen, maar heb vooral met het afwikelen nog veel pijn op de wreef en aan de achillespees.
Hoe hoog heb jij de schoen, want ik heb namelijk het idee hoe lager de schoen hoe minder pijn met het lopen.
Ik kan ook nog niet zonder krukken want dan krijg zoveel vocht in de voet en het been.
Ik hoop dat het met jou wat beter gaat met lopen als met mij.

Groetjes,
Klaas

margot zei op

Hallo Klaas,

Ik heb 2 verhalen, nl. de eerste voet, die 5 december jl geopereerd is en de tweede voet die 16 april jl.gedaan is.
Bij de 1ste voet is alles heel erg voorspoedig gegaan. Ik had wel wat vocht in de voet maar dat ging langzaam aan weg toen ik een tijdelijke schoen had. Verder kan ik eigenlijk wel zeggen dat ik geen (of in ieder geval heel erg weinig) pijn heb gehad.
De 2de voet is toch wel een ander verhaal. Na 4 weken onbelast gips, 4 weken belast gips dat ging wel goed. Nu heb ik de walker en heb ik heel erg veel vocht in de voet, met lopen krijgt de achillespees telkens een duw, heb ik zenuwscheuten door de grote teen en voelt het in de hiel ook niet altijd prettig.
Toch denk ik dat dit normaler is dan mijn 1ste voet. Dat was gewoon te mooi om waar te zijn.
Ik denk dat je zelf een beetje moet proberen uit te vogelen wat voor jou het prettigst loopt. Probeer gewoon eens een lagere schoen.
Ik ben momenteel met rekverband in de weer en dan in de gipsschoen. Loopt voor mij lekkerder dan de walker, zeker met dit warme weer.

Hou je ons op de hoogte? Succes!

Wendy zei op

Hey,

mijn vriend is 19 mei jl geopereerd aan de linker enkel. Arthrodese. Nu is hij enkele dagen reeds uit het gips en moet mbv krukken nog een 2-tal weekjes lopen. Nadien mag hij volledig steunen. Op de radiographie ziet alles er correct uit.

Maar als hij rechtstaat heeft hij nog pijn in de enkel. Eenmaal aan het wandelen gaat het wel.

Ook heeft hij bij langdurig rechtstaan een hele dikke enkel. Deze gaat wel weg bij rust en ijsbehandeling.

Wat zijn jullie ervaringen? En hoe lang zal het nog duren eer alles pijnloos verloopt?

alvast bedankt voor jullie reacties

Groetjes uit België.

Arno zei op

Aan Margot,

Nee, ik heb een tripple arthodese gehad. Ik heb ook geen idee wat een HMSN is.

lucinda zei op

hallo ik ben lucinda en ben 15 jaar
ik heb mijn voet vast laten zetten en achillespees verlengt.
maar ik heb ook hypermobiliteits syndroom en kan dus alles knakken en uit de kom krijgen. wat ook wel is van zelf gaat.
in het gips knakte mijn voet heel erg pijnlijk dat was nooit gebeurt in de walker knakte hij nog steeds dus terug naar het sintmaartenskliniek. ze zeiden dat er niks aan de hand was en paar peesjes zijn die over elkaar heen knakken maar nu heb ik weer heel veel last nu moet ik woendsdag weer terug. maar ik ben bang dat ze weer zullen zeggen dat er niks aan de hand is want het doet vreselijk veel pijn kan niet lopen en stil zitten. de meeste denken allemaal dat ik me aanstel.

volgnede x laat ik het niet nog is doen

Klaas zei op

Voor Margot,

Ik ben nu een tijdje aan het oefenen met de vlos schoen,maar het wil nog steeds niet goed lukken.
Ik heb steeds het gevoel dat mijn hak de schoen niet raakt en als ik dan stil ga staan en de voet extra in de schoen zet, heb ik het gevoel dat ik achterover ga en mijn hak doet ook steeds pijn.
Heb jij dat gevoel ook en die pijn aan de hiel.

groetjes,
Klaas

margot zei op

voor klaas,
Ik heb nauwelijks pijn meer op wat stroomstoten na. Ik loop nog steeds het meest op de walker. Mijn orthopedische schoenen zijn nog steeds niet klaar, er is een enorme fout gemaakt waardoor ik minstens 7 weken moet wachten op nieuwe schoenen.
Nu heb ik berg/wandelschoenen gekocht maar daarbij heb ik niet genoeg steun in het mediale gewelf, waardoor het voelt alsof de middenvoets beentjes doorkrakken.
Morgen heb ik weer een afspraak met de schoenmaker voor inlays.
Ik heb altijd wel hoge schoenen/laarsjes om de voet in de 90graden te houden.
Probeer eens te staan met een klein wigje onder de hak, dan kom je iets meer op de voorvoet en misschien is dat in jouw geval wel prettiger.

