Geplaatst onder myasthenia gravis, algemeen

Aangepast rijbewijs? ivm eigen verklaring?

21 reacties , nieuwste reactie bovenaan
Hotdizzy18 zei op

Hoeveel kost het daadwerkelijk om je steeds te laten herkeuren? Harry schreef dat hij flink moest dokken namelijk...

Anneke zei op

Exact wat Rogier zegt. Je moet eerlijk zijn, want bij de eerste de beste aanrijding krijg JIJ de schuld als je je auto uitkomt en men ziet dat je niet goed loopt oid. Dat is mijn broer overkomen en hij zit nu in een rechtszaak.

Samen met het CBR bepalen welke aanpassingen nodig zijn, maakt dat je sterk staat bij een verzekeringskwestie. Dan heb je nl. een fiat (goedkeuring) van het CBR en rijd je veilig.

Rogier zei op

Beste Charles,

Wees eerlijk over je spierziekte. Het cbr zal een neuroloog aanwijzen die kijkt wat je wel/niet kan en voor hoe lang. Een rijtest moet later uitwijzen of je idd nog goed kunt rijden.

In tegenstelling tot wat weleens gedacht wordt is het cbr er om je mobiel te houden. Je legt dus geen examen af maar gaat samen met een medewerker van het cbr kijken of er ergens problemen zijn en hoe die op te lossen zijn. Verzekeringstechnisch (en moreel) is het heel onverstandig om zonder cbr-goedkeuring rond te rijden. Je maakt in mijn ogen dus de juiste keuze om eerst het cbr te raadplegen.

Charles zei op

Vraagje ?

Wat vullen jullie in bij de medische verklaring en laten jullie direct een Neuroloog een verklaring schrijven of regelt het CBR dit ?

Ik heb namelijk mijnrijbewijs maar rijdt niet voordat ik toestemming heb van het CBR.

Alvast bedankt ,

Harry zei op

Wanneer het CBR voldoende informatie heeft beoordeelt men of je wel of geen rijbewijs weer krijgt.
Totaal je rijbewijs innemen doen ze niet gauw. Alleen wanneer je C erbij hebt raak je deze snel kwijt.

Sanne zei op

Hoi,
tijdje niet gekeken.
Ik heb dr. Kuks erover gemaild uiteindelijk kwam het er op neer dat ik alleen hoefde in te vullen dat ik onder behandeling van een oogarts ben.

De oogarts heeft een aantekening op de eigen verklaring gemaakt, waarna deze naar het cbr is gestuurd.
Na een week kreeg ik al een reactie terug van het cbr, dat het nog onvoldoende info was.
Wacht momenteel op de volgende brief. Dus ik ben benieuwd!

iig bedankt voor jullie reacties

Harry zei op

Hallo allemaal,

Sinds een paar weken heb ik weer een nieuw rijbewijs.
Na de aanvraagpapieren bij Kuks in de brievenbus te hebben gedeponeerd kreeg ik na weken de hele brut terug van het CBR. Keurig ingevuld door Kuks, maar toch wilde men van mij weten wanneer ik voor het laatst een epilepsie-aanval heb gehad. Kennelijk was dat lang genoeg geleden want ik heb een rijbewijs terug gekregen voor 10 jaar. Slechts met de vermelding:"Moet bril of contactlenzen dragen".
Ben ik dus erg blij mee.

Groetjes, Harry

Jacqueline zei op

Hoi Sanne,

Ik heb MG en heb nooit een verklaring voor mijn rijbewijs ingevuld.
Ik heb in het begin dubbelzicht gehad (toen reed ik ook niet) maar dat heb ik nu nog maar heel zelden en dan eigenlijk alleen als ik net wakker ben of als ik een dip wat de MG betreft heb, en dan alleen als ik opzij kijk.
Ik zag dus ook geen noodzaak om zo'n verklaring in te vullen.
MG is voor zover ik weet een spierziekte en geen zenuwziekte.

Die tweede vraag vind ik lastig. Als je 1 glas afplakt kan je moeilijker de afstanden inschatten. Dus eigenlijk zie je dan wel minder goed denk ik.
Heb je de mogenlijkheid om ergens een toelichting te geven?
Ben benieuwd wat je neuroloog zegt.

Suc6 met het invullen.

