Geplaatst onder beademing door vuurvliegje

beademing dmv de ASTRAL

Hoi!

Zijn er mensen die ervaring hebben met de Astral als beademingsapparaat via een tracheastoma?

Ik heb moeite met de Trilogy omdat deze constant lucht inblaast, ook tijdens de uitademing. Het is zeer weinig, maar toch net genoeg om klachten te geven.

Via een vriend hoorde ik over de Astral. Hij vertelde dat deze beademing geen lucht inblaast tijdens de uitademing.

Ik zou deze beademing nu dus graag uitproberen maar mijn CTB heeft deze niet in hun assortiment. Voordat ik kijk wat nu mijn opties zijn, hoop ik dat iemand die dit leest de Astral kent of gebruikt via een tracheastoma en kan aageven of er inderdaad een setting op de machine is, die ahw pauze geeft tussen (ofwel een luchtloze/drukloze(?) uitademing) de ademteugen.

Ik hoop dat ik het hiermee duidelijk heb kunnen uitleggen en zie reacties tegemoet!

Alvast dank!

5 reacties , oudste reactie bovenaan
Hermelinde zei op

Bij de Trilogy kan de PEEP (de uitademdruk) ook op nul (uit dus), maar dan moet je wel geklept beademt worden (lees: je slang moet een uitademklep hebben, wat bij invasive beademing vaak het geval is, bij de Trilogy heet dit active circuit). ?Als je geen klep hebt (passive circuit) kan de EPAP (uitademdruk) op mimaal 4, bij de Astral is dit ook niet nul (kan niet), maar minimaal 2. Ik weet dit omdat ik een EPAP van 2 heb en dus ook niet over kan op de Trilogy. Ik probeer al 4 jaar een Astral te krijgen, maar dat is erg lastig als je in Utrecht zit. Kortom: de uitademdruk kan uit, maar alleen met een klep/ active circuit. Helaas kreeg ik door water in de drukslang van het active circuit ?? steeds alaremen, dus dat was ook geen optie. Mocht je FaceBook hebben, dan raad ik je aan je vraag te stellen in de beademingsgroep, want dan krijg je ongetwijfeld meer respons. https://www.facebook.com/groups/448609385503349/?

vuurvliegje zei op

Hoi Hermelinde!

Dank je voor je reactie en je tip over de groep op Facebook. Ik had al op beademing in FB gezocht, maar nog niets gevonden:) Ik ga er direct kijken. Fijn om nu ook het verschil te weten tussen active en passive circuit.

Mijn CTB verpleegkundige wou me idd een slang met klep geven, maar het blijkt dat ik die al heb! De EPAP van nul betekent helaas niet dat er helemaal geen druk/danwel lucht geblazen wordt. Ik had ook eerst EPAP 2 op de Trilogy en dat was voor mij echt te heftig. Hij staat nu op nul maar hij blaast in stand nul nog steeds lucht bij uitademing. Het is weinig, maar toch heb ik er erg last van.

Heeft de Astral bij een active circuit dus een EPAP van minimaal 2? Of heeft de Astral bij passive circuit een EPAP  van minimaal 2?

Wat bizar dat je al 4jr bezig bent om een Astral te krijgen! Vanwege mijn problemen met de Trilogy ben ik net aan het kiken of ik de Astral kan krijgen...maar als je daar al vier jaar mee bezig bent..aiai!

Mag ik vragen welke machine je nu gebruikt? Begrijp ik het goed dat jouw voorkeur uitgaat naar een EPAP van 2 maar dit bij de Trilogy voor jou niet haalbaar is omdat je bij active circuit last hebt van water in de drukslang?

Dat je bijv al 4 jaar bezig bent, en ik nu ook tegen het probleem aanloop dat Utrecht alleen Philips apparatuur biedt, roept bij mij bijv wel  de vraag op van keuzevrijheid. Ik zou ook heel graag vernemen of meer mensen hiermee worstelen. Misschien kan ik dat in de FB groep verder vragen!

Hoe zie jij dat bv?

Graag hoor ik van je. Ook over waar je tegenaanloopt bij het krijgen vd Astral.