Katja zei op

Hallo Iedereen,

Ik heb op 30 juni mijn enkel laten vastzetten en zit nu nog in gips.

Je kunt mijn hele verhaal lezen op enkel-vastzetten.hyves.nl en lid worden zodat we elkaar kunnen helpen makkelijker informatie te vinden want dat valt niet mee.

Groeten Katja

Marloes zei op

even omhoog halen voor iemand.

groetjes
Marloes

Karin zei op

Hallo,

Ik ben 6 maanden geleden geopereerd aan mijn voet ivm spitsstand en naar buiten gegroeide enkel. Ik heb HMSN type 2. Mijn voet en enkel staan mooi recht. In de walker kan ik zonder pijn lopen. In mijn proef -orthopedische schoenen is mijn enkel pijnlijk en kan ik niet goed afwikkelen. IK heb ook het idee dat de hak te hoog is. Is er iemand met dezelfde ervaring en welk soort schoenen of afwikkeling in de schoenen nodig is. Alvast bedankt voor je reactie

groetjes Karin

Sandra zei op

Hallo allemaal,
ik heb een vraagje. Ik moet mijn enkel vast laten zetten vanwege mijn artrose, ik heb geen kraakbeen meer tussen mijn enkelgewricht. Nu ben ik erg bang dat ik na de operatie niet meer op een 'normale'manier kan lopen, dus mijn voet kan afrollen en dat ik de rest van mijn leven op speciale schoenen moet lopen. Als ik jullie verhalen lees geloof ik dat het een jaartje na de operatie wel meevalt en dat je ook van de pijn af bent. Ik loop nu al 4 jaar met deze pijn en heb alles gedaan aan pijnbestrijding en deze arts raad de operatie mij af. Inmiddels st ik al een jaar op de wachtlijst voor de operatie. Ik hoop op een reactie zodat mijn beslissing om deze operatie uit te laten voeren wat makkelijker wordt.

Alvast bedankt.

Groetjes Sandra

Arno zei op

Hoi Sandra,

Het normaal lopen na een het vastzetten ligt er ook een beetje aan waar ze de enkel gaan vastzetten. Ik heb een triple-arthrodese gehad, dat houdt in 2 krammen in de voorvoet en een schroef vanaf de wreef de hiel in. Mijn enige beperking die ik heb is, dat ik mijn enkel niet meer kan zwikken. Ik kan gewoon mijn voe afrollen en heb geen speciaal schoeisel.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt.

Groetjes en sterkte,
Arno

Elly zei op

Hallo Sandra,

Ik zit nu in de herstelperiode van de triple arthodese aan mijn 2e voet, ze hebben bij mij o.a. de 3 voetwortels onder het enkel vastgezet. Dit maakt dat ik mijn voet wel omhoog en naar beneden kan doen maar niet zwikken. Dat ik kan heffen komt omdat ze een pees hebben omgelegd, die dit trukje nu weer mogelijk maakt.
Heb jij ook HMSN naast de artrose?
Mijn zus had ruim 10 jaar terug slijtage aan haar enkel met veel pijn, toen heeft een orthopeed in de buurt het enkel vast gezet me een soort hoekplaat. Het beperkt haar wel wat met het lopen maar ze is van de pijn af.
Ik heb me in de st Maartenskliniek in Nijmegen laten opereren omdat daar een orthopeed zit die ook verstand van een HMSN voet heeft. Aan de wachttijd te zien ga jij ook naar Nijmegen.
Ik moet nog even afwachten of ik in "gewone"schoenen kan lopen of weer aangepast schoeisel moet. Tot nu toe draag ik aan mijn eerst geopereerde voet een normale halfhoge schoen.
Groet Elly

Bert Schoenmakers zei op

mijn vrouw wil de enkels vast laten zetten.Wie heeft ervaring met deze operatie. mag je belasten?. wanneer kun je weer lopen enz.