Groetjes, Jacqueline

Edwin zei op

Hoi Sanne,

Ik heb persoonlijk geen ervaring met MG.
Wel met een andere aandoening en dus heb ik ook een Eigen Verklaring ingevuld.
Je schrijft dat je met bril met prisma goed ziet.
Dan zou ik daarop met nee antwoorden.
MG lijkt me verder een spierziekte.
Op die vraag zou ik toch ja antwoorden want als ik de vsn informatie erbij pak is er iets mis met...nouja dat weet je zelf natuurlijk het best.

Ik ben benieuwd hoe je het hebt ingevuld.
Als je nog vragen hebt kan je mailen.

Groetjes,

Edwin

Sanne zei op

Bedankt voor de info, ik heb zelf niet zo'n zware vorm van MG.
Ik merk wel dat ik iets minder zwaar kan tillen, maar vraag me ook wel eens af of dit niet door de grote hoeveelheid mestinon komt die ik slik.

Maar goed iemand een idee wat ik op die vragen in moet vullen? Ga zo mijn arts bellen, maar ben benieuwd wat anderen hierbij hebben ingevuld?

Marius zei op

Ik ben momenteel bezig met het vernieuwen van mijn rijbewijs. Ik heb HMSN-V en moet om de 5 jaar de procedure weer opstarten.

Eerst de eigen verklaring insturen, daarna keuren door een neuroloog en als laatste rijden met iemand van het CBR.

De man-vrouw van het CBR zal ook meten of je genoeg kracht hebt om de pedalen te bedienen. Daarna een kort stukje met hem-haar rijden en een noodstop maken.

Dit jaar ga ik met een automaat naar de rijtest, ik ben benieuwd of ik nu een aantekening op mijn rijbewijs krijg dat ik alleen met een automaat mag rijden. Op zich niet erg, ik ga toch niet meer schakelen.

Begin op tijd met het vernieuwen van je rijbewijs, het kan soms lang duren voor je alles rond hebt.

Suc6, Marius.

Sanne zei op

Hoi,

Ik ben nu mijn eigen verklaring voor mijn rijbewijs aan het invullen, maar bij 2 vragen blijf ik steken of ik hierbij nou ja of nee moet invullen.
Wie kan mij helpen?

3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte -zoals beroerte- of een ziekte aan het zenuwstelsel?

8a. Ziet u minder goed met een of beide ogen, zelfs als u gebruik maakt van een bril of contactlenzen?Valt MG onder een ziekte aan het zenuwstelstel, ja toch?

En ik heb dus aan mijn ene oog MG, ik zie dus nu alweer een tijdje goed. Soms heb ik last dat een oog scheel trekt, het is altijd hetzelfde oog. Daardoor kan ik dubbelzicht hebben. Wat dus op te lossen is door een bril met prisma te dragen of een bril waarbij 1 glas is afgeplakt..

Alvast bedankt voor jullie hulp!

groetjes, Sanne

katja zei op

even een tip. Als je voor je rijbewijs gekeurd moet worden moet je dat vaak zelf betalen. Voer je dat op bij de belastingaangifte dan wordt het afgewezen als je alleen rijbewijskeuring vermeldt. Als je het opvoert als rijbewijskeuring ivm spierziekte dan accepteren ze het meestal wel.
mijn man moest iedere 5 jaar opnieuw gekeurd worden, altijd door een andere arts dan de eigen huisarts en dan nog eens door een neuroloog.

Katja

Harry zei op

Hallo allemaal,

Wanneer je MG hebt krijg je geen rijbewijs voor je "leven". Het rijbewijs heeft dus een beperkte geldigheid. Zelf heb ik last van dubbelzien en ptosis. Tijdens het autorijden word vreemdgenoeg| gelukkig het linker beld onderdrukt en nemen de hersens het rechter beeld op. Voor de ptosis heb ik een bril met ptosishaakjes.

Het keuren door een niet MG specialist is een lachertje. Men heeft totaal geen kaas gegeten van MG.
Wanneer je bij het CBR aan komt draven met een verklaring van een MG specialist krijg je gegarandeert een rijbewijs.

Mijn huidige rijbwijs BE (C hebben ze wel afgepakt) verloopt in juli. Ik vraag dan een eigenverklaring aan en deze stuur ik met een begeleidend briefje naar Prof.Kuks. Van het CBR ontvang ik dan na een poosje een nieuw rijbewijs, na uiteraard eerst weer flink gedokt te hebben.

groetjes, Harry

Angelique zei op

Ik heb nooit een rij test af hoeven leggen alleen de verklaring van die arts was voldoende.