Hermelinde zei op

Om het even ingewikkeld te maken, de uitademdruk heet meestal EPAP bij een slang zonder klep en PEEP bij een slang met klep. De PEEP kan ook bij de Astral ook naar nul, de EPAP alleen naar 2 (is bij de Trilogy minimaal 4). Ik heb de trilogy zowel met al zonder klep geprobeert. Met klep kwam er bij mij echt geen lucht uit bij de uitademing, zonder klep wel! Ik denk dat het wel kan met de Trilogy, maar dat de verpleegkundige te weinig van het apparaat weet om het voorelkaar te krijgen. Ik heb nu nog steeds een Elisee (is de voorloper van de Astal), maar daar is helemaal geen service meer voor en hij is erg gammel. Om die reden ligt er ook een Trilogy in mijn auto (back-up apparaat). Na heel veel gezeur lijkt het er nu op dat ik naar het CTB maastricht kan voor een Astral, maar ik moet het nog zien gebeuren. Er is me in die 4 jaar zoveel toegezegd.... Ik heb zeer veel moeite met het gebrek aan keuze vrijheid. Ik snap dat er een voorkeursapparaat is, maar als je echt vastloopt met de Trilogy moet er een alternatief zijn. Dat vindt mijn CTB arts overigens ook, maar die moet de lijn van de afdeling volgen.  

Hermelinde zei op

Waarom ik na 4 jaar nog geen Astral heb: Utrecht kan hem echt niet leveren omdat levancier Mediq hem niet levert (Rotterdam en Maastricht hebben een andere levenacier) en omdat de verpleegkudnige niet inwerkt zijn op de Astral. Doorsturen naar een ander CTB zou een oplossing zijn, maar beide CTB's hebben mij niet aangenomen omdat ik buiten de regio woon. Dat terwijl de regio van Maastricht letterlijk 2 km van mijn huis af is. Nu de Trilogy echt geen optie is lijkt het toch mogelijk om naar Maastricht over te gaan, maar ik wacht nog op een afspraak of bevestiging. We gaan het zien. Overigens wordt dit probleem opgelost, want alle CTB's krijgen binnenkort dezelfde apparateur (de aanbestedingsgesprekken lopen momenteel). Hopelijk vallener niet te veel apparaten af en komt er wat bij! 

dit bericht is gewijzigd door Hermelinde op 3 oktober 2019 om 00:08

vuurvliegje zei op

Het kan idd zijn dat de verpleegkundige te weinig weet van de mogelijkheden. Ze is tamelijk nieuw en vraagt veel dingen na bij collega`s. Gelukkig doet ze wel haar best om te helpen.

Tof dat je alle termen weet. Tot nu toe had ik nooit de behoefte om precies te weten hoe ik werd beademd omdat de PLV prima voor me is.  Nu het lijkt of de Trilogy iets anders doet is het pas belangrijk geworden om de terminologie te beheersen maar ik weet niet waar ik die info vandaan moet halen! Via het CTB gaat het mondjesmaat!

Haha je bent de eerste van wie ik een beetje overzicht krijg:)

Ik vind het echt te bizar dat het zo`n gedoe is om een ander apparaat te krijgen/kunnen proberen! Wij zijn tenslotte degenen die er gebruik van maken. Een beetje keuzevrijheid mag er toch wel zijn op zijn minst. Het gaat hier tenslotte toch om gerenomeerde merken en niet om experimentele apparatuur.

Fijn dat je CTB arts het in elk geval wel met je eens is. Via het VSCA hoorde ik dat er wel mensen van CTB zijn gewisseld om aan een Astral te komen. Dit lijken me toch signalen dat men behoefte heeft aan meer keuze. Niet iedereen kan op dezelfde apparatuur. Komen dez signalen aan bij de beleidsmakers?

Haha, goed dat je het positief bekijkt dat alle CTB`s met dezelfde apparaten gaan werken. Ik hoorde het en was gelijk bang dat de keuzes nog minder worden!! Zal mn pessimistische aard zijn:)

Ik zat al serieus te denken aan een petitie ofzo!!

Ik wens je succes met het switchen naar Maastricht! Bizar dat je daar sowieso al niet zat daar je er 2km vandaan woont!

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login