Ton zei op

Reeds sinds het jaar 2001 loop ik al met klachten over mijn rechtervoet. In de loop der jaren ben ik al verschillende malen bij een orthopeed geweest, o.a. in Nijmegen St. Maartenskliniek, Leiden het LUMC en Venlo. De gebruikelijke wegen zijn gevolgd; orthopedische schoenen, verschillende scans, pijnstillers enz. De diagnose die Nijmegen mij gaf was; ernstige mate van artrose in de rechtervoet.
Momenteel merk ik echter dat de voet steeds vaker en steeds meer pijn gaat doen ongeacht de belasting ervan. Doordat ik 65 jaar ben en dus gepensioneerd hoef ik gelukkig niet meer zoveel te lopen. Wat ik wel nog veel doe om toch voldoende lichaamsbeweging te hebben is fietsen. Door de verergerde klachten denk ik er steeds meer aan om mijn enkel ook vast te laten zetten. Maar ik maak mij een beetje ongerust dat ik dan beperkt wordt in mijn bewegingen en misschien ook niet meer zo goed kan fietsen.
Wie kan mij een goede raad geven wat ik het beste kan doen. Uiteindelijk komt vastzetten er misschien toch wel van.

Rodie zei op

Hallo Ton,
Afgelopen jaar is mijn enkel van mijn rechtervoet volledig vastgezet. Ik kan van die voet alleen mijn tenen een klein beetje bewegen. Bij het fietsen heb ik er geen last van, dat gaat prima. Ook autorijden gaat best goed, alleen was het gas geven even wennen, maar het gaat op zich goed. Wat lastig is is een helling op lopen of een afstapje af. Ook op de knieen zitten is vervelend of op je buik liggen, want de voet beweegt niet mee nar achteren. Op zich is er prima mee te leven, als de pijn dan weg of veel minder is.
Maar of je beslissing juist is, weet je helaas vaak pas achteraf. Succes.

Rodie zei op

Ik was blij dat na 2 jaar met 3 operaties aan mijn rechtervoet en heel veel gips en walkers, eindelijk mijn enkel goed vast zat en ik mijn mobiliteit, zij het met veel beperkingen, weer had. Maar deze week gebeurde waarvoor ik niet gewaarschuwd was: mijn scheenbeen brak, zomaar spontaan bij het tafeldekken. Ik ben naar de EHBO in Nijmegen gegaan en na erg lang wachten, bleek vlak boven de enkel mijn scheenbeen dor gebroken. Zonder verder uitleg hebben ze me voor 6 weken in het gips gezet. Ik ben aardig verslagen en weet niet hoe de toekomst er nu verder uitziet....

Marloes-> Rodie zei op

Mijn eerste reactie: ah (schrik)
Heb je inmiddels contact gehad met Louwerens of een van de andere specialisten, of hier een reden voor te vinden is? en hoe de behandeling verder zal zijn? Of ben je nog even bezig met bijkomen?

gr. Marloes en heel veel sterkte

sonja zei op

Hoi Rodie,
Meid wat lees ik nou!!!!!!!! Ik kan begrijpen dat je het nu even niet meer ziet zitten. Inderdaad heb je al contact gehad met Dr. Louwers?? Het lijkt inderdaad dat het nu niet meer ophoud. Hou je taai schrijf het lekker van je af.......! Ik zit op het moment ook weer in het het gips ze hebben nu toch maar een tripple gedaan dus schrijf lekker kan ik weer reageren kunnen we zo even alles van ons af schrijven.
Groeten en sterkte, Sonja

Rodie zei op

Hallo allemaal,
Ik ben alweer aardig gewend aan mijn gipspootje en de rolstoel. Ik krijg weer veel aandacht, kaartjes, telefoontjes, bloemen en hulp. Het heeft dus ook voordelen. 't Vervelendste vind ik dat je niet zelf het huis uitkan en de kinderen dus niet kan halen en brengen. Vooral als dat misloopt met mensen die je vraagt, geeft dat wat stress. Verder maak ik er maar weer wat gezelligs van.
Ik heb naar Nijmegen gebeld, maar Louwerens heeft als enige helaas geen telefonisch spreekuur, maar ik kon hem wel mailen. Dat heb ik dus maar gedaan, maar helaas nog geen antwoord. Er hangt dus nog een groot vraagteken, maar dat negeer ik maar een beetje. Ik kan er verder toch nu niks aan doen.
Sonja, jij heb ook al aardig wat voor je kiezen gekregen. Heb je het idee dat het nu beter is gegaan? Redt jij het met je gezin een beetje en kan je je humeur een beetje houden?
't Geeft toch wat troost als er meer mensen in het zelfde schuitje zitten, he?