Ken je nagaan wat er een onderscheid is.

Ik was net 1 dag over 1 april heen toen ik op moest dus ik had wel een punten rijbewijs maar die krijgt iedereen na 1-1-2002 geslaagd is.

Gr. Angelique

P.s. staat gen aantekening op je rijbewijs dat het zo is, maar de eerste 5 jaar mag je niet meer als 3 punten halen anders ben je hem kwijt. na die 5 jaar van datum afgifte telt het als een "gewoon" rijbewijs.

Noreen zei op

Hallo Martina,

Ik heb ook een spierziekte en heb toevallig net mijn rijlessen afgesloten, ben gisteren geslaagd voor mijn rijbewijs. Ik heb gewoon het normale rijbewijs gehaald. Wat ik moest doen was een eigen verklaring opsturen naar het cbr en daarop zetten info. Vervolgens heb ik daar ook een brief van de diagnose van de arts bijgedaan. Vervolgens werd ik opgeroepen voor een gesprek met de medisch adviseur. In dat gesprek wordt alles verder uitgelegd en hebben ze bij mij bekeken of ik gekeurd moest worden door een arts of dat je een rijtest moet doen. Ik hoefde niet naar een neuroloog, maar een rijtest was voldoende. Als je nog meer wilt weten, mag je me altijd mailen.

Groetjes,

Noreen

Sanne zei op

Ja, vorig jaar wilde ik het dus oppakken en toen begon ik ineens scheel te zien.
Nu zie ik sinds 3 weken weer goed.
En sowieso als ik een oog afdek zie ik goed genoeg.
Wil het inderdaad dan ook weer gaan oppakken, was er inmiddels al achter dat het dus gewoon kon met een medische verklaring.
Echt een last die van me afvalt!

Aan Sanne zei op

Hallo,

Ik heb al vanaf mijn geboorte een handicap, maar nauwelijks iets aan te merken.

Ik heb altijd in een "gewone" auto gereden.

Ging altijd prima.

Maar door die eigen tijdse verklaring moest ik dus gekeurd worden. Zoals ik al eerder schreef stelde die keuring in mijn ogen niks voor. Ik kreeg opdrachten waar van ik het idee had die heb je toch niet nodig, maar goed.

Kan je niet weer beginnen of is jou aandoening te erg om nog auto te kunnen rijden?

Gr. Angelique

Sanne zei op

Ahh toevallig had ik ongeveer dezelfde vraag gesteld hoe dat zat met lessen en rijbewijs inderdaad.
Ben zelf ook druk bezig dit uit te zoeken.
Heb een hele tijd rijles gehad voordat ik ziek werd, maar nooit afgemaakt, helaas.

Aan Martina van Angelique zei op

Hallo,

Ik heb het zelfde gehad en die kan je ook niet zomaar ondertekenen, omdat er een handtekening van een arts bij moet.

Ik heb toen een keuring moeten onder gaan bij een onafhankelijke neuroloog.

Ik vond het een keuring van niks

moest door mijn benen zakken en mijn armen spreiden en toen zei hij je bent geslaagd je mag op voor je rijbewijs.

Hallo. Ik zit in een auto wat zegt dat over het door mijn benen zakken.

Dat is die keuring kreeg was nog omdat de huisarts (andere dan de mijne) bij bepaalde vragen ander antwoord invulde dan ik had gedaan.

Als je een extra keuring moet onder gaan heb je kans dat het voor een bepaalde tijd weer gekeurd moet worden. Het is maar de vraag wat die arts daar over te zeggen heeft.

Groetjes angelique.

P.s. je kan mij mailen

Martina zei op

Hoi,

ik heb een vraagje, ik ben druk bezig met rijlessen en moet dus een eigen verklaring ondertekenen maar moet eerst van een arts weer een verklaring krijgen en die weer naar het cbr opsturen om te bepalen of ik wel voor een gewoon rijbewijs op mag.

iemand hier ook mee te maken gehad?

ik heb overigens geen last meer van dubbelzien en spierzwakte etc.. maar dat kan natuurlijk altijd terug komen dus durf het er niet op te gokken om die verklaring zomaar te ondertekenen.

U kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet u eerst ingelogd zijn. Als u nog geen profiel hebt op Myocafé, kunt u zich aanmelden. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten.

aanmelden / login