groetjes Rodie

Sonja zei op

Hallo Rodie,
Ja ik kan het een beetje bolwerken het is allemaal wel veel ik hen in me andere been dystrofie ook niet zo lekker elke keer een hele dike voet en kuit. En dan ook nog 2 kids die het hebben en één daarvan kan ook nog eens heeeel slecht leren, dus ik vindt alles wel heel veel maar daar weet jij ook alles van! Inderdaad het is inderdaad heerlijk als je met lotgenoten er over kan hebben. Hoelamg moet jij nou nog in het gips?
Hou je taai, groeten SOnja

Rodie zei op

Hallo alemaal,
Even een update. Ik kreeg een brief terug van dr. Louwerens dat het wel eens voorkomt zo'n breuk, dat het inderdaad rust moet hebben (gips en daarna walker) en dat ik het daarna voorzichtig weer echt kan gaan belasten. 'k WAs blij dat hij reageerde, maar helaas schrijft hij niets over de verdere verwachtingen en hoe dit in de toekomst te voorkomen. Ik heb ook even gebeld met mijn orthopedisch schoenmaker, die raadde aan vlot een doorverwijzing via de huisarts te vragen voor een goede revalidatie-arts, die kan meedenken over geschikte schoenen. Meestal bedenken de schoenmaker en ik samen wat het beste is en dat gaat pirma, want hij is echt erg ervaren, maar dit durft hij niet zelf aan.
Ik hoopte nu wel een beetje te kunnen lopen op het loopgips, maar het is nog best gevoelig, dus ik neem maar geen risico en blijf de rolstoel lekker gebruiken. Jammer, want ik hoopte snel weer te kunnen fietsen. Ik moet toch nog wat geduld leren.
groetjes Rodie

Rodie zei op

Hallo allemaal,
Na 9 weken gips (ik kreeg er 3 extra voor de zekerheid) is het eraf en zit het bot weer aan elkaar. Nu heb ik een walker, dat loopt veel minder fijn dan gips, maar dat went wel weer. Vanmiddag ga ik in Zwolle naar een revalidatiearts, ben benieuwd wat hij vind en wat voor schoen hij aanraadt.
Dr. Louwerens zei gisteren dat ik het wel moest belasten want dan wordt het bot weer sterker, maar niet te veel, want door te veel belasting was het bot gebroken. Lastig advies, want ik loop altijd al niet zoveel en wat is dan teveel, of merk ik dat pas als mijn been weer krak zegt? Nou ja, misschien heeft de revalidatiearts nog tips.
Ik heb in 2 jaar tijd 45 weken gips om mijn rechterbeen gehad, een mooi record.
groetjes en sterkte allemaal met de nare kwalen....

Sonja zei op

Hoi Rodie, Jemig wat een verhaal weer met 9wkn gips en wat een record heb je zeg! Kan je allemaal nog wel verwerken en bolwerken. Zelf zit ik ook nog maar het wordt me allemaal wel veel en heb ook nog veel pijn heel gek maar aan me tenen, zo erg dat ik er gewoon van wakker ligt. Hoe lang moet je nu weer met de walker lopen? en moet je nog terug naar Dr. Louwerens? Hopelijk heb je mooie schoenen uitgezocht. Verder wens ik jou en alle mensen van VSN hele fijne paasdagen!
Groeten, SOnja

jessie zei op

Hallo Allemaal!
Ging eens googlen, en ik heb zoveel lotgenoten! 4 Weken geleden in Belgie Triple Artrodese gehad, en zou a.s. maandag al Loopgips krijgen! Heb eens geprobeerd deze morgen, m een paar stappen te zetten, maar dat doetvPijn! Wou hem afrollen, vergeet het maar! Zit nu aan pijnstillers,zoveel napijn! Volgens de specialiste, krijg ik na nog eens 2 weken Loopgips,dan een Walker,en zou ik op Vakantie kunnen!Dus na totaal 10 weken zou ik normaal moeten lopen! Als ik deze reacties lees, bekruipt me toch een gevoel van; Dit Lukt Nooit!
Dit is tot nu toe mjn verhaal! Afwachten tot maandag maar!
Groeten Jessie

herman zei op

Ben aan beide enkels geholpen,en de linker heb ik in totaal 8 weken mee gezeten en de rechter (omdat ik een stukje bot uit de rug achter in mijn onder been kreeg en duurde iets langer 3 wk zh.)heb ik in totaal 15 wk mee gezeten.
Ben door louwrends in sint-maartensklinink geholpen.
Dit was in 2008/2009

Wiljan van Sommeren zei op

Hallo,
Hier mijn ruime ervaring. Ik heb zowel rechts als links het bovenste sprong gewricht van de enkel vast staan. Nu heb ik 12 mrt van dit jaar mijn linker enkel ook het bovenste vast laten zetten. Eerst onbelast gips 6 weken. net een ruim aantal weken loopgips gehad ging best goed. Nu ben ik dinsdag uit het gips gekomen en dan valt het erg tegen!! Mijn voet doet pijn kan niet belasten loop weer met krukken. Heb een Walker gekregen om beetjes te kunnen lopen.. Is dat normaal doet pijn belasten en er komt druk op te staan als ik mijn voet naar beneden hou.. Valt zwaar tegen...

Elly zei op

Hallo Wiljan en Jessie,
Het duurt bij dr Louwerens sowieso 12 weken voor je er zonder iets op mag lopen, het zou ook niet anders kunnen vanwege de gevoeligheid en de pijn van de andere stand. Ik kon voor de operaties op mijn sokken lopen nu is dat na een jaar na mijn 2e voetoperatie(eerste in nov. 2010) nog steeds gevoelig. Nu mijn voeten door de operatie naar buiten gericht staan wikkel ik af over mijn grote teen. Ik betwijfel of dat de bedoeling is. Ik ga binnenkort maar naar het schoenenspreekuur bij de revalidatiearts. Ik loop nu weer op confectieschoenen. Mijn voet is breed en natuurlijk weinig flexibel om in een schoen te komen. Wat ik heel fijn vind is dat ik na de peesomlegging mijn voet weer kan heffen(wanneer mijn voeten niet te moe zijn)
Wanneer ik de stad in ga neem ik een kruk mee anders is het moeilijk vol te houden, voorheen hoefde dat niet. Ik hoop dat dit nog verbeterd.
Groetjes Elly

Angelique zei op

Goededag,

Ik heb een vraag over het vast zetten van enkel(s).
Mijn moeder kantelt helemaal met haar voeten en loopt op de zijkant van haar voeten. Nu heeft de arts voorgestelt om haar voeten/enkels vast te laten zetten, zijn hier mensen die daar ervaringen mee hebben.

Vriendelijke groet,

Angelique.

Marloes-> Angelique zei op

Heb je de berichtjes in deze topic gelezen? Ervaringen genoeg toch? Misschien heb je nog specifieke vragen die beantwoord kunnen worden?

gr. Marloes

Denise zei op

Hoi iedereen,

Binnenkort onderga ik een operatie aan mijn voeten. Eerst wordt de rechter gedaan en dan de linker. Ik ben geboren met HMSN en heb een ernstige klompvoet en mijn buitenste spieren van mijn voet werken niet optimaal zodat dit in een klompvoet resulteert en ik mijn voet optil met mijn tenen. Ook zwik ik bij alles. Nu heb ik eindelijk een chirurg gevonden die daar iets aan kan doen! Mijn hielbeen wordt rechtgezet, mijn pezen in mijn voet worden rechtgezet en tenen ook, mijn achillispees wordt verlengd en kuitspier ook. Het lijkt me een erg zware operatie maar heb er alles voor over om nooit meer te zwikken en op hakken te kunnen lopen.

Maar nu vraag ik me af hoe zinvol deze operatie zal zijn en of ik ooit op hakken zou kunnen lopen want dit heb ik nooit gekund ivm mijn enkels die naar buiten vallen en heel zwak zijn.

Heeft iemand ervaring met deze operatie en ben je er erg mee opgeschoten? En zou iemand mij meer info kunnen geven?

Groetjes,
Denise

Marloes -> Denise zei op

Hallo Denise!

Ik kan niet op mijn haken lopen, ook niet op mijn tenen, maar verder loop ik een stuk beter na de operatie, nu zo,n 5 of 6 jaar geleden.
Ik zwikte ook fors en liep op de zijkant van de voeten, en ben daar in Nijmegen aan geopereerd met een geweldig resultaat!

Ik hoop dat het voor jou ook een flinke vooruitgang zal brengen. Ik vraag me af waarom wil je op je haken kunnen lopen? Gewoon voor het kunnen of ook nog een functionele functie daarin?

Gr. Marloes

Denise --> Marloes zei op

Hi Marloes,

Ik wil zo graag op hakken kunnen lopen omdat ik dit veel leuker vind staan onder jurkjes..en ik draag meer jurkjes dan broeken en dan staat een hak mooier dan een platte laars of iets anders..Maar als jij geholpen bent aan je enkel en niet meer zwikt, hoe kan het dan dat jij niet op hakken kan lopen? En op je tenen lopen zou nu toch ook moeten kunnen? Of hebben ze niks met jouw pezen gedaan? Bij mij is die intake met die arts zo snel gegaan dat ik toch nog wel met een aantal vragen zit. Ik loop ook helemaal naar buiten en mijn enkels vallen naar buiten..sta totaal niet stevig en hoop dat dat wel verdwijnt na die operatie..hoelang heb jij moeten herstellen en hoelang zat jij in het gips? En wat hebben ze precies bij jou gedaan?

Groetjes, denise

meisy zei op

mijn zoontje van 8 jaar loopt naast zijn voeten de enkels vallen naar binnen wat zouden jullie doen hij is al bij de podotherapeut en bij de kinder fysio

Marloes->Denise zei op

Ik dacht dat je bedoelde op je hakken van je voet lopen, maar jij bedoelt hakschoenen hahaha die vind ik best leuk.
Dat kan ik nu ook wel, maar niet erg goed hoor. Maar ik mis ook de kracht en functie van de voetheffers! dus dat maakt het wel lastiger dan.

Ik heb 4 en 6 weken (per voet verschillend ivm genezingsproces) onbelast gips gehad, daarna 4 weken loopgips, en toen iets langer dan een maand een walker (soort van skilaars)

Waar laat je het doen?

gr. Marloes

Denise --> Marloes zei op

Hi Marloes,

Het is inmiddels al een tijdje geleden dat ik deze site heb gecheckt maar de tijd komt steeds dichterbij..ik word al over 5 weken geopereerd ( 14 januari) en ik begin nachtmerries te krijgen over de narcose..ik ben bang dat ik nietmeer wakker word! Op de een of andere manier geeft dat een erg beangstigend gevoel..ook het idee dat de operatie mislukt en ik nog erger af ben dan dat ik nu ben maakt me ook bang..weet jij hoe groot de kans is dat de operatie succesvol is? En heb jij verhalen gehoord met slechte afloop? Ik laat me opereren in de Bergman kliniek in Naarden..heb 2 consulten gehad en die dokter zag al gelijk wat er mis was..maar 10 weken (dat is ook de tijd die de dokter tegen mij zei) voor ieder been in gips lijkt me zo lang! Dat zou dan in totaal 20 weken zijn..4 maanden dus! Wat moet ik in hemelsnaam 4 maanden op de bank gaan doen?

Arie Perdijk uit Coevorden 23-11-1942 zei op

Hallo lotgenoten,
Ik ben half oktober 2012 door Dr. Haverkamp in het Slotervaartziekenhuis geopereerd. Het bovenste spronggewricht van mijn linker enkel is vastgezet.( moet je maar niet zo lang voetballen). De operatie is uitgevoerd als kijkoperatie. Dus 3 hele kleine wondjes. Operatie prima verlopen, vrijwel geen pijn gehad. Eerst 4 weken onbelast gips, daarna 4 weken belast.Nog 2 weken een walker dragen naar behoefte.En dan maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het is nu 4 maanden later. Het lopen gaat met de week beter. Ik maak elke dag een wandeling van minstens een uur. Ik zit ook al weer op de racefiets, fietsen is geen probleem. Ook dat gaat prima. Niet alles gaat naar mijn zin. Zodra ik maar een poosje stilzit, wordt de enkel stijf. Ik moet dan weer een "warming-up" doen, alvorens weer goed te lopen. Het op blote voeten lopen gaat toch wel erg moeilijk. Vooral over het stijf worden van de enkel, maak ik mij zorgen. Misschien ten onrechte. Ik wil misschien teveel, te snel. Kan iemand mij vertellen of die zorgen niet nodig zijn.

groetjes

Arie

Marloes->Denise zei op

Sorry, ik lees je berichtje nu pas.

Hoe gaat het nu met je? Ik heb nog weinig tot geen verhalen gehoord van mislukken. Ik heb nu van 2 personen een verhaal dat het niet geslaagd is en dit voornamelijk door infectie of slechte nabegeleiding.


Gr. Marloes

Sonja zei op

Hallo Allemaal,

Ik heb een vraagje ik zwik veel febr. 2012 hebben ze de tripple arthrodese gedaan gaat nog niet lekker nu zijn ze er achter dat er veel ruimte zit tussen me bovenste sprong gewricht, ja en wat nu?????? heeft hier iemand ervaring mee?????Sinds de laatste operatie zie je me voet steeds weer veranderen en weer helemaal in de spits stand gaat hij staan en daarbij wordt hij steeds stijver wat is nu wijsheid wat ik moet doen.
Ik hoor het wel,

Groeten, Sonja

Marloes-> Sonja :) zei op

ff omhoog gehaald, want dit was het berichtje wat je bedoelde denk ik?????? :)

Succes en sterkte verder!

Patja zei op

Sinds 16 jaar heb ik een totaal kapotte enkel met enorm veel pijn. De raag is: vastzetten of gaan voor een de Hingegra prothese? Ik ben 48 jaar en eigenlijk nog te jong voor deze ingreep, zeggen de artsen. Wat moet ik doen?

a dekker zei op

hallo;
bij mij is een tijd geleden, artrose geconstateerd,in mijn enkel, de pijn die ik soms heb is zo onverdraaglijk, zeker als ik thuis kom ,na een dag werken.
Net een bezoekje gehad bij een orthopeet, die adviseerde mij om na te denken over het vast zetten van mijn enkel,
ik zit net de forums te lezen, maar ik word er niet bepaalt vrolijk van (wat een verhalen allemaal)
wie kan mij vertellen, wat ik moet doen, en de voors en tegens op te schrijven, ik ben nog maar 46 jaar jong.

Wim Dool zei op

Bij mij is de Linker enkel 10 jaar geleden vast gezet wegens H.M.S.N.2 in Nijmegen. Nu gaan ze mijn Rechter enkel vastzetten in Alkmaar Ik heb tot op heden nergens last van Othopedisch schoenmaker kan echt mooie schoenen maken nu!! dus doe er iets mee!

dorien zei op

In februari is mijn enkel vast gezet, bovenste sprong gewricht. ik heb in totaal 3 maanden gips gehad. In die periode heb ik geen pijn gehad. Het gips is nu 4 weken geleden verwijderd, ik heb nu veel pijn bij het lopen. Met name mijn voorvoet. Het afwikkelen doet veel pijn. Ik heb ook geen gevoel op de boven zijde van mijn voet. Ik doe zelf van alles om het herstel te verspoedigen, sporten op de loopband, op de spinfiets, maar niets helpt. Het ene moment lijkt het iets beter te gaan dan het ander, maar de pijn blijft. Komt dit iemand bekend voor en is de pijn na verloop van tijd afgenomen. Ik wordt er soms moedeloos van.

Marloes-> Liesbeth zei op

zie de berichtjes o.a in dit item.

Gr. Marloes

Rias59 zei op

Gaan een triple arthose doen aan linker voet rechter voet heeft dezelfde stand afwijking is die erna aan de beurt? Gaan het doen in Nijmegen dokter Louwerens hij zij voor een goed beeld moeten ze allebei eigenlijk gedaan worden maar zie erg tegen de revalidatie op kon ook naar verpleeghuis maar dat zag ik niet zitten heb thuis man. Moet ik nog thuiszorg / Buurtzorg regelen of is het zelf te doen ik ben een doorzetter!

Rias59 zei op

Kunnen jullie mijn email adres weg halen?

Marloes zei op

Als je in huis kunt voortbewegen met de rolstoel is er veel zelf te doen denk ik zo!

Voor Kitty zei op

Zie deze draad ;)

RIas59 zei op

Marloes bedankt ik zit inmiddels in onbelast onderbeen gips nu heb ik nog een vraag wat zit er bij jullie tussen ene been en andere werd jullie ook geadviseerd gelijk er achter aan te doen om eerst sterk worden en dan pas andere been?

Marloes zei op

Goedemorgen,

Voor nu beterschap! En bij mij zat er niet heel veel tijd tussen en dat was ook zo afgesproken! Groeten
Marloes

Gverdo zei op

Hallo allemaal Voor mij gaat het ook gebeuren dat mijn linker enkel wordt vast gezet. Ik loop nu al zeker 7 jaar met hele gemene pijn steken in mijn linker been door wat blijkt te komen door artrose. De pezen en spieren in mijn linker been lijken soms te scheuren of af te knappen zo pijn gevoel geeft dat dan niet dragelijk meer. Na alles geprobeerd te hebben van inleg zooltjes,brace,injectie,orthopedische schoenen, is er na deze CT scan en op smeken van mij gekozen voor vast zetten enkel, eindelijk gelukkig. Ik heb door de pijn en bijkomende spyschise ellende alles wat ik had verloren omdat de pijn door mijn ziel heen sneet. Ik hield mijn werk niet meer vol ik werkte op een raffinaderij dus veel ongelijk vloers trappen kooiladders klimmen en klauteren alles wat slecht was voor evtueele genezing of rust zat er niet in. vaak moest ik huilen in een hoekje van de pijn om dat het niet uit te houden was, hierdoor ging ik steeds verder achteruit omdat ik als een gewond dier door moest gaan daar ik voor mijn werk geen vervanger had was de druk om door te blijven gaan te groot ik zag mijn werk als hobby maar wel met veel verantwoordelijkheden. En uiteindelijk ben ik gebroken en dus ook mijn baan verloren een werkgever heeft nu eenmaal niks aan mensen met lichamelijke klachten. Nu ben ik al ruim 5 jaar thuis arbeids ongeschikt en zonder werkgever. Het liefst stopte ik met leven maar leef nu nog puur voor en door mijn gezin zo,n inpakt had het op mij. Nu ik weet dat ik geopereerd ga worden krijg ik weer wat zin om verder te gaan en mijn raad aan een ieder is laat het nooit zover komen maak er wat van, dan maar een vaste enkel en weer hoopvol dan weg kwijnen en opgeven. Dit wou ik even kwijt en het doet me goed. Bedankt

Henkkouwenberg zei op

Hallo,  mij is ook geadviseerd om mijn linker enkel vast te laten zetten (artrose) . Dat werdt mij verteld door mijn arts in het tweesteden ziekenhuis. Gisteren in Mill geweest en daar kreeg ik het zelfde te horen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er schrik van heb.

Maar aan de andere kant wel veel pijn als ik een tijdje gelopen heb en s avond als ik zit. Deze pijn trek dan ook door naar mijn nek. En ik zie hier veel verhalen staan de een heeft er veel last van de operatie en de andere wat minder, maar dat vind ik nog niet het ergste. Mij gaat het erom wat kan ik nog na dat de enkel is vast gezet? kan ik weer enigsins normaal lopen, kan ik ook weer golfen?  Wie kan mij daar een duidelijk antwoord op geven a.u.b.

Gr. Henk

dit bericht is gewijzigd door Henkkouwenberg op 23 maart 2018 om 14:40

Koot zei op

In 2014 heb ik mijn rechter enkel vast laten zetten (bovenste spronggedeelte). Ik had ook veel pijn bij het lopen en dit kwam doordat het kraakbeen volledig was verdwenen en ik in feite bot-op-bot liep met mijn enkel.

Na de operatie is het herstel voorspoedig verlopen en na 2 maanden kon ik er al weer aardig op lopen. Hardlopen was geen optie meer maar wel fietsen en wandelen wel volgens de specialist.

Ik ben naast het fietsen me meer gaan richten op wandelen, in eerste instantie wandelingen van maximaal 10 km en later heb ik dit verder weten uit te breiden naar 25 km. Ook rustig gestart met meerdaagse wandelingen en onlangs de vierdaagse van Nijmegen gewandeld (4 x 30 km mag vanwege mijn leeftijd 63).

Er is dus veelmogelijk ondanks een vastgezette enkel. Dit zal misschien niet voor iedereen gelden, want is denk ik ook mede afhankelijk van de mate van het (volledig) vastzetten van de enkel. 

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login